Hulp nodig? We helpen je graag

Lens achter je oog? Lees hier 7 tips!

Je lens kwijtraken achter je oog is voor lenzendragers een van de grootste nachtmerries. Dit kan weleens voorkomen als je in je oog hebt gewreven of ermee hebt geslapen. Maar kan het echt voorvallen dat...

lenzen indoen uitdoen

Je lens kwijtraken achter je oog is voor lenzendragers een van de grootste nachtmerries. Dit kan weleens voorkomen als je in je oog hebt gewreven of ermee hebt geslapen. Maar kan het echt voorvallen dat je lens achter je oog zit? En hoe krijg je deze er weer uit?

Je leest het hier.

Lens achter je ogen

Kan een lens achter je oog komen?

Het is niet mogelijk om een lens achter je oog te krijgen. Het kan wel eens gebeuren dat je een lens zich verplaatst omdat deze niet meer op zijn plek zit. Toch zal een lens nooit helemaal achter het oog belanden, omdat deze wordt tegengehouden door het bindvlies. Over je oogbol loopt namelijk een vlies naar achteren toe dat helemaal tot over de binnenkant van je oogleden gaat. De lens zal dus worden teruggehouden door het vlies.

Een contactlens is aangepast op de vorm van je hoornvlies. De hoornvlies is bol, vandaar dat contactlenzen dat ook zijn. Hierdoor zouden ze goed op hun plek moeten zitten. Maar als je rare oogbewegingen maakt of bijvoorbeeld wrijft in je ogen kan hij soms verschuiven.

Ook interessant: Lees hier meer fabels over lenzen.

7 tips om de lens te vinden

Een verschoven lens vind je vaak snel weer terug. In sommige gevallen kan je hem vaak eenvoudig terug wrijven naar de juiste plek. Als dit niet lukt, is het handig om de ogen te sluiten en de oogleden te ontspannen. Op deze manier voel je vaak de lens zitten. Voel je hem niet zitten? Ga dan voorzichtig met je vingers over je oogleden en probeer de lens te vinden.

Wanneer je de lens hebt gevonden, is de volgende stap om hem uit te nemen. Als de lens zich onder het bovenste of onderste ooglid bevindt,  is het raadzaam om de hulp van een ander in te schakelen. Laat hem of haar naar je ogen kijken, terwijl je zelf in de tegenovergestelde richting kijkt van waar jij denkt dat de lens zit. De ander zou dan voorzichtig de lens terug kunnen schuiven met een schoon en vochtig wattenstaafje. Dit is een stuk comfortabeler en makkelijker dan met je handen.

Bij zachte lenzen is de kans groot dat hij verfrommeld is. Vaak kan je hem dan eenvoudig uit je ogen halen. Wees wel voorzichtig met je handen en nagels! Je wil je oog namelijk niet beschadigen. Voordat je je lenzen verwijdert is het belangrijk om je handen goed te wassen. Je handen zitten namelijk vol met bacteriën die je liever niet in je oog wil krijgen. Was je handen daarom goed met water en zeep.

Bij zachte lenzen is de kans groot dat hij verfrommeld is. Vaak kan je hem dan eenvoudig uit je ogen halen. Wees wel voorzichtig met je handen en nagels! Je wil je oog namelijk niet beschadigen. Voordat je je lenzen verwijdert is het belangrijk om je handen goed te wassen. Je handen zitten namelijk vol met bacteriën die je liever niet in je oog wil krijgen. Was je handen daarom goed met water en zeep.

Tip 1: Vraag om hulp

Als er iemand in de buurt is, vraag dan om hulp. Die persoon kan je bijstaan in het vinden van de lens in je oog. Het is handig om in de tegenovergestelde richting te kijken van waar je denkt dat de lens zit. Als de lens zichtbaar is, kan deze vaak verfrommeld of dubbelgeklapt zijn. Haal de lens voorzichtig uit je oog (zorg ervoor dat je schone handen hebt).

Tip 2: Controleer het onderste ooglid

Voelt het alsof de lens zich onder je onderste ooglid bevindt? Trek dan voorzichtig aan je onderste ooglid, kijk omhoog en beweeg je ogen van links naar rechts. Degene die je helpt, zou de lens moeten kunnen zien.

Tip 3: Controleer het bovenste ooglid

Trek voorzichtig aan je bovenste ooglid en kijk naar beneden, naar links en naar rechts. De lens zou zichtbaar moeten worden.

Tip 4: Gebruik oogdruppels

Als je de lens hebt gevonden maar moeite hebt om deze uit je oog te krijgen, kan dit te wijten zijn aan uitdroging. Druppel wat oogdruppels in je oog en wacht een paar minuten voordat je opnieuw probeert de lens te verwijderen. De oogdruppels hydrateren zowel de lens als je oog, waardoor het gemakkelijker wordt om de lens te verwijderen.

Tip 5: Knipper met je ogen

Probeer overdreven vaak met je ogen te knipperen. Hierdoor kan de lens vanzelf tevoorschijn komen.

Tip 6: Zoek op de grond

Als je de lens niet in je oog kunt vinden, kan het zijn dat je de lens onbewust uit je oog hebt gewreven en dat deze nu op de grond ligt. Kijk goed om je heen om te zien of je de lens op de grond kunt vinden.

Tip 7: Zelfstandig

Als je niemand hebt om je te helpen, ga dan voor de spiegel staan en volg de bovenstaande stappen op. Als je de lens hebt gevonden, verwijder deze dan voorzichtig uit je oog. Zorg ervoor dat je schone handen hebt en pas op met lange nagels, die de lens kunnen beschadigen.

Gevonden! En nu?

Voor je de lens opnieuw inbrengt, is het een goed idee om deze schoon te maken met lenzenvloeistof. Als je daglenzen draagt, kun je ook overwegen om de lens weg te gooien en een nieuwe daglens te gebruiken. Als je de lens niet kunt vinden en toch het gevoel hebt dat deze vastzit in je oog, neem dan contact op met je opticien voor een afspraak.

Vaker last van verschoven lenzen?

Als je lenzen vaak verschuiven en je ze vaak kwijt bent is het handig om te controleren of ze bij je ogen passen. Hiervoor kan je een afspraak maken bij een contactlensspecialist bij jou in de buurt. De contactlensspecialist zal een controle uitvoeren om de beste lens voor jouw ogen te vinden.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Andere leuke artikelen:

Inhoudsopgave

Bedankt!

We hebben je inschrijving goed ontvangen. We nemen zo snel mogelijk contact met je op ter bevestiging van de afspraak.

Tot dan!