Wat is een (bacteriële) oogontsteking en hoe behandelen?

Ken je dat gevoel? Je ogen voelen droog en gezwollen aan of je oogleden zijn opgezet en voelen pijnlijk? Dat kunnen de aanwijzingen zijn van een oogontsteking. Hoe vervelend een oogontsteking ook is, gelukkig ben...

Oogontsteking

Ken je dat gevoel? Je ogen voelen droog en gezwollen aan of je oogleden zijn opgezet en voelen pijnlijk? Dat kunnen de aanwijzingen zijn van een oogontsteking. Hoe vervelend een oogontsteking ook is, gelukkig ben je er gauw van af en is het goed te behandelen. Wat is een oogontsteking eigenlijk en wat kan je eraan doen? Wij delen alle informatie over een oogontsteking in het volgende blogartikel.

Wat is een oogontsteking?

Een oogontsteking komt vaak voor en kan vervelend zijn. Wanneer we spreken over een oogontsteking, praten we over de medische term conjuctivitis. Als je last hebt van conjuctivitis, is het bindvlies van het oog (conjunctiva) ontstoken. Dat is het doorzichtige slijmvlies dat het oogwit en de binnenkant van de oogleden bekleedt. Het slijmvlies wordt ook wel conjunctiva genoemd. De bloedvaatjes in de conjuctiva zijn bij een oogontsteking duidelijk zichtbaar.

Bij een oogontsteking kan een of beide ogen ontstoken zijn. In de meeste gevallen ben je er met milde klachten zo van af. Wanneer je te lang wacht met een oogontsteking of de ontsteking niet goed verzorgd, kan dit leiden tot gezichtsvermindering of blijvende schade aan de ogen.

Symptomen

Een oogontsteking kan verschillende symptomen hebben. Je kunt last hebben van rode, gezwollen ogen, een branderig gevoel of pijn achter je oogleden. Wij hebben een aantal bekende symptomen op een rij gezet.

In de meeste gevallen gaat het om kleine klachten als een zwelling, roodheid, jeuk, tranende ogen, het gevoel dat er iets in het oog zit en lichte druk. Deze klachten zijn gelukkig meestal zo over. Bij ergere klachten wordt er aangeraden een arts te bezoeken. Deze klachten kunnen zijn; heftige pijn of snelle gezichtsvermindering. De arts kan je meteen vertellen wat er aan de ogen mankeert en welke medicatie hier het best op aansluiten. Ook kan je last hebben van een virale oogontsteking, dit gaat vaak samen met verkoudheidssymptomen. Dit virus slaat via de neus- of keelholte over op de ogen.

Waarom krijg je oogontsteking?

Waar een oogontsteking vandaan komt, is een goede vraag. Een oogontsteking heeft vaak verschillende oorzaken. De meest voorkomende oorzaak is door een virus of een bacterie. Wanneer dat zo is, is er sprake van een infectie aan het oog. Ook schimmels en parasieten kunnen een rol spelen bij het veroorzaken van een ontsteking aan het oog. Andere redenen zijn vuiltjes, haartjes op splinter in het oog. Als je allergisch bent of slecht reageert op rokerige, droge of stoffige ruimtes, kan het zijn dat je eerder ontstoken ogen krijgen. Bij factoren als hooikoorts, allergie voor make-up en het verkeerd schoonmaken van lenzen, maak je eerder kans op een oogontsteking.

Bij een ooglidontsteking werkt het net iets anders. Het kan hier zijn dat de wimpers in het ooglid vastzitten of dat de talgklieren van de oogleden te veel vet produceren. Hierdoor raken de haarzakjes verstopt en kan het gaan ontsteken. Het kan dan voorkomen dat je last krijgt van etterige pus of afscheiding. Dit wordt ook wel een strontje (hordeolum) genoemd.

Hoe gevaarlijk is een oogontsteking?

Een bacteriële oogontsteking door een virus is vaak niet heel gevaarlijk en gaat vanzelf over. Dit kan één tot twee weken duren. Wanneer het om een bacteriële infectie gaat, heb je antibiotica nodig om de ontsteking te genezen. De arts kan je oogzalf geven of tabletten voorschrijven. Bij een conjunctivitis is het wel erg belangrijk dat je je ogen laat controleren omdat dit voor heftige schade in de ogen kan zorgen. Wanneer je te lang met een oogontsteking rondloopt, kan dat in het ergste geval zorgen voor tijdelijke of permanente blindheid.

