Hulp nodig? We helpen je graag

Wat is Meibomitis (MGD)?

Wat betekent Meibomitis?

Meibomitis of Meibomian Gland Dysfunction (MGD) is bij 85% van alle drogeogenpatiënten de oorzaak van hun klachten. Het is een chronische aandoening waarbij de klieren van Meibom niet correct werken. De meibomkliertjes in de ooglidranden produceren talg. Bij het knipperen worden de kliertjes goed geleegd en wordt het talg over het oogoppervlak verspreid. Het betreft hier het afsluitende bovenste laagje op de traanfilm. Dit laagje talg zorgt ervoor dat de traanfilm stabieler op het oog zit en minder snel zal verdampen. Bij Meibomitis kunnen de meibomklieren verkorten of verbreden en de talg kan verdikken waardoor het niet meer door de afvoerbuisjes kan. Het is een vorm van Blefaritis. Met de juiste behandelingen in één van onze Expertisecentra kun je de klachten van Meibomitis verminderen.

Kom hier meer te weten over Blefaritis.

Oorzaken van Meibomitis

Eén specifieke oorzaak is niet meteen het gevolg van deze chronische ziekte. Meibomitis is een bacteriële infectie met veel mogelijke oorzaken: 

Hormonen

Door een toe- of afname van hormonen (bijvoorbeeld door anticonceptie, menopauze, …) verandert de werking en de hoeveelheid van de kliertjes.

Leeftijd

Hoe ouder je wordt, hoe minder goed de kliertjes van Meibom functioneren.

Medicatie

Door bepaalde medicijnen kan de werking en hoeveelheid veranderen. Hier kun je een lijst van mogelijke geneesmiddelen terugvinden die invloed hebben op het droge ogensyndroom.

Contactlenzen

Draag je contactlenzen? Het is mogelijk dat je hierdoor minder knippert of je ogen niet volledig sluit. Dat heeft invloed op de werking van de meibomkliertjes. Goed knipperen is daarom van belang.

Make-up

Make-up dragen is niet zo goed voor je oogleden. Draag je eyeliner, oogpotlood, mascara, …? Dan is het belangrijk om ’s avonds goed je gezicht en ogen te reinigen. Als er restjes achterblijven, kunnen je oogleden ontsteken door bacteriën. Tevens kunnen de kliermondjes van de meibomklieren verstopt raken bij het gebruik van potlood op de ooglidranden.

Huidaandoeningen

Huidaandoeningen zoals rosacea, acné en eczeem kunnen ontstekingen op de bloedvaatjes veroorzaken. Deze aandoeningen hebben direct of indirect (denk aan de medicatie voor deze aandoeningen) effect op de ooglidranden en kunnen daardoor droge ogen veroorzaken.

Meibomitis kun je herkennen aan de volgende symptomen

  • Jeukende ogen
  • Tranende ogen
  • Wazig zien
  • Geïrriteerde ogen
  • Branderige ogen

Meibomitis kun je niet altijd zien aan de buitenkant van je ogen. Hier wordt er steeds minder vet afgegeven aan de traanfilm (het laagje vocht in het oog). 

Behandelingen van Meibomitis of MGD

Meibomitis is een chronische aandoening die je moet blijven behandelen. Als je besluit om je ooglidranden niet meer te reinigen of om de behandeling stop te zetten, blijven de klachten terugkomen.

Door de behandelingen EyeLight OPE en LLLT (Low Level Light Therapy) te combineren, creëer je synergie en de optimale behandeling tegen Meibomitis.

Maar alles hangt af van de ernst van de ziekte. Er kan ook voor andere behandelingen gekozen worden, zoals voedingssupplementen, oogdruppels, het reinigen van de ooglidranden of een warme compressenbehandeling. Het doel is altijd om te ontsteking rustig te maken en de Meibomklieren weer normaal te laten functioneren.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Inhoudsopgave

Bedankt!

We hebben je inschrijving goed ontvangen. We nemen zo snel mogelijk contact met je op ter bevestiging van de afspraak.

Tot dan!