Hoe lang wennen aan lenzen?

Eén van de meest prangende vragen die nieuwe lensdragers zich vaak stellen is: “hoe lang wennen aan lenzen?” Gemiddeld hebben mensen een week tot twee weken nodig om volledig te wennen aan lenzen. Het is...

hoe lang wennen aan lenzen

Eén van de meest prangende vragen die nieuwe lensdragers zich vaak stellen is: “hoe lang wennen aan lenzen?” Gemiddeld hebben mensen een week tot twee weken nodig om volledig te wennen aan lenzen. Het is een spannende, maar soms ook een beetje zenuwslopende overgang. We duiken diep in dit onderwerp en begeleiden je door de eerste stappen van je nieuwe avontuur.

Je overstap naar contactlenzen

Dus je hebt de sprong gewaagd. Van die vertrouwde bril naar het avontuurlijke terrein van contactlenzen. Je vraagt je misschien af: “Hoe lang gaat het duren om echt te wennen aan lenzen?” Goed nieuws: je bent hier op de juiste plek voor beproefde adviezen, inzichten en informatie.

De eerste uren wennen aan lenzen

De allereerste uren met lenzen kunnen voelen als een sprong in het onbekende. Het is een nieuwe ervaring, en je ogen moeten zich aanpassen aan deze nieuwe metgezellen. Hier is wat je kunt verwachten:

  • Vreemd gevoel: Het is volkomen normaal om een licht vreemd gevoel te ervaren wanneer je voor het eerst lenzen indoet. Je ogen herkennen dat er iets nieuws is, iets dat er eerder niet was. Dit gevoel van vreemdheid verdwijnt meestal snel naarmate je ogen zich aanpassen.
  • Mogelijk licht ongemak: Sommige mensen ervaren een lichte tinteling of een gevoel van droogheid. Dit is vaak tijdelijk en kan worden verlicht met bevochtigingsdruppels.
  • Verhoogde gevoeligheid voor licht: In de eerste uren kunnen je ogen gevoeliger zijn voor fel licht of zonlicht. Het kan handig zijn om een zonnebril bij de hand te hebben als je naar buiten gaat.
  • Bewustzijn van de lens: Je kunt je in het begin hyperbewust zijn van de lenzen in je ogen. Dit gevoel van bewustzijn vervaagt meestal naarmate je meer gewend raakt aan het dragen van de lenzen.


Voor de allereerste keer wordt doorgaans geadviseerd om de lenzen niet langer dan 4 tot 6 uur te dragen. Dit helpt je ogen om geleidelijk aan de lenzen te wennen en vermindert het risico op irritatie of ongemak.

De eerste week: het aanpassingsproces

Fysiek wennen aan lenzen

Je ogen zijn geweldige, aanpasbare organen. Ze zullen leren omgaan met je nieuwe lenzen, net zoals je voeten wennen aan nieuwe schoenen. Ja, er kan wat droogheid of een licht tintelend gevoel zijn. Maar met de juiste zorg (en wat geduld) zullen deze sensaties verminderen.

Mentaal wennen: vertrouwen opbouwen

Het is oké om nerveus te zijn. Iedereen is dat in het begin. Maar elke dag, met elke knipper, bouw je vertrouwen op. En voor je het weet, wordt het indoen en uitdoen van je lenzen net zo natuurlijk als tandenpoetsen.

hoe lang wennen aan lenzen

Tips voor sneller wennen aan lenzen

Prioriteit geven aan lenshygiëne

Hier is een gouden regel: schone lenzen zijn gelukkige lenzen. En gelukkige lenzen betekenen gelukkige ogen. Dus, was die handen, gebruik verse lenzenvloeistof en houd die lenzendoosje schoon.

Het gebruik van bevochtigingsdruppels

Droge ogen? Geen probleem. Een paar bevochtigingsdruppels kunnen wonderen doen. Ze zijn als een frisdrankje voor je ogen op een hete zomerdag.

Veelgestelde vragen over het wennen aan lenzen

Je ogen zijn niet gewend aan vreemde objecten, dus initiële ongemakken zijn normaal terwijl je ogen zich aanpassen aan de lenzen. Deze ongemakken kunnen variëren van een licht branderig gevoel tot tranen. Het is belangrijk om je ogen de tijd te geven om te wennen aan de lenzen. Begin met ze een paar uur per dag te dragen en bouw dit langzaam op. Als je na een paar dagen nog steeds ongemakken ervaart, neem dan contact op met je opticien of contactlensspecialist.

Als ze goed zitten, zou je helder moeten zien zonder ongemak. Als een lens binnenstebuiten zit, kan het wazig of oncomfortabel aanvoelen.

Het kan zijn dat de lenzen niet de juiste pasvorm of sterkte hebben, of dat je ogen gevoeliger zijn. Raadpleeg je opticien voor advies en mogelijke aanpassingen.

hoelang wennen aan lenzen?

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Andere leuke artikelen:

Inhoudsopgave

Bedankt!

We hebben je inschrijving goed ontvangen. We nemen zo snel mogelijk contact met je op ter bevestiging van de afspraak.

Tot dan!