Lui oog (amblyopie)

Een lui oog (amblyopie) ontstaat tijdens de vroege kinderjaren. De oogafwijking komt relatief vaak voor, namelijk bij 4 op de 100 kinderen. Gelukkig is het luie oog vaak goed te behandelen. Lees hier meer over...

lui oog kind pleister afplakken

Een lui oog (amblyopie) ontstaat tijdens de vroege kinderjaren. De oogafwijking komt relatief vaak voor, namelijk bij 4 op de 100 kinderen. Gelukkig is het luie oog vaak goed te behandelen. Lees hier meer over de symptomen, oorzaak en behandeling.

Wij adviseren je altijd contact op te nemen met je opticien, huisarts of oogarts als je problemen hebt met je ogen of gezichtsvermogen.

Wat is een lui oog?

Een ander woord voor lui oog is amblyopie. Een kind met een lui oog kan maar met één oog scherp zien. Het andere oog met de slechtere scherpte wordt het luie oog genoemd. Meestal komt het voor aan één oog, in uitzonderlijke gevallen aan beide ogen. Er is niks mis met het oog, maar de hersenen van het kind kiezen ervoor om maar met één oog te kijken.

Hoe ontstaat een lui oog?

Een lui oog ontstaat tijdens de vroege kinderjaren als het oog zich niet goed ontwikkelt. In deze fase is het zicht nog volop in ontwikkeling. Meestal ontstaat een lui oog vóór het achtste levensjaar. Het ontstaat doordat een beeld dat via het oog binnenkomt, onderdrukt wordt door de hersenen. Hoe eerder amblyopie wordt behandeld, hoe beter de gezichtsscherpte zich kan ontwikkelen.

Het ontstaan van een lui oog kan meerdere oorzaken hebben:

  • Bij loensen of scheelzien staan de ogen niet op hetzelfde punt gericht. De hersenen schakelen het beeld uit dat één van de ogen binnenkomt om dubbelzien te voorkomen. Hierdoor kan de ontwikkeling van dit oog achterblijven.
  • Een brilafwijking die niet goed gecorrigeerd is, kan ook een oorzaak zijn. Als een kind met één oog niet scherp ziet, gebeurt eigenlijk hetzelfde als bij scheelzien. De hersenen richten zich meer op het goede oog, waardoor het minder gebruikte oog als het ware wordt uitgeschakeld.
  • Andere oogafwijkingen kunnen luie ogen veroorzaken, zoals een hangend ooglid, afwijkingen van het netvlies of een troebele lens.

Lui oog bij kinderen en baby’s

Het kan lastig zijn om te ontdekken of een kind een lui oog ontwikkelt. Soms geeft het geen duidelijke verschijnselen, zoals scheelzien. Ook heeft het kind zelf vaak geen last van het luie oog. Op het consultatiebureau controleren ze kinderen op luie ogen. De oogafwijking bij kinderen herken je als het kind moeite heeft met diepte zien. Hierdoor kan het kind wat onhandig overkomen.

Lui oog bij volwassenen

Amblyopie ontwikkelen op latere leeftijd is niet mogelijk. Wel kan je als volwassene nog last hebben van het oog. Het kan bijvoorbeeld voor vermoeidheid of hoofdpijn zorgen. Bij een behandeling bij volwassenen is het tempo, de mate en snelheid van het herstel minder.

Hoe wordt een lui oog behandeld?

Bij een oogafwijking adviseert een oogarts welke behandeling mogelijk is. Het is belangrijk om een behandeling zo vroeg mogelijk te starten voor een volledig herstel.

Bij een brilafwijking wordt een bril aangemeten op de juiste sterkte. In sommige gevallen lost dat het probleem zelf op. Vaak wordt het goede oog afgeplakt, waardoor het kind de hersenen traint om het luie oog te gebruiken. Dat is de eenvoudigste behandeling, echter is het alleen effectief bij jonge kinderen.

Minder voorkomend is een behandeling met pupilverwijdende, accommodatieremmende druppels. De druppels vervagen het zicht in het goede oog, waardoor het luie oog dit gezichtsvermogen moet overnemen.

Dit artikel mag niet worden opgevat als medisch advies, noch is het bedoeld als vervanging van de aanbevelingen van een medische professional. Voor specifieke vragen, raadpleeg één van onze 100 contactlensspecialisten of je oogarts.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Andere leuke artikelen:

Inhoudsopgave

Bedankt!

We hebben je inschrijving goed ontvangen. We nemen zo snel mogelijk contact met je op ter bevestiging van de afspraak.

Tot dan!