Hulp nodig? We helpen je graag

Wat ziet mijn huisdier?

Heb je je ooit afgevraagd hoe je eruit ziet in de ogen van je huisdier? Het zicht van elk soort dier op aarde is uniek, maar weinig dieren zien de wereld zoals wij. In deze...

wat zien honden?

Heb je je ooit afgevraagd hoe je eruit ziet in de ogen van je huisdier? Het zicht van elk soort dier op aarde is uniek, maar weinig dieren zien de wereld zoals wij. In deze blog vertellen we je hoe huisdieren de wereld om hen heen zien.

Aan de achterkant van onze ogen bevindt zich een laag fotoreceptoren. Deze fotoreceptoren zetten licht in om in elektrische signalen naar de hersenen, waar ons zicht ontstaat. Er zijn twee soorten fotoreceptoren: staven en kegels.

  1. De staven detecteren helderheid en grijstinten en zijn handig voor het nachtzicht.
  2. Kegels zijn verantwoordelijk voor het zicht overdag en belangrijk bij de waarneming van kleuren. Het menselijk oog beschikt over drie kegels, samengesteld uit een mix van drie primaire kleuren: blauw, groen en rood.

De meeste dieren beschikken over meer staven, wat betekent dat ze ‘s nachts beter kunnen zien. Tegelijkertijd beschikken ze over minder kegels en kunnen dus minder kleuren waarnemen en overdag slechter zien.

Wat zien honden?

Honden hebben een slecht zicht, maar zien een stuk minder zwart-wit dan we een lange tijd dachten. De ogen van een hond zijn ongevoelig voor de meeste kleuren. Dat komt doordat ze over slechts twee soorten kegels in ieder oog beschikken. Honden kunnen alleen geel en blauw tot ultraviolet licht oppikken. Hierdoor kunnen ze geen onderscheid maken tussen de meeste kleuren.

Dankzij de ogen aan de zijkant van hun kop, hebben honden een gezichtsveld van 240 graden vergeleken met het menselijke veld van 200 graden. Ook kunnen honden ‘s nachts heel goed zien. Dat hebben ze te danken aan het feit dat hun ogen meer staafjes bevatten. Ze hebben een goed gevoel voor perspectief en diepte en hun ogen zijn gevoeliger voor beweging.

Wat zien katten?

De visuele scherpte van een kat is slechter dan de mens. Katten zijn licht bijziend en zien onscherp in de verte. Ze moeten dus dichtbij een object zijn om iets te kunnen zien. Katten kunnen net als honden, minder kleuren waarnemen. Een kat ziet de tinten blauw en groen, maar rood en roze zijn verwarrend voor ze.

De ogen van een kat zijn relatief groot in verhouding tot de kop. Dat is vooral handig om meer licht op te vangen. Hierdoor hebben katten een superieur vermogen om in het donker te zien, een kat ziet zes keer meer licht dan een mens. Ook kunnen ze hun prooi goed aanvoelen dankzij hun poten en snorharen. Bovendien hebben katten ook een breder gezichtsveld dan mensen.

Wat ziet een konijn?

Konijnen zijn over het algemeen verziend. Een konijn kan enkele kleuren onderscheiden waaronder groen en blauw. Dat betekent dat hun netvlies minder kegels bevat. Wel kunnen ze in het donker een stuk beter zien dan wij.

De ogen van een konijn zijn zo gepositioneerd dat ze eventuele roofdieren snel kunnen herkennen. De ogen aan de zijkant van de schedel maken het mogelijk om bijna 360 graden rond te zien. Ze kunnen zelfs zien wat boven hen gebeurt. Echter kennen ze ook een ‘blinde vlek’ namelijk vlak voor de neus. Kijk je konijn dus aan vanaf de zijkant als je oogcontact wil maken.

Wat zien vissen?

De ogen van vissen hebben zich aangepast aan de omstandigheden in het water. Dat komt doordat water het licht en sommige kleuren dimt. Ze kunnen vooral kleuren waarnemen die in hun natuurlijke omgeving veel voorkomen. Vissenogen zijn plat, glad en zonder oogleden. Zo lijken vissenogen heel anders dan de onze, maar zijn er toch overeenkomsten. Licht komt het vissenoog namelijk ook binnen via de pupil. Alhoewel het lastig is om precies te onderzoeken wat vissen kunnen zien, is het bekend dat een gewone goudvis in ieder geval kleuren kan onderscheiden.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Andere leuke artikelen:

Inhoudsopgave

Bedankt!

We hebben je inschrijving goed ontvangen. We nemen zo snel mogelijk contact met je op ter bevestiging van de afspraak.

Tot dan!