Alles over zachte lenzen

Zachte lenzen zijn zeer populaire contactlenzen. De contactlenzen hebben een hoog draagcomfort en een lange draagtijd. Ontdek hier alles over zachte lenzen. Wat zijn zachte lenzen? Zachte lenzen zijn razend populair en de meest gebruikte...

zachte lenzen

Zachte lenzen zijn zeer populaire contactlenzen. De contactlenzen hebben een hoog draagcomfort en een lange draagtijd. Ontdek hier alles over zachte lenzen.

Wat zijn zachte lenzen?

Zachte lenzen zijn razend populair en de meest gebruikte contactlenzen. Ze bieden je een comfortabel en scherp zicht. Het is een fijn alternatief voor het dragen van een bril. Tegenwoordig kan bijna iedereen contactlenzen dragen, omdat de pasvorm heel prettig en natuurlijk is. Je voelt nauwelijks dat je ze in hebt. Zachte lenzen zijn er in veel varianten: daglenzen, weeklenzen en maandlenzen.

Tegenwoordig bestaan er ook silicone hydrogel lenzen. Dit zijn de nieuwste type zachte lenzen die meer zuurstof doorlaten dan gewone contactlenzen van hydrogel. Ze voorkomen dat je last krijgt van vermoeide of droge ogen.

Benieuwd of zachte lenzen geschikt zijn voor jouw ogen? Maak dan een afspraak bij een contactlensspecialist bij jou in de buurt.

Waar zijn zachte lenzen van gemaakt?

Zachte contactlenzen zijn gemaakt van de nieuwste optische technologie, waardoor ze comfortabel en zacht zijn. Ze worden gemaakt van een polymeer dat flexibel wordt door vocht. Door het zachte materiaal kun je de lens buigen, wat ervoor zorgt dat ze zich aanpassen aan de ronding van je ogen. Hierdoor zijn ze een stuk comfortabeler dan harde lenzen.

Daarnaast bestaan er ook silicone hydrogel lenzen. Deze contactlenzen zijn gemaakt van het materiaal silicone hydrogel, een hoog zuurstofdoorlatend polymeer. Dit materiaal laat tot vijf keer meer zuurstof door naar het hoornvlies. Een zeer geschikte keuze voor mensen die snel last hebben van droge ogen.

Meer over waar lenzen van worden gemaakt lees je op onze blog.

Hoe lang gaan zachte lenzen mee?

Zachte lenzen zijn er in verschillende soorten zoals daglenzen, weeklenzen en maandlenzen, afhankelijk van je levensstijl. De lenzen moeten vervangen worden om vervuiling tegen te gaan. Per soort verschilt de draagtijd. Het is belangrijk om je te houden aan de aanbevolen vervangfrequentie van lenzen.

Daglenzen kun je één dag dragen. Na een dag dragen gooi je de lenzen ‘s avonds weg en begin je iedere ochtend met een nieuw paar steriele lenzen. Weeklenzen zitten tussen de daglens en maandlens in. Weeklenzen zijn vaak geschikt als dag en nacht lenzen. Dit betekent dat ze gedurende een week dag en nacht gedragen kunnen worden of twee weken alleen overdag*. Bij het laatste dien je de lenzen wel te onderhouden met lenzenvloeistof. Maandlenzen zijn maandelijks vervangbare zachte contactlenzen. Deze type lenzen hebben de langste draagduur, namelijk een maand. Maandlenzen vereisen meer onderhoud dan daglenzen.

*Raadpleeg een opticien of oogspecialist bij jou in de buurt om te controleren of je ogen geschikt zijn voor dag en nachtlenzen.

Hoe lang zachte lenzen dragen?

Wanneer je net begint met het dragen van contactlenzen raden wij je aan je ogen de tijd te geven om eraan te wennen. Op je eerste dag is 4 uur genoeg. Langzaamaan kan je dit opbouwen. Daarna beperk je je draagtijd tot maximaal 12 uur. In sommige gevallen kan je lenzen tot wel 16 uur per dag dragen. Lees hiervoor de gebruiksaanwijzing. Voor de overige uren zet je een bril op. Daarnaast is het ook belangrijk dat je contactlenzen op tijd vervangt met een nieuw paar, afhankelijk van het soort lenzen.

