Hoe kies ik de beste contactlenzen voor mijn ogen?

Contactlenzen zijn verkrijgbaar in veel verschillende materialen en merken. Met zoveel verschillende soorten lijkt het lastig de beste lenzen voor jouw ogen te kiezen. Contactlenzen zijn zeer persoonlijk en worden met zorg aangepast door de...

Waarom ogen testen?

Contactlenzen zijn verkrijgbaar in veel verschillende materialen en merken. Met zoveel verschillende soorten lijkt het lastig de beste lenzen voor jouw ogen te kiezen. Contactlenzen zijn zeer persoonlijk en worden met zorg aangepast door de opticien, omdat het comfort belangrijk is voor de gezondheid van het oog. Maar hoe weet je nou welke contactlens het beste bij je past? Daarvoor zijn er verschillende parameters.

Hoe weet ik wat de beste lenzen zijn?

Heel belangrijk om weten is dat er niet zoiets bestaat als ‘dit merk en deze soort lenzen zijn de beste’. Alles is heel afhankelijk van hoe jouw ogen reageren en wat jouw ogen als comfortabel en prettig ervaren. De ene heeft droge ogen en de ander niet. Dus ‘de beste lens’ bestaat eigenlijk niet. Om te weten welke lens voor jou persoonlijk de beste is, is het aangeraden om naar een opticien te gaan zodat hij jouw ogen kan controleren en checken wat het beste voor jou past.

Bij het aanpassen van lenzen houdt de opticien rekening met deze indicatoren:

  • De basiscurve (BC) is de kromming van een contactlens en indiceert hoe de lens over de oogbol zal passen. Hoe kleiner de basiscurve, hoe boller de lens. Voor optimaal draagcomfort is het belangrijk dat de kromming van de lens zo mooi mogelijk past op de kromming van het oog.
  • Een andere belangrijke factor is de diameter (DIA) van een contactlens. De diameter beschrijft de breedte van de lens, gewoonlijk tussen 13 en 15 mm. Samen met de basiscurve bepaalt ook de diameter de passing van de lens. Online vind je vaak vastgestelde BC- en DIA-waarden die niet gewijzigd kunnen worden.
  • Ben je bijziend en zie je dingen van veraf slecht? Dan heeft jouw sterkte een minus (-) waarde.
    Ben je verziend en zie je slecht van dichtbij? Dan zal je sterkte een plus (+) waarde hebben.
  • Ten slotte dragen het materiaal van de lens en het watergehalte ook bij aan het draagcomfort. De reactie van het oog en de traanfilm op materiaal en watergehalte is zeer persoonsgebonden.

Met al deze factoren houden onze contactlensspecialisten rekening om jou de juiste lenzen aan te bieden die perfect bij jouw ogen passen. Daarnaast houden ze ook rekening met je persoonlijke wensen, omstandigheden en de gezondheid van je ogen. Onthoud dat een regelmatige lenscontrole en check-up nodig zijn, dus raden wij minstens één keer per jaar langs de opticien of contactlensspecialist te gaan. Vind hier een goede opticien.

Weet jij al welke waarden jouw lenzen nodig hebben? Met die gegevens kan je een stuk voordeliger je contactlenzen online bestellen. Bij ons ontvang je exact dezelfde contactlenzen die de opticien voorschrijven, maar dan voor een voordelige prijs. Je bestelling kan je thuis laten bezorgen of gratis ophalen bij een optiekwinkel bij jou in de buurt!

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Andere leuke artikelen:

Inhoudsopgave

Bedankt!

We hebben je inschrijving goed ontvangen. We nemen zo snel mogelijk contact met je op ter bevestiging van de afspraak.

Tot dan!