Oogaandoeningen

Heb je af en toe last van je ogen? Dat kan erg vervelend zijn. Kleine oogaandoeningen kunnen ervoor zorgen dat je slechter ziet, pijn hebt of het gevoel hebt dat er iets in je oog...

oogaandoeningen

Heb je af en toe last van je ogen? Dat kan erg vervelend zijn. Kleine oogaandoeningen kunnen ervoor zorgen dat je slechter ziet, pijn hebt of het gevoel hebt dat er iets in je oog zit. Een aantal van deze oogaandoeningen komen vaak voor en zijn gelukkig goed te verhelpen. Helaas zijn er ook aandoeningen aan het oog die ervoor kunnen zorgen dat je altijd slecht ziet of dat je constant pijn hebt. In dit artikel gaan we dieper in op wat oogaandoeningen zijn en wat je eraan kan doen om deze te verhelpen en voorkomen.

Hoe ontstaan oogaandoeningen?

Omdat er veel verschillende oogaandoeningen zijn, is het moeilijk te bepalen wat de exacte oorzaken zijn. Zoals eerder beschreven, zijn er een aantal aandoeningen aan het oog waarmee je geboren bent of die op latere leeftijd komen. Dat heeft te maken met de genen of ouderdom. Andere oogaandoeningen kunnen externe oorzaken hebben zoals een rokerige of droge ruimte, diabetes, slechte eetgewoonten, blootstelling aan te veel zonlicht en zo zijn er nog veel meer.

Welke oogaandoeningen zijn er?

In het volgende hoofdstuk lichten we een aantal aandoeningen en de bijbehorende oorzaken toe.

1. Droge ogen

Wanneer je last hebt van droge ogen, heb je vaak een branderig, jeukend of geïrriteerd gevoel in je ogen. Je kan droge ogen krijgen wanneer je je bevindt in een droge ruimte met airconditioning of een rokerige ruimte. Een andere oorzaak kan het te lang staren naar een beeldscherm zijn. Tegelijkertijd kunnen factoren als ouderdom, onvoldoende traanvocht of hormonale veranderingen ook voor extra droge ogen zorgen. Manieren om droge ogen te verhelpen zijn door oogdruppels te gebruiken of silicone hydrogel lenzen te dragen.

2. Trillend ooglid

Een ander vervelende oogaandoening is een trillend ooglid. Bij een trillend ooglid is de zevende hersenzenuw (de nervus facialis) overactief. Dit kan ontstaan bij vermoeidheid en stress. Bij het langdurig lezen of het kijken naar een beeldscherm, kan je oog ook gaan trillen op lange termijn. Andere oorzaken zijn een tekort aan vitamine b12 of magnesium, overmatig alcoholgebruik, allergieën, zwangerschap of mensen met MS of een hersentumor.

3. Computerogen

Door de hele dag achter een computer of laptop te zitten, kan je last krijgen van computerogen tijdens computerwerk. Hierdoor krijg je droge en vermoeide ogen. Je kan wazig gaan zien en zelfs last krijgen van je nek en schouders. Computerogen worden veroorzaakt door te weinig knipperen, te lang naar een scherm staren of in een droge ruimte te werken. Manieren om dit te verhelpen zijn vaker knipperen, je scherm beschermen, fel licht vermijden, voldoende pauze nemen of de juiste lenzen aanschaffen.

4. Hoofdpijn van lenzen

Hoofdpijn is in eerste instantie geen oogaandoening, al kunnen je ogen hier vaak wel de oorzaak van zijn. Het kan namelijk voorkomen bij lensdragers wanneer de lenzen een slechte sterkte bevatten of oud zijn. Hoofdpijn door lenzen ontstaat over het algemeen bij inspanningen van de ogen. Factoren kunnen zijn: de onjuiste sterkte, verziendheid of bijziendheid, presbyopie of astigmatisme.

5. Tranende ogen

Wanneer je verkouden bent, een allergie of hooikoorts hebt, kan je sneller last hebben van tranende ogen. Je moet de hele tijd je tranen wegvegen en hebt een troebel zicht. Andere oorzaken van tranende ogen kunnen zijn: stof, rook, wind, droge ruimtes met airconditioning of zonlicht. Maar ook een verstopte traanweg, een haartje of vuiltje in het oog kan leiden tot tranen in de ogen. Manieren om tranende ogen te verhelpen zijn: droge of rokerige ruimtes te vermijden, je allergie te verhelpen met medicatie of je ogen goed te reinigen met oogdruppels of vloeistof. Merk je dat je tranende ogen hebt door bepaalde contactlenzen? Dan raden wij je aan om contact op te nemen met een contactlensspecialist bij jou in de buurt.

6. Jeukende ogen

Heb je last van jeukende ogen? Dat kan erg vervelend zijn, zeker wanneer je er niet van af komt. Jeukende ogen hoeven niet altijd iets ergs te zijn. Het kan zijn dat je een kleine irritatie hebt, maar een allergie kan ook de oorzaak zijn. Je kan bijvoorbeeld iets in je oog hebben, last hebben van droge ogen, misschien heb je niet zo goed geslapen of je bevindt je in een droge of stoffige ruimte. Deze oorzaken zijn te verhelpen met de juiste oogdruppels of lenzenvloeistoffen. Ook kan je een allergische reactie hebben door hooikoorts, huisstofmijt, huisdieren of je kan een huidaandoening hebben. We raden je daarom aan om langs een huisarts te gaan als de jeuk lang aanhoudt.

7. Lui oog (amblyopie)

Een lui oog (amblyopie) komt vaak voor bij kinderen in hun eerste levensjaren. De aandoening of afwijking komt voor bij 4 op de 100 kinderen en is gelukkig makkelijk te behandelen. Een kind met een lui oog, kan maar met één oog goed zien. Het andere oog wordt dan lui genoemd. Meestal komt dit voor bij één oog en heel zelden bij twee. De oorzaken zijn loensen, scheelzien of een slechte brilsterkte. Een lui oog verhelpen kan door het goede oog af te plakken. Zo kan het luie oog meer haar werk doen. Een andere manier is het dragen van een bril. Wij adviseren je altijd contact op te nemen met je opticien, huisarts of oogarts als je problemen hebt met je ogen of gezichtsvermogen.

8. Oogontsteking

Een oogontsteking (conjuctivis) is een vervelende aandoening in het oog. Wanneer je een oogontsteking hebt, kunnen je ogen droog en pijnlijk aanvoelen. Ze zijn vaak rood en bloeddoorlopen en je kan minder scherp zien. Bij een ontstoken oog is het slijmvlies in het oog ontstoken. Het kan ook gebeuren dat een ooglid ontsteekt. Oorzaken van een ontstoken oog kunnen zijn dat je je ogen met vieze handen hebt aangeraakt, er een haartje of vuiltje in het oog zit of wanneer je allergisch bent of slecht reageert op rokerige, droge of stoffige ruimtes.  Manieren om dit te verhelpen zijn: je ogen schoonmaken met warm water, een wattenstaafje gebruiken en je lenzen even niet meer dragen.

Dit artikel mag niet worden opgevat als medisch advies, noch is het bedoeld als vervanging van de aanbevelingen van een medische professional. Voor specifieke vragen, raadpleeg één van onze 100 contactlensspecialisten of je oogarts.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Andere leuke artikelen:

Inhoudsopgave

Bedankt!

We hebben je inschrijving goed ontvangen. We nemen zo snel mogelijk contact met je op ter bevestiging van de afspraak.

Tot dan!