Wat kosten zachte lenzen?

Hoeveel contactlenzen kosten is erg afhankelijk van de type lenzen en waar je ze koopt. Het is daarom niet mogelijk om een exacte prijsindicatie te geven. In het algemeen zijn daglenzen het duurst (vanwege de vervangingsfrequentie), gevolgd door weeklenzen en maandlenzen. Bij het dragen van de laatste twee soorten dien je wel nog lenzenvloeistof aan te schaffen om de lenzen te onderhouden.

Naast de bovengenoemde lenzen bestaan er natuurlijk ook torische lenzen en multifocale lenzen. Torische en multifocale lenzen zijn zorgvuldig ontwikkeld om de zichtafwijking te corrigeren en om zich aan de oogvorm aan te passen. De prijzen van deze contactlenzen liggen daarom iets hoger.

Een handige manier om op de kosten van zachte lenzen te besparen is door een lenzen promo pack te bestellen. Met voordeelpakketten krijg je een aanzienlijke korting!

Wist je dat? Online lenzen bestellen is voordeliger dan bij de opticien in de winkel. 

Zachte lenzen vanaf welke leeftijd?

Een leeftijdsgrens voor het dragen van zachte lenzen is er niet. In het algemeen wordt aangenomen dat vanaf tien jaar een goede startleeftijd is. Bij het dragen van lenzen is het belangrijk dat de lensdrager zelfstandig en hygiënisch om gaat met de lenzen. Vooral voor jongere kinderen is het noodzakelijk dat ze handig genoeg zijn om lenzen schoon te maken met lenzenvloeistof en ze veilig in en uit kan doen. Volgens de nieuwe wetgeving mag een opticien of optometrist geen lenzen aanpassen aan kinderen jonger dan 16 jaar, zonder een voorschrift van een oogarts. Vervolgens kun je een afspraak maken voor een oogmeting bij een opticien bij jou in de buurt.

Lees meer over: hoe oud moet je zijn voor lenzen?

Zachte lenzen tot welke sterkte?

Tot welke sterkte je zachte lenzen kan dragen verschilt per merk. De meeste contactlenzen in ons assortiment zijn verkrijgbaar met een maximale sterkte van +8 tot -12. Maar er zijn ook enkele lenzen verkrijgbaar met sterktes tussen de +20 en -20.

Zachte lenzen welke kant doe ik in?

Zachte lenzen hebben een goede kant. Welke kant je in doet controleer je door de lens op je vingertop te leggen en te kijken naar de ronding. Het hoort een regelmatige cirkel te zijn. Als de lens binnenstebuiten is, is de onderkant gedeukt of wijst de bovenkant naar buiten. Na een tijdje zal je zelf herkennen of de lens goed zit. Mocht de lens binnenstebuiten zitten, draai hem dan voorzichtig om.

Wanneer je de lens binnenstebuiten draagt zal het op je oog verschuiven tijdens het knipperen. Dit voel je meteen. Doe de lens dan uit en keer hem voorzichtig om en spoel zo nodig schoon met vloeistof.

Welke zachte lenzen zijn het beste?

De kwaliteit van een lens is niet afhankelijk van de prijs. Welke zachte lens het beste bij je past hangt af van verschillende factoren zoals de kwaliteit van het traanvocht in je oog, conditie van de ogen, beschadigingen en de vorm van je hoornvlies. Wij raden je aan om één tot twee keer per jaar langs te gaan bij een opticien voor een controle. Zij kunnen je informeren over de beste lenzen voor jou.

In het algemeen zit je met lenzen van bekende merken zoals EyeDefinition, Acuvue, Biofinity, en Dailies goed. Dit zijn geautoriseerde fabrikanten die voldoen aan de behoeften van je ogen. Deze populaire merken ontwikkelen al jarenlang de beste contactlenzen van de hoogste kwaliteit.

Bij LensOnline koop je voordeliger 100% originele merk lenzen. Ons ruime en gevarieerde aanbod aan zachte lenzen en lenzenvloeistoffen bestaat uit vele bekende merken zoals hierboven genoemd.

Welke vloeistof voor zachte lenzen?

