Gevolgen zwangerschap voor ogen

Tijdens de zwangerschap ondergaat het lichaam een aantal veranderingen. Ook de ogen veranderen tijdens de zwangerschap. Vaak kan je last hebben van bijvoorbeeld jeukende en pijnlijke ogen. Veelvoorkomende klachten bij zwangere vrouwen zijn droge en...

Gevolgen zwangerschap ogen

Tijdens de zwangerschap ondergaat het lichaam een aantal veranderingen. Ook de ogen veranderen tijdens de zwangerschap. Vaak kan je last hebben van bijvoorbeeld jeukende en pijnlijke ogen. Veelvoorkomende klachten bij zwangere vrouwen zijn droge en geïrriteerde ogen. In dit blogartikel gaan we dieper in op de gevolgen van zwangerschap voor ogen en wat je kan doen als je oogproblemen ervaart tijdens de zwangerschap.

Hoe ontstaan oogproblemen tijdens de zwangerschap?

Tijdens de zwangerschap verandert er een hoop in het lichaam. Door fluctuaties in de hormoonspiegel, maar ook de stofwisseling en de bloedsomloop veranderen. Dit kan effect hebben op je ogen. Doordat zwangere vrouwen meer vocht vasthouden, kan het zicht beïnvloed worden. Wat vaak het gevolg heeft dat je minder scherp kan zien of last heeft van geïrriteerde ogen. Dit zijn vaak milde effecten en gelukkig kort van aard. De problemen verdwijnen vaak na de geboorte van het kind.

Soms zijn de zwangerschapsklachten iets minder kort en onschuldig. Zoals een hoge bloeddruk of pre-eclampsie (zwangerschapsvergiftiging), wat kan leiden tot oogproblemen die een behandeling nodig hebben.

Wanneer je je toch zorgen maakt om het gezichtsvermogen tijdens de zwangerschap, adviseren wij een afspraak te maken bij je contactlensspecialist, oogarts of verloskundige.

Wat zijn de gevolgen van zwangerschap voor ogen?

Er zijn een aantal zwangerschapskwalen die van invloed kunnen zijn op de ogen. Hieronder hebben we de veelvoorkomende gevolgen van zwangerschap voor de ogen op een rijtje gezet.

Droge, geïrriteerde en tranende ogen. Deze aandoeningen kunnen ontstaan doordat de samenstelling en de hoeveelheid van het traanvocht verandert tijdens de zwangerschap. Wanneer je contactlenzen draagt kan je hier extra last van hebben.

Wazig zicht en dubbelzien. Tijdens de zwangerschap kan je wazig of dubbel zien vanwege bloedarmoede. Bloedarmoede komt vaker voor tijdens de zwangerschap en is goed te behandelen. Wazig zicht kan ook een gevolg zijn van vochtretentie (vocht vasthouden). Vochtretentie kan leiden tot het zwellen van het hoornvlies. Op lange termijn kunnen je ogen hierdoor vervormen. Het kan zijn dat je hierdoor een andere bril- of lenssterkte nodig hebt.

Vlekken voor ogen. Ook een hoge bloeddruk kan zorgen voor wazig zicht. Net als een lage bloeddruk komt een hoge bloeddruk vaker voor tijdens de zwangerschap. Zwangere vrouwen met een hoge bloeddruk hebben vaak last van vlekken voor de ogen.

Glaucoom. Glaucoom is een oogziekte waarbij de oogzenuw is beschadigd en er een hoge oogdruk ontstaat. Gedurende de zwangerschap verbetert glaucoom en moet er glaucoommedicatie worden toegepast. Het is hierbij belangrijk om eerst een oogarts in te schakelen die je hier meer over kan vertellen.

Pre-eclampsie is een zwangerschapsaandoening die verschillende (ernstige) oogproblemen veroorzaakt. Zo hebben zwangere vrouwen met pre-eclampsie vaak last van fel licht. Andere problemen aan de ogen zijn wazig zicht hebben en lichtflitsen en sterretjes zien. Andere ernstige gevolgen zijn het losraken van het netvlies en zelfs het verliezen van zicht.

Diabetische retinopathie. Wanneer je diabetische retinopathie hebt, kan je tijdens je zwangerschap het beste contact opnemen met je oogarts. Vaak verergert de aandoening bij zwangere vrouwen en is het dus noodzakelijk om vervroegd maatregelen te treffen.

Met welke klachten moet ik naar de oogarts?

Het is belangrijk om voor en tijdens de zwangerschap altijd in contact te zijn met je verloskundige. De verloskundige kan je vertellen over hoe het met je gezondheid gaat. Natuurlijk is het ook belangrijk om zelf in de gaten te houden hoe het gaat met de ogen. Wanneer je bijvoorbeeld sterretjes ziet of oogklachten hebt in combinatie met bonkende hoofdpijn en of een hoge bloeddruk, is het noodzakelijk om langs te gaan bij een oogarts. Zij kunnen meteen zien of dit een andere oorzaak heeft als bijvoorbeeld pre-eclamsie of het HELPP-syndroom. Ook wanneer je diabetische retinopathie hebt is het belangrijk om de ogen tijdig te laten controleren bij een oogarts of specialist. Vaak verergeren de klachten en moet je hier tijdig bij zijn.

Gevolgen zwangerschap ogen en contactlenzen

Zoals eerder aangegeven verandert er een hoop in het lichaam tijdens de zwangerschap. Je zicht en ogen kunnen veranderen waardoor je tijdelijk een andere sterkte kan hebben. Normaliter verdwijnt dit weer na de geboorte van het kind. De symptomen als droge, geïrriteerde ogen, wazig en vervormd zien, kunnen ervoor zorgen dat het dragen van lenzen soms wat ongemakkelijk kan aanvoelen. Toch kan je veilig lenzen blijven dragen tijdens de zwangerschap. Wanneer je last hebt van droge ogen is het een goed idee om te kiezen voor contactlenzen die extra vocht toelaten in de ogen zoals de contactlenzen van EyeDefinition of ACUVUE.

Dit artikel mag niet worden opgevat als medisch advies, noch is het bedoeld als vervanging van de aanbevelingen van een medische professional. Voor specifieke vragen, raadpleeg één van onze 100 contactlensspecialisten of je oogarts.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Andere leuke artikelen:

Inhoudsopgave

Bedankt!

We hebben je inschrijving goed ontvangen. We nemen zo snel mogelijk contact met je op ter bevestiging van de afspraak.

Tot dan!