Hulp nodig? We helpen je graag
Droge ogen

Wat te doen met droge ogen?

Heb je snel last van droge ogen of voelen je ogen droog aan als je contactlenzen draagt? Geen paniek, droge ogen is een vaak voorkomend probleem onder contactlensdragers (en ook onder de niet-contactlensdragers) en is vaak eenvoudig op te lossen als je weet wat de oorzaak is. In dit artikel vertellen we alles over wat droge ogen veroorzaken, wat de klachten van droge ogen zijn en delen we een aantal tips om deze nare klachten te voorkomen.

Waarom kun je last hebben van droge ogen?

Het hebben van droge begint eigenlijk bij je traanfilm. Wanneer het oogoppervlak niet voldoende wordt bevochtigd en je traanfilm hapert, zul je gauw last ervaren van droge en soms geïrriteerde ogen. Tranen zorgen er namelijk voor de dat je ooglid over je oogbol kan glijden. Tevens reinigen tranen de ogen. Bovendien bevatten tranen enzymen die het hoornvlies beschermen tegen micro-organismen. Die zorgen weer voor nare infecties. Daarom is het hebben van vochtige ogen zo belangrijk!

Hoe ontstaan droge ogen?

Droge ogen zijn vervelend en het liefst wil je dit natuurlijk voorkomen of vermijden. Het is daarom belangrijk om te kijken naar welke omgevingsfactoren ervoor kunnen zorgen dat je ogen opdrogen. Dit kunnen een aantal factoren zijn:

 • Droge lucht door bijvoorbeeld een centrale verwarming, airconditioning of de lucht in een vliegtuig.
 • Rook en stof in een stoffige ruimte of door sigarettenrook.
 • Luchtstromingen die sterke wind in de ogen blazen. Wanneer je bijvoorbeeld in een auto zit met het raam open.
 • Weinig knipperen wanneer je achter een computer zit of lang tv kijkt.

Buiten omgevingsfactoren om kunnen het ook persoonlijke lichamelijke redenen hebben dat je last ervaart van droge ogen. Dit zijn een aantal factoren,

 • Wanneer je ouder wordt maak je minder tranen aan, waardoor de ogen niet genoeg gesmeerd worden.
 • Hormonale veranderingen kunnen een factor zijn. Bij vrouwen komen droge ogen vaker voor dan bij mannen.
 • Wanneer je lenzen draagt kun je eerder last hebben van droge ogen.
 • Een tekort aan vitamines of wanneer je een ziekte hebt en/of gebruik maakt van bepaalde medicijnen.
 • Te weinig slaap zorgt voor droge ogen omdat je constant wakker bent.

Hoe voelen droge ogen aan?

Weet je niet zeker of je last ervaart van droge ogen? Dan is het een goed idee om te achterhalen wat de symptomen zijn. Bij droge heb je last van een branderig en moe gevoel in de ogen. Je kan het gevoel hebben dat er zand in je ogen zit of dat de ogen jeuken. Je ogen kunnen prikken of zelfs pijn doen. Hoe voorkom of genees je drogen ogen? Lees dan snel door.

Wat te doen tegen droge ogen?

Wanneer je last hebt van droge ogen is het belangrijk om niet zomaar medicatie aan te schaffen. Wij raden je aan om eerst contact op te nemen met een oogarts of contactlensspecialist. Deze kan nagaan waarom je droge ogen hebt. Misschien zitten er andere redenen achter.

De specialist zal eerst achterhalen waar de oorzaak ligt. Tijdens dit onderzoek zal de traanfilm geïnspecteerd worden. Overweeg je om over te stappen van lenzen naar een bril? Dat is misschien niet nodig als je deze tips meeneemt:

 • Gebruik oogdruppels en oogsprays.
 • Gebruik de juiste lenzenvloeistof om je lenzen mee te reinigen.
 • Reinig de lenzen grondiger.
 • Gebruik silicone hydrogel lenzen of lenzen ontwikkeld voor extra droge ogen.
 • Gebruik daglenzen voor extra hygiëne en gemak.
 • Maak gebruik van oogvitamines.
 • Vermijd ruimtes met airconditioning of waar gerookt wordt.

Juiste oogdruppels

Wanneer je last ervaart van droge ogen wordt het aangeraden om de oogdruppels te gebruiken. Deze druppels staan ook wel bekend als comfortdruppels en bootsen de tranen. De druppels zorgen in een korte tijd voor effect bij het bestrijden van de droogheid. Wanneer je last hebt van gevoelige ogen of je hebt allergische verschijnselen is het goed om eerst contact op te nemen met een oogarts of jouw contactlensspecialist.

