Search
Close this search box.

Onderzoek toont aan dat de invloed van alcohol op je ogen zorgt voor 30% minder contrast zien.

Alcohol is niet optimaal voor je gezondheid. Dat weten we allemaal, maar af en toe een glaasje vinden veel van ons toch wel gezellig. Per land verschilt de toegestane hoeveelheid alcohol waarmee je nog mag...

Invloed van alcohol

Alcohol is niet optimaal voor je gezondheid. Dat weten we allemaal, maar af en toe een glaasje vinden veel van ons toch wel gezellig. Per land verschilt de toegestane hoeveelheid alcohol waarmee je nog mag deelnemen in het verkeer. Maar wist je dat de invloed van alcohol op je zicht ook groot is wanneer je binnen de toegestane hoeveelheid alcohol waarmee je nog mag autorijden blijft? Zo zorgt alcohol ervoor dat je bij een glas wijn al minder contrast tussen objecten waarneemt. Lees hier verder over de (negatieve) invloed van alcohol op je ogen.

Invloed van alcohol op je ogen.

Het onderzoek is uitgevoerd door de University of Western Australia. Voor het onderzoek is gebruik gemaakt van het zogenoemde Raster van Hermann. Met dit raster, dat bestaat uit zwarte vierkantjes, kan je onderzoeken hoe goed contrast wordt waargenomen. Als je naar het raster kijkt zie je als het goed is grijze stippen op de witte lijnen. Deze zijn er in werkelijkheid niet. Dit is de manier waarop verschillen in contrast en helderheid verwerk worden. Hierdoor zie je grijze stippen. Eigenlijk een echte illusie dus!

Wanneer je de maximaal toegestane hoeveelheid alcohol in je bloed hebt dat is toegestaan, zie je ongeveer 30% minder contrast. In de test werd dit ontdekt doordat 30% minder van de vlekken te zien waren. Dit betekent dat je minder goed ziet zodra we alcohol drinken. Tijdens het autorijden betekent dit dat je dus minder snel goed objecten kunt onderscheiden. Verschil tussen lichte en donkere objecten zijn minder goed te onderscheiden wanneer iemand gedronken heeft. ’s Nachts rijden onder invloed kan dus nog meer gevolgen hebben op jouw zicht.

Andere effecten van alcohol op je ogen

  • Tragere pupilreflex: alcohol zorgt ervoor dat de iris veel trager gaat sluiten en openen. Dit zorgt voor problemen bij dronken bestuurders, omdat zij zich moeilijker aanpassen aan de koplampen van tegenliggers.
  • De contrastgevoeligheid daalt: de mogelijkheid om onderscheid te maken tussen verschillende voorwerpen daalt aanzienlijk bij gebruik van alcohol.
  • Oogcontracties: alcoholmisbruik kan er ook voor zorgen dat je last krijgt van een trillend ooglid.
  • Cataract vorming: bij cataract patiënten is aangetoond dat alcohol de cataract vorming aanzienlijk verhoogt.
  • Hoger risico op macula degeneratie: (een oogaandoening waarbij gezichtsscherpte afneemt ten gevolge van het afsterven van kegeltjes in de macula lutea in het centrale gedeelte van het netvlies. Het perifere gezichtsveld blijft wel bestaan: patiënten worden dus niet volledig blind).
  • Verminderd zicht door vitamine tekorten: Zoals bekend zorgen vitamines voor een beter zicht. Het nuttigen van veel alcohol beïnvloedt de opname van vitamines in de lever.
    Een tekort aan vitamine B kan zorgen voor verzwakking van de oogspier en zorgen voor verminderd zicht.
    Bij een tekort aan vitamine A zien we volgende effecten: droge ogen, nachtblindheid, verdunning van het hoornvlies tot zelfs blindheid door beschadiging van het netvlies.
  • Prenatale blootstelling aan alcohol: buitensporig alcoholgebruik tijdens de zwangerschap kan een permanent effect hebben op zicht van de baby zoals:
    onderontwikkeling van de oogzenuw, moeilijkheden met oog coördinatie, en verhoogde neiging tot het neerhangen van het ooglid.

Amblyopie

Amblyopie, waarschijnlijk een naam die je niet meer kunt uitspreken als je een goede slok ophebt. Het is eigenlijk ‘gewoon’ een lui oog. Met alcoholgebruik kan je oog namelijk lui worden, waardoor je korte termijn zicht kan verliezen. In de medische wereld wordt het ook wel tabak-alcohol amblyopie genoemd, omdat dit fenomeen ook optreedt bij overmatig alcohol gebruik.

Droge ogen door alcohol

Na een avond goed doordrinken voelt niet alleen je tong aan als een leren lap in je mond, overmatig alcoholgebruik kan ook leiden tot droge ogen. Het oogvocht vermindert namelijk bij overmatig alcohol gebruik. Verdunning van het hoornvlies en nachtblindheid kunnen dan ook nog eens optreden! Gelukkig biedt een flesje met oogdruppels gauw uitkomst bij droge en vermoeide ogen!

Draag je maandlenzen, weeklenzen of daglenzen? Dan wordt aangeraden extra op te letten bij droge ogen. Hierdoor kunnen de lenzen namelijk uitdrogen en zorgen voor irritaties. Dit kan zorgen voor blijvende schade aan de ogen. Neem voor de juiste contactlenzen en lenzenvloeistof contact op met jouw contactlensspecialist.

Invloed van alcohol op het perifeer gezichtsvermogen

Je perifeer gezichtsvermogen gaat aardig achteruit na het overmatig drinken van alcohol. Dit is het zicht dat buiten je centrale gezichtsvermogen ligt. Als je perifeer gezichtsvermogen vermindert, kan dit leiden tot tunnelvisie en heb je minder goed in de gaten wat er nu precies om je heen gebeurt.

Lange termijn effecten van alcohol op je zicht

Wanneer je last ervaart van wazig zicht na een aantal glazen alcohol is dat helemaal niet gek. Maar ben je een echte drinker en kan je per dag wel meerdere glazen op, dan kan het op lange termijn zorgen voor loensen. Overmatig alcohol gebruik vermindert het vermogen om afstanden in te schatten en kleur goed uit elkaar te halen, daarnaast zie je in de breedte een stuk minder. Op lange termijn kan alcohol ook effect hebben op je lichaam. Daarom is belangrijk om te drinken met mate om zo gezond mogelijk door het leven te gaan.

Dit artikel mag niet worden opgevat als medisch advies, noch is het bedoeld als vervanging van de aanbevelingen van een medische professional. Voor specifieke vragen, raadpleeg een van onze 100 contactlensspecialisten.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Andere leuke artikelen:

Inhoudsopgave

Bedankt!

We hebben je inschrijving goed ontvangen. We nemen zo snel mogelijk contact met je op ter bevestiging van de afspraak.

Tot dan!