Bril tegen blauw licht, is dat wat?

Al bekend is dat blauw licht de slaap negatief beïnvloedt. Ook zou het invloed kunnen hebben op de gezondheid van onze ogen. Maar wat is blauw licht nu precies? En hoe bescherm je je ogen...

blauw licht bril computer

Al bekend is dat blauw licht de slaap negatief beïnvloedt. Ook zou het invloed kunnen hebben op de gezondheid van onze ogen. Maar wat is blauw licht nu precies? En hoe bescherm je je ogen hiertegen?

Wat is blauw licht?

De ledverlichting in tablets, computers, smartphones en televisies zenden voortdurend blauw licht uit. In de afgelopen jaren neemt de sterkte van het licht met elke ontwikkeling toe. Ook worden deze bronnen van blauw licht steeds populairder.

Iedere keer dat je een beeldscherm gebruikt wordt je blootgesteld aan blauw licht. Blauw licht reikt tot diep in het oog. De apparaten die we het dichtst bij onze ogen houden hebben het grootste aandeel in de blootstelling van onze ogen aan blauw licht. Smartphones en tablets zorgen dus voor meer blootstelling dan bijvoorbeeld de televisie.

Gevolgen van blauw licht

Klachten na blootstelling aan blauw licht zijn onder andere: branderige en vermoeide ogen, hoofdpijn en slecht slapen. Hieronder lichten we de gevaren uit.

Digital Eye Fatigue

Digital Eye Fatigue (asthenopie) is het type oogvermoeidheid als gevolg van het langdurig gebruik van digitale apparaten. Andere oorzaken zijn lange periodes van activiteiten die focus en concentratie vereisen en blootstelling aan fel licht. Symptomen omvatten onder andere droge ogen, geïrriteerde ogen, hoofdpijn, overmatig tranen, wazig zien of dubbelzien en vermoeidheid.

Invloed van blauw licht op nachtrust

Uit onderzoek van het RIVM, in samenwerking met het Amsterdam Medisch Centrum, blijkt dat het langdurig gebruik maken van een of meerdere schermen de menselijke biologische klok verstoort. Blauw licht verstoort de aanmaak van het slaaphormoon melatonine. Hierdoor kan men moeilijker in slaap vallen. Vooral volwassenen die dagelijks een scherm gebruiken in het uur voor het slapen ervaren meer slaapklachten. Deze klachten verminderen bij het gebruik van een bril die het blauwe licht blokkeert.

Invloed van blauw licht op ogen

Blauw licht passeert het hoornvlies en de lens van het oog voordat het in het netvlies wordt geabsorbeerd. Er zijn sterke aanwijzingen dat een teveel aan blauw licht kan leiden tot schade aan het oog. Blauw licht schade (photoretinitis) zou bijvoorbeeld kunnen leiden tot beschadiging van de gele vlek in het netvlies. Netvliesschade kan leiden tot vermindering van gezichtsscherpte en is onherstelbaar.

De Gezondheidsraad waarschuwt dat ledlicht gezondheidsrisico’s met zich meebrengt. In welke mate blauw licht invloed heeft op de gezondheid van onze ogen, wordt nader onderzocht.

Tips digitale ooglast verminderen

Blauw licht filter bril

Om je ogen te beschermen tegen de gevolgen van blauw licht, kan je een blue light filter bril gebruiken. Deze bril houdt het blauwe licht tegen en beschermt zo ook het netvlies. Beeldschermbrillen zijn speciaal ontwikkeld met een blauw licht filter. Deze filter in de glazen blokkeert het schadelijke deel van blauw licht en houdt vervelende reflecties tegen. Als je vaak langdurig naar een scherm kijkt is het aan te raden om een beeldschermbril te dragen.

Bezoek een LensOnline-opticien bij jou in de buurt voor een oogmeting en eventuele blauw licht bril om je ogen te beschermen.

Overige tips tegen blauw licht

  • Neem regelmatig pauze – doe het scherm uit en gun je ogen rust
  • Afstand van scherm – zit niet te dicht bij het scherm
  • Plan een oogonderzoek – ga langs bij een opticien en informeer of je een correctie met contactlenzen nodig hebt.
  • Corrigeer je gezichtsvermogen – vind de juiste lens als je gezichtsvermogen gecorrigeerd moet worden
  • Knipper regelmatig – knipper vaker met je ogen
  • Oogdruppels – gebruik eventueel oogdruppels om droge ogen te verlichten

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Andere leuke artikelen:

Inhoudsopgave

Bedankt!

We hebben je inschrijving goed ontvangen. We nemen zo snel mogelijk contact met je op ter bevestiging van de afspraak.

Tot dan!