Hulp nodig? We helpen je graag
oogkleuren-groene-ogen

Alles over verschillende oogkleuren

Onze ogen zijn uniek en vertellen veel over ons. We kennen vier verschillende oogkleuren: bruin, blauw, grijs en groen. Iedereen heeft verschillende ogen en in dit artikel verdiepen we ons in de verschillende oogkleuren.

Hoe wordt het oogkleur bepaald?

De iris (het regenboogvlies) geeft onze ogen kleur. De hoeveelheid pigment (melanine) in de pigmentrijke cellen aan de achterkant van de iris bepaalt de oogkleur. Hoe lichter de oogkleur, hoe minder pigment er aanwezig is in de ogen.

Welke kleur ogen je hebt is genetisch bepaald. Meer dan 120 genen hebben invloed op je oogkleur. Meestal hebben kinderen dezelfde kleur ogen als hun ouders. Welke kleur ogen je hebt, is dus afhankelijk van de kleur ogen van je ouders, maar ook van je verre grootouders. Daardoor komen soms ook onverwachte oogkleuren voor. Bruin is genetisch gezien de dominante kleur. Dat betekent dat bruine ogen in de meeste gevallen overheerst.

Welke oogkleur komt het meest en het minst voor?

Bruine ogen hebben het meeste pigment, blauwe ogen het minste en groene ogen zitten ertussenin. Bruin is wereldwijd de meest voorkomende oogkleur, gevolgd door blauw, grijs en de zeldzaamste oogkleur is groen.

Aan onze oogkleuren worden verschillende persoonseigenschappen toegekend. Hier is echter geen wetenschappelijk bewijs voor.

Oogkleuraandoeningen

In zeldzame gevallen kunnen rode ogen of twee verschillende oogkleuren voorkomen. Beide ontstaan door een fout in de pigmentkleuring. Dat kan erfelijk bepaald zijn, maar ook een gevolg zijn van een ontsteking of beschadiging van het oog.

Albino’s hebben rode ogen, omdat hun iris doorzichtig is. Dat komt doordat ze weinig pigment bevatten. De rode kleur wordt veroorzaakt door de vele bloedvaten in het oog.

Twee verschillende oogkleuren bij een persoon komen zelden voor, terwijl verschillende kleuren in één oog vaker voorkomen. Heterochromie is een aandoening waarbij iemand verschillende kleuren in één oog (heterochromie iridium) of twee verschillende oogkleuren (heterochromie iridis) heeft. Het laatste komt bij ongeveer 1 op de 250.000 mensen voor.

oogkleuren

Oogkleur van een baby

De kleur ogen van een pasgeboren baby verandert vaak in de eerste maanden. Veel blanke baby’s worden geboren met blauwe ogen die later kunnen veranderen in bruin en groen. Dat komt doordat pasgeboren baby’s weinig pigment hebben, wat toeneemt met ouder worden. Baby’s van ouders met een getinte huid hebben meer melanine, waardoor hun ogen vaak lichtbruin of lichtgrijs zijn bij de geboorte.

Welke kleur ogen krijgt mijn kind?

Genetica spelen een grote rol in de oogkleur van je kind. Van beide ouders wordt één gen doorgegeven. De uiteindelijke kleur wordt dus bepaald door de genen van de ouders en die van hun voorouders. Het kan daarom voorkomen dat beide ouders blauwe ogen hebben terwijl het kind bruine ogen krijgt.

Kleur ogen ouders Kleur ogen baby
Bruin + bruin Grote kans bruin, kleine kans groen, kleine kans blauw
Bruin + groen Grootste kans bruin, redelijke kans groen, kleine kans blauw
Bruin + blauw Grootste kans bruin, redelijke kans blauw, redelijke kans groen
Groen + groen Grote kans groen, kleine kans blauw, kleine kans bruin
Groen + blauw Grootste kans groen, redelijke kans blauw, kleine kans bruin
Blauw + blauw Grote kans blauw, kleine kans groen / bruin

Bron: 24baby

Kan je oogkleur veranderen?

Bij baby’s kan de kleur van de ogen in de eerste maanden veranderen. Daarna wordt de oogkleur van een baby definitief. Je kan tijdelijk je oogkleur veranderen met kleurlenzen. Met gekleurde lenzen kun je kiezen voor een subtiele verandering van je eigen oogkleur. Maar je kan ook kiezen voor een compleet andere look met een andere oogkleur. Kleurlenzen zijn verkrijgbaar met en zonder sterkte. Het middengedeelte van de lenzen is transparant, waardoor je scherp en helder zicht hebt.

Kleurlenzen online bestellen

Tegenwoordig kan je kleurlenzen in vele winkels en opticiens vinden. Kleurlenzen online bestellen is echter vaak een stuk voordeliger en veiliger. In onze webshop koop je 100% originele merken contactlenzen en kleurlenzen van grote merken. De top 3 kleurlenzen:

air-optix-colors-oogkleuren
Air Optix Colors kleurlenzen
  1. Air Optix Colors: maandlenzen van fabrikant Alcon met keuze uit 9 verschillende kleuren – Blauw, Brilliant Blue, Bruin, Gemstone Green, Groen, Hazel, Honey, Grijs en Sterling Grey.
  2. Freshlook Colorblends: maandlenzen van fabrikant Alcon met keuze uit 12 verschillende kleuren – Amethyst, Blauw, Brilliant Blue, Bruin, Gemstone Green, Grijs, Groen, Honey, Pure Hazel, Sterling Gray, True Sapphire en Turquoise.
  3. Soflens Natural Colors: maandlenzen van fabrikant Bausch & Lomb met keuze uit 10 verschillende kleuren – Amazon, Aquamarin, Emerald, Hazel, India, Indigo, Jade, Pacific, Platinum en Topaz.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Inhoudsopgave