Hulp nodig? We helpen je graag
slapen met lenzen

Slapen met lenzen in mag dat en wat als je lenzen vergeet uit te doen?

Door de ontwikkeling in de lenzenindustrie zitten contactlenzen tegenwoordig zo comfortabel, je vergeet vaak zelfs dat je lenzen draagt! Natuurlijk is dit heel erg fijn, maar hierdoor kan je ze ook vergeten uit te doen voor het slapen. Dit kan bij als je een klein uiltje tussendoor knapt, maar als je de hele nacht met je lenzen inslaapt, kunnen je ogen de volgende dag droog en geïrriteerd aanvoelen. Slapen met je lenzen in, wat zijn de gevolgen?

Wanneer je slaapt met lenzen kan dit vervelende gevolgen hebben voor de ogen. Wanneer je slaapt zijn je ogen namelijk geheel afgesloten van de de buitenlucht en krijgen je ogen onvoldoende zuurstof binnen. Daarom wordt het aangeraden je lenzen voor je in slaap valt uit te doen. Je ogen hebben wat rust nodig en met lenzen is dit helaas niet mogelijk.

Daily wear lenzen

Er zijn lenzen die je ’s nachts moet inhouden, zogenoemde nachtlenzen. Deze draag je tijdens het slapen om je ogen te corrigeren. Overdag heb je dan geen lenzen in. In dit artikel bespreken we echter eerst de gewone lenzen. Ook wel daily wear lenzen genoemd.

Uit onderzoek blijkt dat ongeveer tweederde van de lensdragers graag zijn of haar lenzen ook ’s nachts zou willen dragen. De respondenten uit het onderzoek zeggen dat het gebruiksgemak hiermee omhoog zou gaan. Hopelijk neem je na het lezen van dit artikel toch de moeite om je lenzen uit te doen, omdat er toch heel wat complicaties kunnen optreden. Dit komt door:

Zuurstofgebrek tijdens het slapen met lenzen

Als je weleens per ongeluk je lenzen hebt ingehouden tijdens het slapen, zul je waarschijnlijk gemerkt hebben dat je ogen de volgende dag erg droog aanvoelden. Dit heeft te maken met het zuurstof gebrek waar je ogen ’s nachts mee te maken krijgen. Je hoornvlies wordt volledig afgesloten door je oogleden tijdens het slapen. De vezels in je ogen snakken naar zuurstof, maar kunnen dit niet via de normale weg krijgen. Daarom gaan je ogen zuurstof uit je bloed halen. De bloedvaten in je ogen worden groter, vandaar ook dat je dikke pijnlijke ogen in de ochtend kunt hebben. 

Als je tijdens de nacht je lenzen hebt ingelaten, kun je ze het beste meteen uithalen nadat je wakker bent geworden. Reinig de lenzen goed. Soms zitten de lenzen vastgezogen aan je hoornvlies. Wacht dan even voordat je je lenzen uithaalt. Druppel wat oogdruppels in je oog en verwijder de lenzen voorzichtig. Als je merkt dat je te hard moet trekken aan de lenzen, kan je beter nog even wachten! We raden aan om de lenzen een dagje uit te laten na zo’n nachtelijke sessie en in plaats daarvan een bril te dragen. Zo krijgen je ogen weer een beetje rust.

Waarom hebben je ogen zuurstof nodig?

Wanneer je lenzen draagt kunnen geen zuurstof via het traanvocht binnen krijgen. Door de dag heen ververst je traanvocht onvoldoende en krijg je dus te weinig zuurstof binnen. Dit kan zorgen voor irritaties of permanente schade. Gelukkig zijn er tegenwoordig genoeg lenzen die voldoende zuurstof in de ogen binnenlaten.

Welke lenzen zijn wel geschikt om mee te slapen?

Zoals je hebt kunnen lezen kan je beter je reguliere lenzen uit doen voor het slapen gaan. Er zijn echter lenzen waar je wel mee kunt slapen. En dan bedoelen we niet de nachtlenzen die ’s nachts je ogen corrigeren. Tegenwoordig zijn er lenzen verkrijgbaaar die je zowel overdag als  ’s nachts kunt dragen.  

Extended Wear lenzen

Deze lenzen noem je extended wear lenzen. Extended wear (EW) lenzen zijn ontworpen om ook ’s nachts te kunnen dragen. Je hebt lenzen die je 7 dagen kunt inhouden, maar ook die je 30 dagen kunt inhouden. EW lenzen worden voornamelijk gebruikt in bepaalde beroepen, zoals bijvoorbeeld mariniers en bij de landmacht en zijn eigenlijk altijd zachte lenzen. Op de verpakking van deze lenzen staat vaak iets als night & day / dag & nacht lenzen. 

De Air Optix® night and day kunnen 30 dagen achter elkaar gedragen worden zonder problemen. Door de speciale silicone hydrogel laten de lenzen meer zuurstof door naar het hoornvlies. Hierdoor is de kans op rode en geïrriteerde ogen kleiner. Als je net als veel anderen ’s nachts je lenzen wilt blijven dragen heb je met dit type lens de beste keus voorhanden. 

Extended wear lenzen zijn niet voor iedereen geschikt. Mensen met (zeer) gevoelige ogen verdagen de lenzen vaak minder goed. Daarom raden we aan om eerst langs een opticien te gaan, waar je met hem of haar kunt overleggen of deze lenzen voor jou een uitkomst kunnen zijn!

Wil je graag nachtlenzen proberen? Dan wordt aangeraden om eerst contact op te nemen met je contactlensspecialist. Hij of zij kan jou vertellen welke lenzen en lenzenvloeistof geschikt zijn voor jouw ogen.

Dit artikel mag niet worden opgevat als medisch advies, noch is het bedoeld als vervanging van de aanbevelingen van een medische professional. Voor specifieke vragen, raadpleeg een van onze 100 contactlensspecialisten.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Inhoudsopgave

Bedankt!

We hebben je inschrijving goed ontvangen. We nemen zo snel mogelijk contact met je op ter bevestiging van de afspraak.

Tot dan!