Hulp nodig? We helpen je graag

Wat ziet een baby?

Het gezichtsvermogen van een baby is bij de geboorte niet volledig ontwikkeld. Een baby ziet de wereld heel anders dan jij. Hoeveel kan een baby van maand tot maand zien? Ontdek hier de visuele ontwikkeling!...

wat ziet een baby

Het gezichtsvermogen van een baby is bij de geboorte niet volledig ontwikkeld. Een baby ziet de wereld heel anders dan jij. Hoeveel kan een baby van maand tot maand zien? Ontdek hier de visuele ontwikkeling!

Visuele ontwikkeling van een baby

In de baarmoeder

Nog voor de baby is geboren begint zijn gezichtsvermogen te ontwikkelen in de baarmoeder. Na 25 zwangerschapsweken opent de baby meestal voor het eerst zijn ogen. De foetus kan dan een lichte gloed zien als er licht op de buik schijnt.

Pasgeboren

Een pasgeboren baby ziet bijna niets en kan ook nog geen kleuren onderscheiden. Contrasterende kleuren zoals zwart en wit zijn wel duidelijk. Hoe groter het contrast, hoe beter te zien. Felle lichtbronnen trekken vaak de aandacht van baby’s. Een baby ziet alles beter van dichtbij, ook jouw gezicht. Alles op meer dan 20-25 cm afstand is wazig.

Maand 1 en 2

Een baby van 1 à 2 maanden kan soms al beide ogen richten op voorwerpen in de buurt. De ogen werken nog niet heel goed samen waardoor ze soms scheel kunnen kijken. Na een paar weken kan de baby naast zwart en wit ook de eerste kleuren rood, oranje, geel en groen beter zien. Blauw blijft nog een beetje moeilijk te onderscheiden. Ook begint de baby meer details te zien. Het zicht blijft wel beperkt.

Maand 3 en 4

Het gezichtsvermogen van een baby is nu een stuk beter. Op deze leeftijd wordt het zicht steeds scherper en kunnen beide ogen gecoördineerd naar een punt kijken. Het onderscheiden van kleuren gaat ook steeds gemakkelijker. Ook kunnen ze nu symmetrisch alle hoeken van een voorwerp zien. Rond de vierde maand gaat een kind meer diepte zien. Hierdoor kan een baby nieuwsgierig worden en naar voorwerpen grijpen.

Maand 5 en 6

Met 5 à 6 maanden ziet een baby kleuren een stuk helderder. Het dieptezicht ontwikkeld zich waardoor ze de afstand van objecten kunnen inschatten. Hoewel het zicht nog niet optimaal is, kunnen ze sneller bewegende objecten volgen en dingen vastgrijpen.

De baby’s oog-handcoördinatie verbetert op deze leeftijd. Het kind kan van alles oppakken en in de mond stoppen. Vanaf 6 maanden is een baby oud genoeg voor een oogtest bij een consultatiebureau voor een controle.

Maand 7 en 8

Na een half jaar gaat de visuele ontwikkeling zeker door. De baby begint mensen en dingen te herkennen die zich op een grotere afstand, bijvoorbeeld aan de kant van de kamer, bevinden. Snel bewegende objecten worden ook steeds interessanter.

Zodra je baby 7 à 8 maanden oud is, kan hij mensen en dingen herkennen die zich aan de andere kant van de kamer bevinden.

Maand 9 en 10

Zodra een baby 9 à 10 maanden oud is verandert de oogkleur hoogstwaarschijnlijk niet meer. Het gezichtsvermogen is bijna vergelijkbaar met dat van een volwassene. De baby kan nu dingen en mensen op afstand steeds beter herkennen, focussen op objecten en deze volgen.

Maand 11 en 12

Met een jaar is het zicht van een baby bijna net zo scherp en helder als dat van een volwassene. De baby kan nu goed zien. Na een jaar kunnen baby’s weer naar het consultatiebureau voor een eerste complete oogmeting, waar wordt gecontroleerd op vroege tekenen van oogafwijkingen. De ontwikkeling van het gezichtsvermogen duurt totdat een kind zeven is.

Naar de oogarts

Als het zicht van een kind zich niet goed ontwikkelt, kan je het best zo snel mogelijk naar de dokter of oogarts. Op deze manier kunnen eventuele problemen zo snel mogelijk worden verholpen.

Tips om het gezichtsvermogen te stimuleren

  • Visuele band versterken – Blijf op 20-25 cm afstand van je kleine tijdens het spelen zodat hij je goed kan zien.
  • Felle kleuren – Gebruik speelgoed en leesboeken met felle kleuren. Deze kleuren zijn makkelijker voor te onderscheiden.
  • Oefen het volgen met de ogen – Kijk de baby van dichtbij aan en beweeg je gezicht langzaam heen en weer.

Lees ook: tablet slecht voor ogen van kind

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Andere leuke artikelen:

Inhoudsopgave

Bedankt!

We hebben je inschrijving goed ontvangen. We nemen zo snel mogelijk contact met je op ter bevestiging van de afspraak.

Tot dan!