Wat is een trillend ooglid en hoe kom je ervan af?

Heb je weleens last van een trillend ooglid? Dat kan heel vervelend zijn. Je ooglid trilt en je kan je moeilijk focussen op waar je mee bezig bent. Een trillend ooglid kan helaas bij iedereen...

Trillend ooglid

Heb je weleens last van een trillend ooglid? Dat kan heel vervelend zijn. Je ooglid trilt en je kan je moeilijk focussen op waar je mee bezig bent. Een trillend ooglid kan helaas bij iedereen voorkomen. De een is er wat gevoeliger voor dan de ander. Gelukkig is een trillend ooglid makkelijk te verhelpen en ben je er binnen no-time weer van af! Lees in dit artikel alles over trillende oogleden.

Wat is een trillend ooglid?

Wanneer je een trillend ooglid hebt, merk je dat je bovenste maar soms ook onderste ooglid trilt. Dit kan een kleine trilling zijn op een dag maar je ooglid kan ook continu trillen waardoor je je niet kan focussen. Een trillend ooglid ontstaat door een overactieve zevende hersenzenuw (de nervus facialis). De zenuw stuurt de spiertjes in het ooglid aan die de verantwoordelijkheid hebben voor de uitdrukking in het gezicht. Denk hierbij aan de wangen en de mondhoeken maar ook de oogleden. Bij een hevige trilling kan het zelfs overslaan op andere delen van het gezicht zoals de wenkbrauwen.

Wat veroorzaakt een trillend ooglid?

Een trillend ooglid kan verschillende oorzaken hebben. De belangrijkste oorzaken zijn vermoeidheid en stress. Mensen die al enige tijd weinig hebben geslapen of flink gestrest zijn, ervaren al heel snel een trilling boven het oog. Maar ook langdurig ingespannen een boek lezen of kijken naar een beeldscherm kunnen zorgen voor trillingen. 

Een ander veel voorkomende reden is het gebrek aan bepaalde voedingsstoffen zoals magnesium of een tekort aan vitamine B12. Studies hebben zelfs beweerd dat het stofje histamine hiervoor kan zorgen.

Ook het nuttigen van te veel cafeïne of alcohol zorgt voor het overmatig trillen van de oogleden. Daarnaast kunnen allergieën ook leiden tot een trillend ooglid. Zwangere vrouwen, mensen met MS of een hersentumor hebben eerder last van deze symptomen. 

Vormen van een trillend ooglid

Vormen van een trillend ooglid kunnen verschillen zoals bovenstaand beschreven. Een trillend ooglid is een herhaalde spiertrekking bij het oog en wordt meestal niet als pijnlijk ervaren. Wel vinden de meeste mensen het een irritante verschijning, zeker als het zichtbaar is voor een ander. Bij extreme vermoeidheid en/of stress zal de trilling veel intenser zijn en uiteindelijk zelfs kunnen uitlopen naar andere delen in het gezicht.

Trillend ooglid en zwangerschap

Zwangere vrouwen kunnen sneller last ervaren van een trillend ooglid. Dit kan komen doordat een zwangere vrouw sneller gestrest is en dat is natuurlijk logisch! Tegelijkertijd voed je niet één maar twee mensen en kan het zijn dat je last hebt van vitaminegebrek. Het eetpatroon en de hormoonhuishouding veranderen en dat zou kunnen betekenen dat je al snel een tekort hebt aan vitamines. Een andere oorzaak voor trillende ogen bij een zwangere vrouw is het hebben van droge ogen. Ook hier spelen hormonen weer een rol. De productie van tranen en lipides wordt verminderd, zo zijn de ogen minder gehydrateerd en worden deze droog.

Is een trillend ooglid gevaarlijk en hoelang duurt het?

Een trillend ooglid kan één keer per dag voorkomen, dagelijks of je kan er continu last van hebben. Over het algemeen is het hebben van een trillend ooglid niet gevaarlijk. Vaak kan je kleine dingen in je dagelijks leven veranderen om het te voorkomen. Zoals meer rusten, beter slapen en alcohol en koffie even vermijden.

Ik heb regelmatig een trillend ooglid, wat nu?

Wanneer je regelmatig last hebt van een trillend ooglid, raden we je aan na te gaan waar dit vandaan komt. Slaap je weinig? Heb je het druk op werk of drink je veel alcohol en koffie? Op deze manier kan je er al gauw achter komen wat je moet aanpassen om van je trillende oogleden af te komen. 

Hier een aantal handige tips:

  • Rust voldoende en ga op tijd naar bed.
  • Geef de ogen genoeg rust, dus probeer niet non-stop naar een boek of beeldscherm te staren.
  • Verminder stress door meer te ontspannen. Ga op yoga, mediteer en zet alles even op een rijtje.
  • Masseer je oogleden zachtjes met de vingertoppen.
  • Gebruik oogdruppels wanneer je last ervaart van droge ogen.

Behandeling tegen trillende oogleden

Merk je dat je nog steeds veel last ervaart van je trillende oogleden?
Ga dan langs je huisarts, 
contactlensspecialist of neuroloog. Deze personen kunnen meteen nagaan wat er precies aan de hand is en eventuele botuline-toxine (botox) injecteren.

Een andere reden voor ernstig trillen kan in sommige gevallen een neurologische aandoening zijn als Multiple Sclerose (MS), Parkinson of een hersentumor.

Een deskundige inspecteert waar het probleem zit en kan de spiertjes uitschakelen met deze botox-injectie. Om de twee à vier maanden moet je terugkomen om de ingreep opnieuw te doen.

Trillende oogleden en contactlenzen

Als je contactlenzen draagt, raden wij het aan om deze even niet te dragen wanneer je erge last ervaart van je trillende ooglid. Op deze manier gun je je ogen wat rust en kom je makkelijker van de trillingen af. Heb je last van droge ogen? Dan is het handige om te kijken naar welke daglenzenweeklenzen of maandlenzen aansluiten bij jouw ogen. Oogdruppels en de juiste lenzenvloeistof dragen bij aan de gezondheid van je ogen.

Deze contactlenzen zijn zeker aan te raden bij droge ogen.

Stap je over op andere lenzen, dan is het belangrijk om eerst contact op te nemen met jouw contactlensspecialist. Hij of zij kan je vertellen welke lenzen of lenzenvloeistof het best passen bij je ogen.

Dit artikel mag niet worden opgevat als medisch advies, noch is het bedoeld als vervanging van de aanbevelingen van een medische professional. Voor specifieke vragen, raadpleeg een van onze 100 contactlensspecialisten.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Andere leuke artikelen:

Inhoudsopgave

Bedankt!

We hebben je inschrijving goed ontvangen. We nemen zo snel mogelijk contact met je op ter bevestiging van de afspraak.

Tot dan!