Hulp nodig? We helpen je graag

Eerste keer lenzen indoen & dragen, waar op letten?

Het avontuur van helder zicht zonder de beperkingen van een bril begint vaak met een cruciale stap: de eerste keer lenzen indoen. Voor velen kan deze stap zowel spannend als een beetje ontmoedigend zijn. Maar...

voor het eerst contactlenzen

Het avontuur van helder zicht zonder de beperkingen van een bril begint vaak met een cruciale stap: de eerste keer lenzen indoen. Voor velen kan deze stap zowel spannend als een beetje ontmoedigend zijn. Maar met de juiste kennis en voorbereiding wordt het proces eenvoudig en moeiteloos. We geven je praktische tips en adviezen om je te helpen bij je eerste keer lenzen indoen. 

Voor het eerst contactlenzen stappenplan

Stap 1 – De oogmeting

Het is vooral de eerste keer belangrijk dat je een oogmeting laat doen bij een contactlensspecialist. Hierbij is het ook belangrijk dat je deze laat uitvoeren door een gediplomeerde opticien die voldoende tijd neemt voor een lenscontrole. Bekijk hier het overzicht van gediplomeerde contactlensspecialisten bij jou in de buurt.

Voor de lenscontrole bespreek je samen met de contactlensspecialist je wensen en klachten. Na de oogmeting ontvang je persoonlijk advies en hoor je welke contactlenzen geschikt zijn voor jouw ogen en welke sterkte je nodig hebt. Samen vinden jullie de contactlenzen die het beste bij je passen.

Indien je bij onze partner opticiens een oogmeting laat doen, krijg je eerst een paar proeflenzen mee om na te gaan of de lenzen aan je wensen voldoen. Ook zal hij of zij je meteen het in- en uitnemen van lenzen en het reinigen van lenzen op de juiste manier aanleren. Als er geen testlenzen nodig zijn, zal de opticien de bestelling plaatsen en in de winkel gratis laten leveren.

Stap 2 – Eerste keer lenzen indoen

Hygiëne de sleutel tot veilig lenzen indoen

De oogmeting is gedaan en je hebt je lenzen binnen. De eerste keer lenzen indoen kan best spannend zijn. Met wat handige tips en een goede hygiëne is het zo gebeurd.

Voor het indoen is het belangrijk om altijd je handen te wassen, dus niet alleen als je voor het eerst contactlenzen indoet. Droog je handen na het wassen af met een pluisvrije handdoek om te voorkomen dat er vezels op je lenzen komen.

De techniek van het correct indoen van lenzen

Plaats de lens op je vinger en zorg ervoor dat je de juiste kant insteekt. De juiste kant herken je door de lens op je vinger te plaatsen. Ziet de lens eruit als een schaal, dan is het de goede kant, gaan de randen iets meer naar buiten dan heb je de verkeerde kant. Breng de lens naar je oog en trek voorzichtig je ooglid naar beneden. Probeer niet te knipperen en plaats de lens zachtjes op je oog. Laat je ooglid los en knipper langzaam met je ogen. 

Als je de lens verkeerd in hebt, dan voel je de wrijving van de lens op je oog. Neem in dit geval de lens weer uit, reinig hem opnieuw en plaats hem andersom in het oog. 

Stap 3 – Na het indoen: tips voor comfort en aanpassing

De eerste uren met lenzen (draagtijd)

Als je net begint met het dragen van lenzen is het handig deze de eerste dag niet meer dan 4 uur te dragen. We raden je aan je ogen de tijd te geven om eraan te wennen. Langzaamaan kan je de draagtijd opbouwen. Daarna beperk je de draagtijd tot maximaal 12 uur per dag. Sommige lenzen kan je echter wel tot 16 uur per dag dragen. Lees hiervoor de gebruiksaanwijzing. Daarnaast is het natuurlijk ook belangrijk dat je je lenzen op tijd vervangt met een nieuw paar, afhankelijk of je daglenzen, weeklenzen of maandlenzen draagt.

Omgaan met droogheid of ongemak

Het is normaal dat je ogen in het begin een beetje droog aanvoelen. Dit kan te wijten zijn aan verschillende factoren, zoals de aanpassing van je ogen aan de lenzen of de omgevingsomstandigheden waarin je je bevindt.  Gebruik indien nodig bevochtigingsdruppels. Als de droogheid aanhoudt, raadpleeg dan je opticien.

Stap 4 – Lenzen uitnemen

Net als bij het indoen van lenzen, moet je voor het uitnemen ook altijd je handen wassen. Vul je lenshouder met lenzenvloeistof. Trek je onderste ooglid omlaag en knijp voorzichtig je vingers om de lens en druk de lens zachtjes los van je oog. Leg de lens op je handpalm en reinig hem. Vervolgens bewaar je de contactlenzen in de lenshouder.

Stap 5 – Lenzen reinigen

Contactlenzen trekken vuil aan. Daarom moet je je contactlenzen goed reinigen. Als je je lenzen goed en vaak genoeg reinigt, kan je ze zonder problemen blijven dragen. Ontdek hier hoe je lenzen reinigt op de juiste manier en welke lenzenvloeistof je nodig hebt.

Veel gestelde vragen over lenzen

  • Hoe weet ik of mijn lens binnenstebuiten zit? Als de randen van de lens naar buiten wijzen, is deze binnenstebuiten.
  • Wat als ik mijn lens niet kan verwijderen? Blijf kalm, bevochtig je oog en probeer het opnieuw.
  • Vanaf welke leeftijd kunnen kinderen lenzen dragen? De leeftijd waarop kinderen contactlenzen kunnen dragen hangt af van een aantal factoren, waaronder zelfstandigheid en discipline. Lees hier meer over lenzen voor kinderen.
  • Kan je slapen met lenzen in? Vroeger zouden we slapen met lenzen afraden. Tegenwoordig zijn er speciale contactlenzen die je zowel overdag als ‘s nachts kan dragen. We raden je altijd aan eerst langs een opticien te gaan om te overleggen of de lenzen ook geschikt zijn voor jouw ogen.
  • Gaan contactlenzen en zwemmen samen? Zwemmen met lenzen kan je liever niet doen, omdat in water vele bacteriën, virussen en gevaarlijk micro-organismen zitten. Dit kan leiden tot hevige ooginfecties. Meer hierover lees je in onze blog zwemmen met lenzen.

Staat jouw vraag er niet tussen? Bij een opticien of contactlensspecialist kan je altijd terecht voor algemene vragen, gratis persoonlijk advies en lenscontroles.

 

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Andere leuke artikelen:

Inhoudsopgave

Bedankt!

We hebben je inschrijving goed ontvangen. We nemen zo snel mogelijk contact met je op ter bevestiging van de afspraak.

Tot dan!