Er bestaan verschillende soorten lenzenvloeistoffen. Deze gebruik je om je contactlenzen mee schoon te maken en in te bewaren. Belangrijk is dat je de juiste lenzenvloeistof koopt om ooginfecties te voorkomen. Zo zijn er aparte vloeistoffen voor zachte en harde lenzen. Let er dus op dat je vloeistof voor zachte lenzen gebruikt en niet voor harde (vormstabiele lenzen).

Veel merken stemmen hun lenzenvloeistof af op hun contactlenzen. In dit geval ondersteunen de producten elkaar. Vaak raden wij je daarom aan om zowel de lenzen als vloeistof van één merk te hebben. Welke vloeistof past bij zachte lenzen is dus afhankelijk van het merk dat je draagt. De makkelijkste vloeistof is een alles-in-één lenzenvloeistof. Deze gebruik je voor het verwijderen van proteïnen, bacteriën, schimmels, afspoelen, desinfecteren, bewaren en bevochtigen.

Hoe zachte lenzen indoen?

Voor het indoen is het belangrijk om altijd je handen te wassen. Plaats de lens op je vinger en zorg ervoor dat je de juiste kant indoet. Breng de lens richting je oog en trek voorzichtig je ooglid naar beneden. Probeer niet te knipperen en plaats de lens zachtjes op je oog. Laat je ooglid los en kipper langzaam met je ogen. Als de lenzen niet comfortabel aanvoelen moet je de lenzen schoonmaken en opnieuw indoen. Het kan ook voorkomen dat je de lens toch per ongeluk binnenstebuiten hebt ingedaan. Draai de lens dan voorzichtig om. Het indoen van zachte lenzen zal je al snel onder de knie krijgen!

Hoe zachte lenzen uitdoen?

Net als bij het indoen van zachte lenzen, moet je altijd je handen wassen voordat je een lens of oog aanraakt. Vul alvast een lenshouder met lenzenvloeistof. Trek je onderste ooglid omlaag en knijp voorzichtig je vingers samen onder de iris. Leg de lens op je handpalm en maak hem schoon zoals hieronder aangegeven. Bewaar vervolgens de contactlenzen in de lenshouder.

Lees ook onze blog: hoe lenzen indoen en uitdoen?

Hoe zachte lenzen schoonmaken?

Contactlenzen trekken vuil aan. Daarom is lenzen schoonmaken erg belangrijk. Als je ze goed reinigt, kun je ze comfortabel en veilig blijven dragen. Weeklenzen en maandlenzen moet je dus goed onderhouden met lenzenvloeistof. Ook dien je regelmatig je lenshouder te vernieuwen.

Lenzen schoonmaken begint met het wassen van de handen. Vervolgens doe je de lenzen uit en leg je deze op je handpalm. Gebruik lenzenvloeistof om je lens te reinigen en wrijf goed en voorzichtig schoon met je wijsvinger. Spoel vervolgens de lens af en bewaar in een schoon lenzendoosje met lenzenvloeistof. Lees hier meer over zachte contactlenzen onderhouden.

Waar kun je zachte lenzen in bewaren?

Daglenzen hoef je niet te bewaren, want deze gooi je na het dragen weer weg. Weeklenzen en maandlenzen dien je echter wel te bewaren. Contactlenzen worden dagelijks vervuild en moeten gereinigd en bewaard worden. De lenzen maak je schoon met een aantal druppeltjes lenzenvloeistof. Vervolgens bewaar je de lenzen in een lenshouder met vloeistof. De lenshouder kun je het beste bewaren op een koele plek, bijvoorbeeld in de badkamer of op je nachtkastje.

Voordelen van zachte lenzen bestellen bij LensOnline

  • 100% originele merken
  • Breed en actueel assortiment
  • Fijne en comfortabele lenzen met hoog draagcomfort
  • Goed en betaalbaar alternatief voor een bril
  • Voordelig online te bestellen in onze webshop
  • Ook geschikt voor cilinderafwijkingen
  • Samenwerkingen met meer dan 120 opticiens
  • Gratis levering naar opticien bij jou in de buurt

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Andere leuke artikelen:

Inhoudsopgave

Bedankt!

We hebben je inschrijving goed ontvangen. We nemen zo snel mogelijk contact met je op ter bevestiging van de afspraak.

Tot dan!