Hulp nodig? We helpen je graag
lenzen-indoen-stappenplan

Contactlenzen insteken of aanbrengen zonder problemen doe je zo.

Lenzen indoen is een koud kunstje als je je lenzen al lange tijd draagt. Toch hebben veel beginnende lensgebruikers wat moeite met lenzen indoen op de juiste manier. Je contactlenzen op de juiste manier indoen is van groot belang om ze comfortabel en veilig te kunnen dragen. Lees het stappenplan hieronder en maak van lenzen indoen een routine klus!

Stappenplan lenzen indoen 

Onderhoud van je lenzen

Het is niet alleen heel belangrijk om je lenzen op de juiste manier te behandelen als je ze in hebt, maar ook als je je lenzen niet draagt moet je ze op de juiste manier behandelen. Dit houdt in dat je je lenzen altijd in geschikte lenzenvloeistof bewaart (tenzij je daglenzen hebt). Houd hierbij de houdbaarheidsdatum van je lenzenvloeistof in de gaten en draag je lenzen nooit langer dan de aangegeven draagtijd.

Handen wassen

Een goede hygiëne is heel belangrijk als je contactlenzen draagt. Voor het lenzen indoen dus altijd goed je handen wassen. Dit geldt ook voor het uithalen van je lenzen. Het beste is om je ogen niet aan te raken zonder gewassen handen. 

Vaste routine

Tenzij je aan beide ogen precies dezelfde oogafwijking hebt, moet je goed opletten dat je in het juiste oog de juiste lens plaatst. Je lenshouder heeft een apart bakje voor je linker- en rechteroog. Leer jezelf aan om altijd hetzelfde oog eerst te doen. Zo is er minder kans dat je je vergist.

Haal de lens uit het bakje

Als je je lensbakje hebt geopend, plaats je de lens op je vinger. Zorg dat je schone kortgeknipte nagels hebt, die je lens niet kunnen beschadigen of vervuilen bij het lenzen indoen. Wees er zeker van dat de lens niet binnenste buiten zit.

Breng de lens naar je oog

Trek je ooglid met voorzichtig naar beneden met één hand en breng met je andere hand voorzichtig de lens richting je oog. Probeer niet te knipperen. Het kan helpen om omhoog te kijken en niet te focussen met het oog waar je je contactlens wilt indoen.

Plaats de lens op je oog

Met je wijsvinger plaats je nu voorzichtig de lens op je oog. Zorg ervoor dat je lens goed in het midden van je iris zit. Dit is het gekleurde deel van je ogen. Zorg dat eerst het onderste deel van de contactlens op je oog loslaat. Als je namelijk eerst het bovenste deel van de lens op je oog plaatst, kunnen er luchtbelletjes onder je lens komen. Dit kan voor ongemakken zorgen. Schuif zo nodig zonder al te veel druk de lens over je oogbal om deze goed te plaatsen.

Oog loslaten

Laat de huid rondom je ogen nu voorzichtig los. Knipper langzaam met je ogen. De lenzen moeten nu lekker aanvoelen. Als dit niet het geval is, kan je het lenzen het beste uithalen en bovenstaande stappen opnieuw uitvoeren.

Lensdoosje schoonmaken

Gooi de lenzenvloeistof die in het lensdoosje zit weg en maak het doosjes schoon. Laat het lensdoosje aan de lucht droog worden. Droog deze nooit met een theedoek oid af. Hiermee laat je bacteriën achter in het lensdoosje. Vul het lensdoosje met lenzenvloeistof voordat je je lenzen uitdoet.

Je zult zien dat na loop van tijd het lenzen indoen een stuk gemakkelijker gaat!

Bekijk ook eens deze instructievideo. Hierin wordt ook stap voor stap uitgelegd wat de beste manier is van (zachte) lenzen indoen. 

 

 

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Inhoudsopgave

Bedankt!

We hebben je inschrijving goed ontvangen. We nemen zo snel mogelijk contact met je op ter bevestiging van de afspraak.

Tot dan!