Hulp nodig? We helpen je graag
Wat te doen met tranende ogen

Wat kun je doen tegen tranende en of waterige ogen?

Tranende ogen komen vaak voor wanneer je last hebt van een verkoudheid, een allergie of wanneer je hooikoorts hebt. Ook kunnen factoren als stof, rook, wind, droge ruimtes of zonlicht ervoor zorgen dat je ogen continu blijven tranen. Wanneer je ogen tranen kan je vaak minder goed zien en moet je telkens je tranen weg vegen. Geen zorgen! In dit blogartikel vertellen we meer over de oorzaak van tranende ogen en hoe je hier van af komt.

Tranende ogen

Tranende ogen kunnen veel oorzaken hebben. Je kan last hebben van een verkoudheid, ergens allergisch voor zijn of last hebben van hooikoorts. Dit kan erg vervelend zijn omdat je continu aan het tranen bent. Bij tranende ogen heb je al gauw het idee dat je ogen vochtig zijn. Ja, maar dat is met een reden. Je traanwegen zijn namelijk keihard aan het werken om de ogen vochtig te houden. Het kan ook zijn dat de traanwegen (traanbuis) zijn verstopt en zo overstromen je traanwegen eigenlijk.

Wanneer je buiten het tranen om last ervaart van branderige tranende ogen, rode ogen, een ooglid dat niet goed sluit of irritatie, raden wij je aan om contact op te nemen met je huisarts of contactlensspecialist wanneer je lenzen draagt. Dit kunnen namelijk symptomen zijn van een oogontsteking.

Wat zijn de oorzaken en symptomen van tranende ogen?

tranende-ogenIn de vorige alinea hebben we al wat oorzaken en symptomen van tranende ogen besproken. Je ogen tranen en het kan zijn dat je hierdoor wazig ziet. Een tranend oog kan verschillende oorzaken hebben die bij dit symptoom kunnen horen. Denk hierbij aan verstopte traanwegen door een haartje, vuiltje of wanneer je last hebt van smalle traanwegen. Je ogen kunnen ook tranen doordat je last heb van blepharitis (ontstoken ooglidrand) of wanneer je hangende onderoogleden hebt. Een andere oorzaak kunnen wimperharen tegen het oog zijn (trichiasis en distichiasis). Je ogen raken dan geïrriteerd door het haartje en proberen je ogen te reinigen. Zoals eerder benoemd zijn droge ogen ook een oorzaak waar je makkelijk van af kan komen door oogdruppels te gebruiken. Andere oorzaken kunnen zijn:

  • Het ontstaan van reflextranen door een allergie voor dieren of hooikoorts
  • Een ontstoken oog
  • Conjunctivitis (ontstoken slijmvlies of bindvlies van het oog)
  • Tranende ogen door uien:

Snij je wel eens een ui en heb je last van tranende ogen? Dat is niet heel gek. Wanneer je een ui snijdt kom er namelijk zwavel vrij. Zwavel wordt aangetrokken door vocht. Dus wanneer je uien snijdt komt de zwavel in de ui in je ogen terecht en begin je hevig te tranen.

  • Tranende ogen door verkoudheid:

Wanneer je verkouden bent is het slijmvlies in je neus vaak licht ontstoken. De kan ervoor zorgen dat het je de ogen aantast waardoor je kan gaan tranen of last kan hebben van rode ogen.

Hoe stop je tranende ogen?

Als je last hebt van ogen die tranen, is dit vaak onschuldig. Het is belangrijk om stoffige, rokerige ruimtes te ontwijken of de allergie aan te pakken. Merk je dat je last blijft houden? Raadpleeg dan een contactlensspecialist of arts die je meer kan vertellen hierover.

Merk je dat je veel last hebt van tranende ogen? Dan is er misschien sprake van blepahritis. De klachten kan je verminderen door iedere avond de oogleden te reinigen met een lauwwarm wattenstaafje. Vuiltjes in de ogen kunnen verwijderd worden door flink met je ogen te knipperen en je ogen rond te draaien zodat het vuiltje uit je oog verdwijnt. Andere manieren om tranende ogen te voorkomen zijn: een ooglidcorrectie of het operatief oprekken van je traanbuizen. Wanneer dit niet gaat kan er een traanweg prothese geplaatst worden. Een buisje tussen de ooghoek en neusholte zorgt er dan voor dan traanvocht direct vanuit de ooghoek naar de neus wegloopt.

Welke oogdruppels bij ogen die tranen?

tranende-ogen-oogdruppels

Wanneer je last hebt van droge ogen wordt aangeraden om gebruik te maken van bevochtigende oogdruppels (ook wel kunsttranen genoemd). Deze kan je zonder recept krijgen bij een apotheek of drogist. Natuurlijk is het een goed idee om eerst je contactlensspecialst te raadplegen zodat hij jou kan vertellen of de oogdruppels te combineren zijn met je lenzenvloeistof, maandlenzen, weeklenzen of daglenzen. LensOnline verkoopt EyeDefinition Sensitive Oogdruppels. Deze hydraterende oogdruppels ondersteunen en herstellen de ogen waardoor je geen of minder last meer zal hebben van droge of tranende ogen.

Dit artikel mag niet worden opgevat als medisch advies, noch is het bedoeld als vervanging van de aanbevelingen van een medische professional. Voor specifieke vragen, raadpleeg één van onze 100 contactlensspecialisten of je oogarts.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Inhoudsopgave