Hulp nodig? We helpen je graag
de-invloed-van-sporten-op-je-ogen

Waarom sporten en gezonde voeding goed is voor je ogen

We werken tegenwoordig steeds meer achter onze computer of laptop en gaan steeds minder naar buiten. Ondertussen houden we allemaal wel van wat lekkers tussendoor. We weten eigenlijk hoe ongezond dit kan zijn voor ons lichaam. Juist door te sporten en de juiste voedingsstoffen te eten, houd je niet alleen je lichaam maar ook je ogen in de goede conditie. In dit artikel delen we de voordelen van sporten en gezonde voeding en waarom dit zo belangrijk is voor de ogen.

Waarom een beeldscherm slecht is voor je ogen

Wanneer je op kantoor werkt, staar je vaak constant naar een beeldscherm. Je zit uren lang aan een stuk door hetzelfde werk te verrichten. Je lichaam lijdt hieronder, maar ook je ogen krijgen het zwaar te verduren. Door continu naar een beeldscherm te staren, krijg je gegarandeerd oogklachten. Denk aan droge, brandende ogen of een wazig zicht. Herkenbaar? Dringend tijd om actie te ondernemen. Wanneer je niet de nodige ontspanning neemt, kan dit op lange termijn zelfs leiden tot bijziendheid of myopie. Ontdek snel waarom sporten en gezonde voeding goed is voor je ogen.

Sporten en gezonde ogen

Voldoende sporten is vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Wel is het essentieel voor de gezondheid van je lichaam en je ogen. Verscheidene studies van de afgelopen 10 jaar hebben aangetoond dat er een verband ligt tussen regelmatige lichaamsbeweging en de vermindering van risico’s van oogaandoeningen. Zoals Cataract, leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD) en Glaucoom.

Wanneer je buiten sport zul je eerder vitamine D opnemen die geproduceerd wordt door de zon. Vitamine D is essentieel voor de ogen omdat er antioxidanten inzitten. Antioxidanten helpen weer oogziekten als netvliesslijtage (AMD) tegen te gaan.

Voorkom deze risico’s door voldoende beweging en rust in te plannen voor je ogen. Fiets bijvoorbeeld naar je werk of volg een les yoga of meditatie. Zet tijdens het sporten of activiteit, leuke muziek op ter motivatie. Je ogen en lichaam zullen je dankbaar zijn!

Voeding en gezonde ogen

Gezond eten biedt heel wat voordelen voor je ogen. Er zijn vier voedingsstoffen die erg goed zijn voor je ogen. Ze houden je ogen in de juiste conditie. Dit zijn antioxidanten, carotenoïden, omega-3 en mineralen. Zo vind je antioxidanten in vitamine A, C, E. Deze houden de cellen en het weefsel rond de oog gezond en gaan AMD tegen. Carotenoïden zit in wortelen en zorgen voor scherp zicht. Omega-3 zit vaak in vette vis. Deze essentiële vetzuren spelen een belangrijke rol in de ontwikkeling van ogen bij baby’s en kinderen. Mineralen zorgen ervoor dat voedingsstoffen en vitaminen worden opgenomen door het lichaam.

De voedingsstoffen zijn te vinden in de volgende voedingsmiddelen: Citrusvruchten, groene bladgroenten en volkoren producten, eieren en schelpdieren. Ook voedingsmiddelen die rijk zijn aan zink (noten), vitamine A (wortelen), lycopeen (tomaten), luteïne en zeaxanthine (spinazie en mais) missen hun effect niet. Die voedingsmiddelen zorgen namelijk voor een betere bloedcirculatie en zijn ook weer goed voor je ogen, hart en je zicht. Een te hoge bloeddruk kan namelijk leiden tot problemen met je zicht of zorgen voor oogafwijkingen. Groente en fruit zijn ook perfecte bronnen om de ogen gezond mee te  houden.

Het is ook essentieel om op het alcoholgebruik te letten. Alcohol onttrekt namelijk de antioxidanten aan het lichaam. We schreven hier een blog over: hoe beïnvloedt alcohol je zicht

Gezonde voeding en lichaamsbeweging voorkomen in andere gevallen gezondheidsproblemen die in de eerste plaats niets met het oog te maken hebben, maar die je ogen in sommige gevallen wél beschadigen (type 2 diabetes). Als je diabetes niet onder controle hebt, kunnen de bloedvaten van het netvlies beschadigd worden en op latere leeftijd tot blindheid leiden. Daarom is het belangrijk om te weten wat je eet en voldoende beweging in je agenda in te plannen.

Gezonde voeding en sporten: de ideale combinatie voor je ogen

Heb je een lange dag op kantoor gewerkt, dan is het goed om even de benen te strekken. Voeg daarom sporten en gezonde voeding toe aan je levensstijl. Je ogen zullen al snel de voordelen waarnemen. Natuurlijk is niet enkel gezonde voeding en beweging voldoende om een optimaal zicht te garanderen. Een jaarlijkse oogcontrole is erg belangrijk om je ogen gezond te houden. Daar helpen onze partner opticiens je graag mee verder.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Inhoudsopgave

Bedankt!

We hebben je inschrijving goed ontvangen. We nemen zo snel mogelijk contact met je op ter bevestiging van de afspraak.

Tot dan!