Lenzen voor kinderen

 Vroeg of laat komt bij een brildragend kind waarschijnlijk de vraag naar contactlenzen. Mag mijn kind al lenzen dragen en zijn er speciale contactlenzen voor mijn kinderen? In dit blogartikel gaan we dieper in op...

kind lenzen bril

 Vroeg of laat komt bij een brildragend kind waarschijnlijk de vraag naar contactlenzen. Mag mijn kind al lenzen dragen en zijn er speciale contactlenzen voor mijn kinderen? In dit blogartikel gaan we dieper in op welke lenzen geschikt zijn voor kinderen en hoe je ervoor zorgt dat jouw kind goed omgaat met zijn of haar lenzen.

Vanaf welke leeftijd zijn er lenzen voor kinderen?

Een vraag die vaak gesteld wordt is: wanneer kan een kind beginnen met contactlenzen? Wist je dat er zelfs baby’s zijn die lenzen dragen? Dit is bijvoorbeeld na een operatie. Cosmetisch gezien worden lenzen voor kinderen vanaf 6 tot 8 jaar voorgeschreven. Tot het achtste levensjaar kan er namelijk nog een lui oog ontwikkeld worden. Volgens de nieuwe wetgeving mag een opticien of optometrist geen lenzen voorschrijven aan kinderen jonger dan 16 jaar, zonder een voorschrift van een oogarts

Als er wordt gekeken wanneer kinderen psychisch klaar zijn voor lenzen wordt de leeftijd tussen 10 en 12 jaar aangehouden. Rond deze leeftijd worden kinderen zelfstandiger en hebben meer discipline en hygiëne die ervoor zorgen dat de lenzen op een juiste veilige manier gedragen kunnen worden. Rond deze leeftijd is de vraag bovendien hoger, omdat kinderen rond hun tienerjaren zich steeds bewuster worden van hun uiterlijk. Lenzen kunnen helpen om kinderen zelfverzekerder laten voelen.

Welke lenzen voor kinderen zijn geschikt?

Om te weten welke lenzen voor je kind geschikt zijn, dien je eerst naar een oogspecialist te gaan. Voor een oogmeting voor kinderen jonger dan 16 jaar heb je een voorschrift van een oogarts nodig. Na de oogmeting zal de oogspecialist persoonlijk advies geven en vertellen welke lenzen geschikt zijn voor jouw kind. Eerder werden vooral harde of vormstabiele lenzen bij kinderen aangemeten. Deze lenzen hebben de perfecte pasvorm voor het oog. Tegenwoordig worden echter steeds vaker zachte lenzen aangemeten bij kinderen, omdat het oog nog in ontwikkeling is en vormstabiele lenzen hierdoor de perfecte pasvorm snel verliezen. Bovendien worden de zachte lenzen als comfortabeler ervaren.

Silicone Hydrogel lenzen

Ogen, of dit nou kinderogen of volwassene ogen zijn, hebben veel zuurstof nodig. Daarom worden lenzen met een hoge zuurstofdoorlaatbaarheid aangeraden. Silicone Hydrogel lenzen zijn daarom een goede keuze. Het is aan te raden om eerst een proefperiode van minimaal een week te hebben. Zo kan er gekeken worden of de specifieke lenzen geschikt zijn en of lenzen überhaupt iets voor jouw kind zijn.

Hoe moet je kind beginnen met lenzen dragen?

Motivatie van het kind zelf is het allerbelangrijkste als het kind wil beginnen met contactlenzen. Zijn alle voor en nadelen duidelijk en wil het kind zelf contactlenzen? Heeft het kind voldoende discipline en hygiëne om te beginnen met contactlenzen? Als dit het geval is, dan is het kind klaar voor contactlenzen en hoeft alleen nog een uitleg gegeven te worden om de lenzen op een goede manier in en uit te doen. Vaak wordt aangeraden om te beginnen met daglenzen. Deze lenzen kunnen gemakkelijk afgewisseld worden met een bril en zijn gemakkelijk en goedkoop te vervangen als ze kwijtraken. Bovendien hoeven de lenzen niet schoongemaakt te worden en heeft je kind iedere dag een nieuw paar schone, hygiënische lenzen.

Waar moet je aan denken bij contactlenzen voor kinderen

 • Goed en veel oefenen met in- en uitdoen van de lenzen. Doe dit eerst bij de oogspecialist, daarna thuis.
 • Goede hygiëne: zorg dat je kind een goede hygiëne heeft en altijd zijn of haar handen wast voor het in en uitdoen van de lenzen. Het handigst is om er een vaste routine van te maken. Altijd een bepaald oog eerst.
 • Worden de lenzen afgewisseld gedragen met een bril, continu of sporadisch. Dit kan de keuze van de lenzen beïnvloeden.
 • De kosten van lenzen: over het algemeen zijn lenzen goedkoper. Maar dit hangt af van het type en of de lenzen afgewisseld worden met bril of continu worden gedragen.

Voordelen van lenzen voor kinderen

 • Afwisseling met bril mogelijk
 • Boost voor zelfvertrouwen
 • Minder breekbaar dan een bril 
 • Halfjaarlijkse controle, waardoor sterkte aangepast kan worden
 • Ogen gaan minder snel achteruit
 • Groter gezichtsveld dan bij een bril
 • Betere oogstand
 • De ogen van kinderen zijn vaak minder droog, waardoor lenzen comfortabel gedragen kunnen worden

Nadelen van lenzen voor kinderen

 • Hygiëne en zorgvuldigheid is een vereiste
 • Lenzen indoen is wennen
 • Motivatie is een vereiste

Lenzen voor kinderen bestellen

Zoals je hebt kunnen lezen, zijn lenzen voor kinderen een goede optie als vervanging of ter afwisseling van een bril. We adviseren wel de eerste oogmeting door een oogarts te laten doen. Deze kan je vervolgens doorsturen naar een opticien voor de uiteindelijke oogmeting. Je kunt met de gegevens van je contactlensspecialist voordeliger de lenzen online bestellen in onze webshop. 

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Andere leuke artikelen:

Inhoudsopgave

Bedankt!

We hebben je inschrijving goed ontvangen. We nemen zo snel mogelijk contact met je op ter bevestiging van de afspraak.

Tot dan!