Deze oogdruppels zijn geschikt voor droge ogen:

Juiste lenzenvloeistof

Een tweede bepalende factor is het type vloeistof dat je gebruikt. Net zoals de lenzen is dit afhankelijk van persoon tot persoon. Sommige mensen hebben geen enkel probleem met een standaard alles-in-één vloeistof. Anderen hebben hier last van en schakelen over naar een lenzenvloeistof voor gevoelige ogen die de traanfilm verbeterd. Hoe beter de vloeistof reinigt hoe beter de lens vocht gaat ophouden. De nieuwste generatie vloeistoffen bevatten extra bevochtigers zoals Hyaluron waardoor de lenzen langer vochtig blijven en dus veel comfortabeler.

Deze vloeistoffen zijn geschikt voor droge ogen:

Juiste contactlenzen

Hoe minder snel een lens uitdroogt, hoe beter het comfort. Bij de nieuwste generatie contactlenzen is silicone is toegevoegd. Het voordeel van deze lenzen is dat ze veel minder snel uitdrogen. Deze Silicone Hydrogel lenzen zijn te herkennen aan de vermelding SH achter de benaming van de lens. Bijkomend voordeel is de zeer hoge zuurstofdoorlaatbaarheid. Het neusje van de zalm onder de Silicone Hydrogel lenzen, de EyeDefinition PERFORMANCE (maandlenzen) en Acuvue Oasys 1-Day with HydraLuxe (daglenzen). Maar…een hoog zuurstofgehalte is niet altijd de juiste oplossing. Vraag raad aan je contactlensspecialist betreffende de juiste zuurstofdoorlaatbaarheid voor jouw ogen.

Lenzen met een laag watergehalte

Veel lensdragers verwachten dan contactlenzen met een hoog watergehalte comfortabeler op de ogen zitten. Dit is niet het geval. Voor veel lensdragers is het effect juist omgekeerd omdat het natuurlijke traanvocht verdrongen wordt door water. Lenzen met een hoger watergehalte drogen in bepaalde klimaten eerder uit. Wil je overstappen op lenzen met een laag watergehalte? Raadpleeg dan ook eerst jouw contactlensspecialist.

Daglenzen

Draag je maandlenzen en ervaar je veel last van droge ogen? Dan kun je overwegen voor daglenzen te kiezen. Daglenzen vervang je iedere dag opnieuw. Zo krijgen eiwitten en vuil minder snel de kans op te bouwen en blijven jouw ogen schoner. Bekende merken die daglenzen verkopen zijn:

Oogvitamines

Ook oogvitamines zorgen voor de vermindering van droge ogen. De vitamines verbeteren de gezondheid van je ogen. Deze vitamines bevatten supplementen die goed zijn voor je ogen, zoals luteïne, zeaxanthine, vitamine A, vitamine C en omega 3.

Perfecte onderhoud

Een goede vloeistof alleen is natuurlijk niet voldoende. Dagelijks onderhoud zorgt voor vuilverwijdering, desinfectie en eiwitverwijdering. Hierdoor wordt de lens helderder, comfortabeler en gezonder. Als gebruiker merk je een beter zicht, comfortabelere lenzen en minder kans op ontstekingen! Daardoor zullen de lenzen minder snel droog aanvoelen. Voor meer tips voor het onderhouden van je lenzen kan je onze vorige blogpost “Lenzen reinigen, hoe doe je dat?” raadplegen.

Je omgeving

Tenslotte is ook de omgeving een erg bepalende factor. Werk je in een ruimte met airco, lees je veel of verricht je veel beeldschermwerk, dan zal je sneller last hebben van droge ogen. Doordat de knipperfrequentie daalt wordt je oog minder snel bevochtigd. Indien je last hebt van droge ogen raden we je aan om zeker een langs te gaan bij je LensOnline contactlensspecialist. Samen met jou zal hij/zij op zoek gaan naar de ideale lens voor jouw ogen.

Dit artikel mag niet worden opgevat als medisch advies, noch is het bedoeld als vervanging van de aanbevelingen van een medische professional. Voor specifieke vragen, raadpleeg een van onze 100 contactlensspecialisten.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Inhoudsopgave

Bedankt!

We hebben je inschrijving goed ontvangen. We nemen zo snel mogelijk contact met je op ter bevestiging van de afspraak.

Tot dan!