Wanneer naar de dokter of huisarts voor een oogontsteking?

Zoals bovenstaand aangegeven, wordt het aangeraden om met een oogontsteking meteen een huisarts of oogarts in te schakelen. Hij of zij kan bepalen welk type ooginfectie je hebt en zo de juiste medicijnen voorschrijven. Wanneer is het zeker noodzakelijk om een arts in te schakelen? Wanneer je na enkele dagen geen verbetering merkt of plotseling wazig ziet en de oogontsteking na drie dagen niet minder wordt, wanneer er een allergie opkomt en je oogwit rood wordt of wanneer je last hebt van vlekken in de ogen. Wanneer je vaker achter elkaar last hebt van je ogen, wordt aangeraden je oogarts, huisarts of contactlensspecialist sneller in te schakelen.

Wat doen bij een oogontsteking?

Wanneer je last ervaart van een oogontsteking kan je deze vaak zelf behandelen door het oog goed schoon te maken. Hieronder leggen we uit hoe je dit het beste doet:

  • Week de ogen los met warm water, als deze aan elkaar zijn geplakt.
  • Gebruik een watje of wattenstaafje om je oog schoon te maken en strijk deze langs de oogrand.
  • Probeer geen lenzen te dragen als de ogen zijn ontstoken om besmetting te voorkomen.
  • Gebruik tijdelijk geen make-up. Dit kan de besmetting verergeren.
  • Zet buiten een zonnebril op om schade aan de ogen te voorkomen.

Een oogontsteking kan je op verschillende manieren behandelen. Het is belangrijk om eerst na te gaan welk deel van het oog is ontstoken en waar de het vandaan komt. Is het veroorzaakt door een bacterie? Dan heeft antibiotica geen effect op de genezing. Vaak gaat een oogontsteking vanzelf over en is tijd en geduld een schone zaak. Wanneer je last hebt van een herpesvirus, die een ooginfectie veroorzaak, is het handig om medicatie via de huisarts te krijgen. Er is dan een behandeling nodig. Dit kan een antiviral oogzalf zijn of antivirale tabletten. Soms worden ontstekingsremmers in de vorm van druppels in de ogen gespoten. Een oogontsteking kan ook veroorzaakt worden door een irritatie of wanneer je extra droge ogen hebt. Het wordt dan aangeraden oogdruppels, zalven of gels te gebruiken die kunnen helpen de verschijnselen te verzachten.

oogontsteking-oogdruppels

Oogontsteking en lenzen

Draag je contactlenzen en heb je last van een oogontsteking? Dan wordt aangeraden de lenzen even uit te nemen totdat de ontsteking over is. Dit kan namelijk de genezing belemmeren. Zodra de ontsteking over is, kan je het beste oude lenzen weggooien om een nieuwe infectie voorkomen. Gebruik hierbij een nieuwe lenshouder en je kan het best ook kiezen voor een nieuwe fles lenzenvloeistof. Heb je gevoelige ogen, dan kan je kiezen voor een lens als EyeDefinition Performance of AirOptix Plus HydraGlyde. Voor extra hygiëne kan je ook kiezen voor daglenzen als EyeDefinition Pure of 1-Day Acuvue Moist.

Welke oogdruppels kan je gebruiken?

Bespreek ook met jouw contactlensspecialist of je wel de geschikte lenzen en lenzenvloeistof hebt, hij of zij kan jou het beste advies geven. De specialist kan je meteen vertellen welke vloeistof bij jouw ogen past en of je eventueel gebruik kan maken van oogdruppelsLensOnline verkoopt ook druppels die helpen droge en geïrriteerde ogen tegen te gaan.

EyeDefinition SENSITIVE 
EyeDefinition VITAMIN

Dit artikel mag niet worden opgevat als medisch advies, noch is het bedoeld als vervanging van de aanbevelingen van een medische professional. Voor specifieke vragen, raadpleeg één van onze 100 contactlensspecialisten of je oogarts.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Andere leuke artikelen:

Inhoudsopgave

Bedankt!

We hebben je inschrijving goed ontvangen. We nemen zo snel mogelijk contact met je op ter bevestiging van de afspraak.

Tot dan!