Op LensOnline.be kun je alle oogartsen in België raadplegen. Voor meer informatie klik je simpelweg op de oogarts in de kaart.

Wat is een oogarts?

Een oogarts is een medisch specialist die gespecialiseerd is in de oogheelkunde. De oogarts houdt zich bezig met het onderzoeken en behandelen van afwijkingen van het oog. Daarnaast voert hij ook behandelingen uit en doet hij wetenschappelijk onderzoek.

Waar is een oogarts voor?

Om naar de oogarts te gaan heb je een verwijzing nodig van je huisarts of opticien. Oogartsen controleren en behandelen oogaandoeningen. Hierbij kan je bijvoorbeeld denken aan staar, netvliesloslating, scheelzien, lui oog of een oogtumor.

Wat doet een oogarts?

Sommige aandoeningen behandelt een oogarts met oogdruppels of injecties. Bij ernstige oogklachten is vaak een operatie nodig die de oogarts uitvoert. Naast het behandelen van patiënten doen zij ook wetenschappelijk onderzoek.

Wanneer een oogarts raadplegen?

Oogartsen behandelen aandoeningen aan het oog. Voor een afspraak met de oogarts heb je een verwijzing nodig van de huisarts of opticien.

Is oogarts hetzelfde als opticien?

Nee, een opticien is een ander beroep dan een oogarts.

Een opticien richt zich op het vaststellen van de sterkte van de gezichtsafwijking bij klanten en het aanmeten en adviseren van brillen, zonnebrillen en contactlenzen. Bij de opticien kun je terecht in de brillenwinkel voor een oogmeting en/of het kopen van een bril of lenzen. Bij ernstige oogklachten zal de opticien je doorverwijzen naar een oogarts.

De oogarts controleert en behandelt mensen met oogaandoeningen. Een oogarts heeft geneeskunde gestudeerd en zich daarna gespecialiseerd in de medische en chirurgische oogheelkunde. Bijna alle oogartsen werken in een ziekenhuis of behandelcentrum voor oogziekten. Voor zeldzame aandoening kan je worden doorverwezen naar een academisch ziekenhuis.

Toch op zoek naar een opticien bij jou in de buurt? Bekijk dan ons overzicht!

Welke oogarts is geconventioneerd?

Oogartsen werken vaak in een ziekenhuis. De behandeling van een oogarts bij een doorverwijzing wordt meestal vanuit de basisverzekering vergoed. Soms moet je echter wel rekening houden met je eigen risico. Bekijk hiervoor je polisvoorwaarden.