De krokusvakantie staat voor de deur en velen onder ons kijken uit om terug op de latten te staan, te snowboarden, te rodelen of te langlaufen. Hoewel deze wintersporten als muziek in de oren klinken voor de sportievelingen onder ons, moet je toch je ogen beschermen tijdens het beoefenen ervan.
Draag steeds een skibril met een maximale UV-bescherming. Op een zonnige winterdag reflecteert verse sneeuw of ijs liefst 80 à 95% (!) van alle UV-stralen. Naast de zon zelf kan dus ook deze weerspiegeling je ogen beschadigen zelfs al lijkt de zon minder hard te schijnen dan tijdens de zomermaanden.
Het beoefenen van wintersporten zonder UV-bescherming kan uiteindelijk zelfs leiden tot sneeuwblindheid. Door het onvoldoende beschermen van de ogen beschadigt de ultraviolette straling het hoornvlies. Op het moment zelf merk je er niets van, maar na enkele uren zorgt de ontsteking voor pijnlijke en rooddoorlopen ogen, veel knipperen door lichtschuwheid en tranende ogen door het gevoel van irritatie. Gelukkig geneest sneeuwblindheid vanzelf in 1 à 2 dagen, maar het kan wel je wintervakantie verknallen.
Skieën kan uiteraard met je bril. Zorg dan voor een goed skimasker met speciale uitsparingen voor de bril. Hou rekening met een beperkter gezichtsveld, aandampen als je ergens binnengaat en in het slechtste geval bij val schade aan de bril of het aangezicht.
Het dragen van lenzen tijdens het beoefenen van je favoriete sport brengt natuurlijk veel voordelen met zich mee:
- Ze kunnen niet afvallen zoals een bril
- Geen gepruts onder je skibril
- Breder gezichtsveld
- Ze dampen niet aan
- Je voorkomt eventuele beschadiging aan je bril en/of je aangezicht
Door de koude, de wind en de zon kan het voorvallen dat je je contactlenzen vaker moeten bevochtigen om irritatie door uitdroging te voorkomen. Zorg dus steeds dat je een flesje Eyedefinition Comfort Tears bij de hand hebt. Je kan steeds één van onze 100 contactlensspecialisten raadplegen via https://optiek.lensonline.be voor meer specifieke vragen over wintersport en contactlenzen.
Meer informatie over contactlenzen en sporten vind je hier.
Dit artikel mag niet worden opgevat als medisch advies, noch is het bedoeld als vervanging van de aanbevelingen van een medische professional.