Ogen druppelen bij jezelf of iemand anders?

Wanneer je last hebt van je ogen of lenzen is het soms nodig om oogdruppels te gebruiken. Het is dan belangrijk om dit op een correcte wijze te doen, zodat de oogdruppels goed hun werk...

oogdruppels gebruiken

Wanneer je last hebt van je ogen of lenzen is het soms nodig om oogdruppels te gebruiken. Het is dan belangrijk om dit op een correcte wijze te doen, zodat de oogdruppels goed hun werk kunnen doen en het hygiënisch gebeurt. Alleen dan kunnen ze verlichting bieden bij geïrriteerde of droge ogen.

Wat zijn oogdruppels?

Oogdruppels kunnen verlichting geven bij veel oogproblemen. Voor veel aandoeningen schrijven oogartsen druppels voor. Voorbeelden hiervan zijn droge ogen, een oogontsteking en na veel oogoperaties. Het voordeel van een oogdruppel is dat het voornamelijk werkzaam is in het oog en zo de kans op bijwerkingen in de rest van het lichaam verkleint.

Wanneer moet je oogdruppels gebruiken?

Oogdruppels kunnen gebruikt worden om verschillende oogproblemen te behandelen. Zo kan het bijvoorbeeld gebruikt worden wanneer je last hebt van droge, jeukende of rode ogen. Maar ook wanneer er sprake is van een ooginfectie, allergieën en geïnfecteerde ogen. Nadat oogdruppels zijn toegediend is er meestal meteen al sprake van verlichting, mits dit op de goede manier is gedaan.

Welke oogdruppels moet ik gebruiken?

Er zijn veel oogdruppels met verschillende werkingen die helpen bij verschillende oogproblemen. Afhankelijk van het probleem, moeten hiervoor passende oogdruppels gevonden worden. Wat de oogdruppels behandelen staat meestal goed aangegeven op de verpakking. Als dit niet het geval is kun je advies vragen aan de opticien.

Welke oogdruppels bij droge ogen?

Last van droge ogen? Bevochtigende oogdruppels zijn een verlichting voor droge ogen. De meeste druppels voor droge ogen bieden directe verfrissing en langdurig comfort. Dankzij de bevochtigende werking bevorderen ze vaak ook het dragen van contactlenzen. Zeer geschikte oogdruppels om droge ogen te verhelpen zijn EyeDefinition Sensitive en EyeDefinition Vitamin.

Voordat je gaat druppelen

Voordat je oogdruppels gebruikt, zijn er nog een aantal dingen waar je op moet letten om ervoor te zorgen dat alles goed gaat.

  • Controleer de houdbaarheidsdatum op de verpakking. Kijk of de huidige datum daar nog binnen valt en als dit niet het geval is, gebruik de oogdruppels dan niet en gooi deze weg.
  • Lees de bijsluiter. Hier wordt aangegeven hoe de druppels bewaard moeten worden en wat de mogelijke bijwerkingen zijn. Bijvoorbeeld of je ze op kamertemperatuur dient te bewaren of in de koelkast.
  • Als je nieuwe oogdruppels hebt gehaald, kan het slim zijn om op het flesje te schrijven wanneer je het openmaakt. Zo weet je de volgende keer weer of de druppels nog te gebruiken zijn.

Oogdruppels gebruiken met lenzen

Afhankelijk van de reden waarom je oogdruppels gebruikt, is het gebruik van contactlenzen wel of niet raadzaam. Bij oogirritaties en -ontstekingen is het verstandig om een poosje geen lenzen te dragen. Er bestaan echter bevochtigende oogdruppels waarbij het mogelijk is om deze in het oog met lenzen te druppelen, zoals met Blink Intensive Tears.

Controleer voor het gebruik van oogdruppels met contactlenzen of ze hiervoor geschikt zijn. Als je het niet zeker weet kan je beter geen risico nemen en de lenzen uitnemen. Laat de lenzen na het druppelen dan nog 15 minuten uit. In sommige oogdruppels zitten namelijk conserveermiddelen die schadelijk kunnen zijn voor lenzen, lees dus altijd goed de bijsluiter.

Hoe oogdruppels toedienen?

  1. Was je handen goed met zeep en droog ze daarna goed af. Je kan beter geen handdoek gebruiken, aangezien deze meestal vaker wordt gebruikt en je ogen kan besmetten.
  2. Haal de dop van het flesje en leg de dop op zijn zijkant neer. Zo blijven de oogdruppels langer houdbaar.
  3. Pak het flesje vast als een pen. Gebruik hiervoor je schrijfhand of de hand waarmee jij dit het makkelijkste kan.
  4. Buig het hoofd achterover en kijk naar boven.
  5. Gebruik de wijsvinger van je andere hand om het ooglid iets naar beneden te trekken, zodat er een gootje ontstaat. Probeer hierbij contact met je wimpers te vermijden.
  6. Zet de handpalm met het flesje op de andere hand die het gootje maakt en breng het flesje boven jouw oog. Ook hier wil je niks aanraken met het flesje.
  7. Knijp in het flesje zodat er een druppel in het gootje valt.
  8. Ga weer met het hoofd rechtop zitten.
  9. Doe je oog zachtjes dicht zonder deze dicht te knijpen. Druk dan met je wijsvinger het traanbuis dicht door tegen het bobbeltje in de binnenhoek van het oog drukken. Doe dit een minuut lang.
  10. Herhaal indien nodig de stappen voor het andere oog.
  11. Was je handen weer met zeep en droog ze af. Sluit dan het flesje en was je handen opnieuw.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Andere leuke artikelen:

Inhoudsopgave

Bedankt!

We hebben je inschrijving goed ontvangen. We nemen zo snel mogelijk contact met je op ter bevestiging van de afspraak.

Tot dan!