Hulp nodig? We helpen je graag
Vitamines voor ogen

Welke vitamines zijn goed voor je ogen?

Mensen letten om vele redenen op hun voeding. Ogen zijn daar vaak niet één van, maar het kan wel! Je gebruikt je ogen dagelijks en daarom is het ook belangrijk om ze gezond te houden. Je kan namelijk heel goed je ogen gezond houden door de goede vitamines binnen te krijgen. Dat zorgt er namelijk voor dat je ogen goed kunnen functioneren, maar vitamines kunnen ook oogziektes voorkomen. Vitamines zijn dus goed voor je ogen. Genoeg redenen dus om de juiste vitamines binnen te krijgen. Wij zullen je meer vertellen over welke vitamines goed zijn voor je ogen en wat deze vitamines specifiek doen.

Vitamine A

Eén van de belangrijkste vitamines voor je ogen is vitamine A. Deze vitamine zorgt er namelijk voor dat het hoornvlies gezond blijft en zet het licht dat in jouw oog is gevallen om in signalen voor de hersenen, zodat er een beeld gevormd kan worden. Een gebrek aan vitamine A kan dan bijvoorbeeld ook zorgen voor nachtblindheid. In westerse landen zal dit niet vaak voorkomen, maar in derdewereldlanden is dit wel eens het geval. Wanneer je dus voldoende vitamine A binnenkrijgt, hou je duidelijk zicht en blijven de ogen gezond.

Vitamine B1

Het is ook belangrijk om voldoende vitamine B1 tot je te nemen. Deze vitamine is ontzettend belangrijk voor de energievoorziening van het hele lichaam en dus ook de ogen. Door deze bijzondere werking van de vitamine, kan het verschillende oogziektes helpen voorkomen en blijven jouw ogen zo gezond als maar kan.

Vitamine B2

Vitamine B2 is op een andere manier gelinkt aan de gezondheid van je ogen. Deze vitamine zorgt namelijk voor de zuurstofvoorziening rondom en in je oog. Dit is belangrijk om scherp te blijven zien en om de ogen te beschermen. Wanneer er niet voldoende zuurstof naar je oog gaat, zouden er namelijk problemen kunnen voorkomen welke de gezondheid van de ogen in gevaar brengt.

Vitamine C

Vitamine C is voor vele redenen goed voor je lichaam. Ook voor de ogen. Zo is er onderzoek gedaan waarin naar voren kwam dat deze vitamines ervoor zorgen dat de zenuwcellen goed blijven functioneren en dat ze deze cellen beschermen. Verder weren deze vitamines vrije radicalen, ofwel bijproducten in het lichaam, af. Dankzij deze kenmerken wordt de kans op staar verkleind.

Vitamine E

Er bestaan vele oogziektes die heel vervelend kunnen zijn. Gelukkig helpt vitamine E met het beschermen van de ogen tegen deze ziektes. Net als vitamine C, weren zij vrije radicalen af, maar zorgen ze ook bij de regulatie van de stofwisseling. Met behulp van deze vitamines, behoudt je een scherp en helder zicht.

Vitaminesupplementen

Het is mogelijk om vitamines en mineralen bij te slikken voor je ogen. Hiermee kan je bepaalde voedingsstoffen tot je nemen en zal je lichaam dus meer vitamines en mineralen binnenkrijgen. Alhoewel het een goede manier kan zijn wanneer er te weinig van deze voedingsstoffen gegeten worden, is het niet verstandig om een overschot aan vitamines in te nemen. Je heeft namelijk maar een bepaalde hoeveelheid van deze voedingsstoffen nodig en wanneer je gezond eet is het dus vaak helemaal niet nodig.

Hoe krijg ik al deze vitamines binnen?

Nu je weet welke vitamines gezond zijn voor je ogen, kan je ervoor kiezen om bepaalde voedingsstoffen meer te gaan eten. Met een gezond en gevarieerd voedingspatroon krijg je meestal genoeg van deze vitamines binnen en zal je geen tekort hebben hieraan. Het is altijd belangrijk om met een scherp oog te blijven kijken naar wat je eet!

Ondanks dat je misschien genoeg van alle vitamines binnenkrijgt, kan het zo zijn dat je last hebt van wazig zicht. Gelukkig is dit vaak makkelijk te corrigeren door middel van een bril of lenzen. Onze partner opticiens helpen je graag met het uitzoeken van de beste lenzen voor jouw ogen.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Inhoudsopgave

Bedankt!

We hebben je inschrijving goed ontvangen. We nemen zo snel mogelijk contact met je op ter bevestiging van de afspraak.

Tot dan!