Hulp nodig? We helpen je graag

Wat is & doet Peroxide lenzenvloeistof

Je lenzen grondig en regelmatig reinigen is de enige manier om zonder complicaties je lenzen veilig te dragen. Er bestaan allerlei verschillende lenzenvloeistoffen. Een peroxide lenzenvloeistof is de meest efficiënte reinigingsmiddel voor contactlenzen. Maar hoe werkt deze reiniger en voor welke lenzen is het geschikt?

Wat is peroxide lenzenvloeistof?

Waterstofperoxide vloeistof (peroxide vloeistof) is een effectief reinigingsmiddel voor contactlenzen. Waterstofperoxide is één van de krachtigste reinigingsmiddelen waarmee je je lenzen snel en grondig reinigt. Het wordt vooral gebruikt voor het desinfecteren van alle zachte contactlenzen, maar kan ook worden gebruikt voor het onderhoud van harde lenzen.

Waterstofperoxide vloeistof bevat geen conserveermiddelen. Hierdoor is de oplossing vooral geschikt voor lensdragers met gevoelige ogen of allergieën, in tegenstelling tot veel alles-in-één vloeistoffen.

In tegenstelling tot multifunctionele vloeistoffen, kan peroxide vloeistof gevaarlijk zijn bij verkeerd gebruik. Het is daarom belangrijk om zorgvuldig de gebruiksinstructies van de fabrikant te volgen. De lenzenvloeistof wordt vrijwel altijd met een speciale lenshouder met metalen schijfje geleverd, die de vloeistof zal neutraliseren. Na het reinigen van de contactlenzen moet waterstofperoxide in de lenzenvloeistof worden geneutraliseerd, voordat de lenzen kunnen worden gedragen. Peroxide moet geneutraliseerd worden voordat het in aanraking mag komen met de ogen. Dit proces duurt vaak circa zes uur. Hierna is de vloeistof neutraal en veilig.

Peroxide vloeistof reinigt op 3 manieren

Schone lenzen zijn erg belangrijk. De alles-in-één peroxide lenzenvloeistoffen zijn geschikt voor desinfecteren, neutraliseren en bewaren van alle soorten lenzen. Door de bijzondere samenstelling zorgt peroxide lenzenvloeistof ervoor dat je lenzen grondig worden gereinigd op 3 manieren:

1. Reiniging en desinfectie
De waterstofperoxide doodt kiemen en bacteriën door diep door te dringen in de lens. 

2. Maakt vuil los
Het vuil op het lensoppervlak wordt losgemaakt door een speciale oppervlakte actieve stof, een surfactans. 

3. Verwijdert eiwitten
De grootste vervuiler van lenzen zijn de eiwitten die je ogen afscheidt. Deze hechten zich aan je lenzen. De bruisende werking van de peroxide vloeistof verwijdert eiwitten grondig. 

Hoe gebruik ik peroxide lenzenvloeistof?

  • Lees aandachtig de bijsluiter en gebruiksinstructies van de fabrikant bij aanschaf van een nieuwe contactlensvloeistof.
  • Zorg ervoor dat je de speciale lenshouder gebruikt die bij de vloeistof wordt geleverd. Gebruik nooit een platte lenzenhouder die niet is gemaakt voor peroxide vloeistoffen.
  • Laat de lenzen tenminste zes uur in de vloeistof zitten om het neutralisatieproces te kunnen voltooien.
  • Spoel de lenzen na het neutralisatieproces nooit af met waterperoxide vloeistof en vermijd direct contact met het oog. Dit kan schadelijke gevolgen hebben voor het oog.

Wat is de beste peroxide lenzenvloeistof? 

Lenzenvloeistof is zeer persoonlijk en kan niet gecombineerd worden met alle soorten lenzen. Verschillende type lenzen maken gebruik van verschillende materialen. Deze materialen gaan niet altijd samen met alle soorten lenzenvloeistof. Lees daarom altijd goed de gebruiksaanwijzing van zowel je lenzen als lenzenvloeistof om te zien of het met elkaar matcht. Vraag ook aan een contactlensspecialist bij jou in de buurt welke lenzenvloeistof hij of zij jou aanraadt.

AOSept Plus HydraGlyde peroxide lenzenvloeistof is één van de populairste waterstofperoxide reinigers. De combinatie van Alcon’s HydraGlyde-technologie en een krachtige waterstofperoxide oplossing reinigt de lenzen grondig. Wij adviseren bij het kiezen van een nieuwe lenzenvloeistof altijd je opticien te raadplegen. Lenzenvloeistof is zeer persoonlijk en kan, als deze niet goed bij je ogen of lenzen past, zorgen voor irritatie.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Inhoudsopgave