Hulp nodig? We helpen je graag

Pijn bij lenzen indoen: doe ik iets verkeerd?

Draag je voor het eerst lenzen en ben je het nog niet echt gewoon om lenzen in te stoppen? Of draag je al jaren lenzen en heb je soms pijn als je ze indoet? Misschien heb je stappen overgeslagen of heb je iets verkeerd gedaan. Laten we even kijken naar de oorzaak van je pijn bij lenzen indoen.

Pijn bij lenzen indoen

We loodsen je eventjes door alle stappen heen en waar het dus zou kunnen mislopen. Als je bepaalde stappen overslaat of je voert ze niet op de juiste manier uit, dan kan je oog hier slecht op reageren. Het kan zelfs voelen alsof je je ogen niet meer open kan doen! Als je je lens dan telkens opnieuw en opnieuw op die foute manier probeert in te stoppen, irriteert je oog alsmaar meer en wordt het rood. Het is dus belangrijk om op tijd op te treden en je ogen even rust te gunnen als het te veel irriteert. Je lens op een geïrriteerd oog leggen, zorgt ervoor dat je oog de hele dag door zal blijven irriteren en dan voel je je lens de hele tijd zitten. Laten we even doorheen alle stappen gaan. Ook in dit blog vind je alle stappen terug hoe je je lenzen correct indoet.

Je handen altijd wassen!

Heb je je handen goed gewassen voordat je je lenzen instak? Dat is al een stap die veel mensen kunnen vergeten. Je handen zijn een broeihaard van bacteriën en moet je dus eerst grondig wassen vooraleer je je lenzen aanraakt. Was je handen met zeep en vervolgens spoel je ze goed af. Droog ze goed af met een handdoek. Zorg dat er geen zeepresten aan je handen hangen, want dat kan aan je lens blijven plakken en dus ook een oorzaak zijn van je pijn!

Controleer of je lens niet binnenstebuiten zit

Eén van de meest voorkomende oorzaken voor je pijn of ongemak is dat je lens binnenstebuiten zit. Als de randjes van de lens naar buiten buigen, zit de lens binnenstebuiten. Stop je ze op die manier in je oog, begint je oog te irriteren. De lens moet eruitzien als een kommetje en een rechte rand. Sommige lenzen hebben ook een markering waardoor je gemakkelijk kan zien of ze binnenstebuiten zit of niet.

Je lens goed schoonmaken

Het is enorm belangrijk dat je je lenzen goed schoonmaakt. Dat geldt natuurlijk enkel voor maandlenzen (en nachtlenzen). Gebruik geen kraantjeswater of speeksel, maar gebruik altijd lenzenvloeistof. Lenzenvloeistof biedt reiniging, verwijdert alle vuiltjes en bacteriën, spoelt je lenzen en bewaart ze. Je lenzen moet je meteen schoonmaken nadat je ze uitdoet. Als je dit vaker vergeet, is het misschien beter voor jou om daglenzen te dragen. Die hoef je niet schoon te maken en gooi je op het einde van de dag gewoon in de vuilbak. Zo heb je nooit last van irritatie!

Ook bij daglenzen kan je per ongeluk een vuiltje in je oog brengen. Controleer de lens goed voordat je ze in je oog stopt. Heb je een vuiltje aan je lens? Was het met lenzenvloeistof, als je dat hebt, of stop de lens even terug in het lenzendoosje waar je ze hebt uitgehaald.

Lees hier het volledige blog over hoe je je lenzen moet reinigen.

Je lenzen op tijd vervangen

Draag je maandlenzen en ben je er een beetje nonchalant mee? Als je je maandlenzen langer draagt dan normaal, dan kunnen ze uitdrogen, vuil worden en er kunnen scheurtjes inzitten. Als je zo’n lens dan in je oog stopt, geeft dat meteen irritatie aan je oog! Het is belangrijk om je maandlenzen altijd goed te onderhouden en ze op tijd te vervangen. Stop een herinnering in je smartphone! Zo weet je altijd wanneer je lenzen toe zijn aan vervanging. Of probeer daglenzen als je je maandlenzen wel vaker vergeet te vervangen. Daglenzen gooi je op het einde van de dag weg en zijn veel hygiënischer voor je ogen. Zo hoef je nooit nog na te denken over wanneer je je lens juist moet vervangen.

De juiste lenzen en lenzenvloeistof

De juiste match vinden voor lenzen en lenzenvloeistof kan soms even duren. De opticien geeft jou altijd goede raad over wat het beste bij jouw ogen past. Ben je dus nog niet naar een opticien geweest, maar heb je wel al lenzen gekocht? Misschien zijn ze niet de juiste sterkte of de juiste materie voor jouw ogen! Dat kan dus voor irritatie zorgen. Ga meteen naar een opticien als je dat nog niet hebt gedaan. Draag je maandlenzen? Ook lenzenvloeistof moet bij jouw ogen passen. Je kan bijvoorbeeld allergisch zijn aan bewaarmiddelen zonder dat je het weet. Ook hier is het belangrijk om bij je opticien te gaan of om eens een ander lenzenvloeistof te proberen.

Lees dit blog om te ontdekken of je de juiste lenzenvloeistof gebruikt.

Ontdek hier of je allergisch bent aan lenzenvloeistof en welke je het best gebruikt!

Heb je je lenzen verwisseld?

Het is iedereen al eens overkomen. Je hebt de verpakking niet goed gelezen en je stopt de lens meteen in je oog zonder goed te kijken. Je ogen beginnen te irriteren en pijn te doen en je weet niet waarom! Je hebt alles toch goed gedaan? Wel…Kijk dan even of je de lens voor je linkeroog niet in je rechteroog hebt gestopt, want dat is altijd mogelijk! Ook voor maandlenzen gebeurt het vaak. Je hebt snel je lens langs de verkeerde kant van het potje gestopt. Controleer dus altijd heel goed de lenzendoosjes en zorg ervoor dat je je maandlenzen altijd langs de goede kant van het houdertje stopt! Het is snel gebeurd, maar heel snel op te lossen.

Je hebt al make-up aan

Lenzen moet je altijd meteen instoppen, voordat je je make-up opdoet. Het kan al eens voorvallen dat je helemaal bent opgemaakt en dat je je lenzen vergat in te doen! Als je dat achteraf doet, kan het gebeuren dat er wat vuiltjes, crème of mascara aan je lens plakt terwijl je de lens probeert in te stoppen. Het is dus heel belangrijk om dat tevoren te doen.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Inhoudsopgave

Bedankt!

We hebben je inschrijving goed ontvangen. We nemen zo snel mogelijk contact met je op ter bevestiging van de afspraak.

Tot dan!