Hooikoorts en contactlenzen gaan goed samen!?

Hatsjoe! Ja hoor het is weer zover, het hooikoorts seizoen is in volle gang! Heb jij er ook last van? Dan heb je misschien de illusie dat hooikoorts en contactlenzen nooit samen gaan. De zomer...

hooikoorts en contactlenzen

Hatsjoe! Ja hoor het is weer zover, het hooikoorts seizoen is in volle gang! Heb jij er ook last van? Dan heb je misschien de illusie dat hooikoorts en contactlenzen nooit samen gaan. De zomer en het mooie weer kennen vele voordelen, maar helaas ook enkele nadelen! Het hooikoorts seizoen begint tegelijkertijd ongeveer met de lente. Vooral lensdragers hebben extra last van hooikoorts. Maar hoe komt dit eigenlijk? Je zou toch denken dat de lens juist ook als een extra beschermlaagje tussen je ogen en die vervelende pollen kunnen zijn? Want gaan hooikoorts en contactlenzen nu wel of niet samen?

Wat is hooikoorts?

Wist je dat zo’n 10 tot 20% van de Nederlanders last heeft van hooikoorts? Sommige krijgen het al op hele jonge leeftijd, anderen pas later. Hooikoorts patiënten denken nog weleens onterecht dat hooikoorts en contactlenzen absoluut niet samen gaan. Gelukkig zij er een aantal oplossingen die je helpen om toch comfortabel lenzen te dragen tijdens het pollenseizoen!

De allergische reactie die optreedt wanneer mensen in aanraking komen met pollen (stuifmeel) noem je hooikoorts. Hooikoorts heeft niks met hooi te maken, maar treedt vaak op in de hooimaand. Je kunt voor verschillende planten en bomen allergisch zijn. Deze staan ook in verschillende periodes in bloei. Hieronder een schema met welke planten wanneer hun stuifmeel afgeven.

Hooikoorts en contactlenzen

Je zou kunnen denken dat hooikoorts en contactlenzen goed samen gaan, omdat de lenzen een soort barrière vormen tussen het oog en de pollen. Helaas is dit niet zo. Lenzen zijn zeer dun en poreus. Vuil, maar ook pollen hechten zich gemakkelijk aan de lens en daarom kunnen lenzen juist extra lastig zijn. Want waar je normaal je ogen als het ware verfrist door te knipperen, irriteer je ze alleen maar wanneer pollen/stuifmeel aan de lens gehecht is.

Tips voor mensen met hooikoorts en contactlenzen

Kunnen hooikoorts en contactlenzen dan echt niet samen? Gelukkig wel! We hebben een aantal tips voor je op een rij gezet waarmee het dragen van lenzen als hooikoorts patiënt een heel stuk gemakkelijker wordt!

Tips voor dragen van lenzen bij hooikoorts
 • Altijd je handen wassen! Dit geldt ook als je geen hooikoorts hebt!
 • Hoe verleidelijk ook: Wrijf nooit in de ogen als ze jeuken.
 • Was geregeld linnen- en beddengoed om ook daar de pollen te weren
 • Vraag je dokter voor een goed medicijn tegen hooikoorts of een anti histamine.
 • Was altijd je haren voordat je gaat slapen. Pollen blijven hier gemakkelijk in achter
 • Draag zo min mogelijk make-up om de lenzen minder te vervuilen
 • Bevochtig je ogen extra met oogdruppels.
 • Draag een zonnebril, dat vermindert irritatie
 • Zorg dat pollen zo min mogelijk je huis binnen kunnen komen. Lucht daarom alleen ’s ochtends heel vroeg of ’s avonds je huis.
 • Probeer in de zomerperioden daglenzen uit, je hebt dan iedere dag een schone lens.
 • Daglenzen vervang je iedere dag, pollen hechten zich daarom minder goed!
 • Gaat het echt niet? Houd dan een bril achter de hand!

Welke contactlenzen bij hooikoorts?

Heb je vaker last van hooikoorts of allergische reacties? Dan raden wij je aan contact op te nemen met jouw contactlensspecialist. Hij of zij kan je helpen aan de juiste lenzen voor allergiën of gevoelige ogen. Hooikoorts zorgt er gauw voor dat je last hebt van tranende ogen of droge ogen. Dit is weer makkelijk te voorkomen met een goede lens en lenzenvloeistof. De volgende contactlenzen zijn uitermate geschikt voor mensen die last ervaren van gevoelige ogen door hooikoorts. Deze contactlenzen zijn ontwikkeld met Silicone Hydrogel. Dit materiaal zorgt ervoor dat lenzen extra zuurstof door laten en de ogen extra gehydrateerd blijven gedurende de dag.

Oogdruppels en lenzenvloeistof

Wanneer je last hebt van hooikoorts kan een goede lenzenvloeistof en/of oogzorg ervoor zorgen dat je minder snel last hebt van geïrriteerde ogen en daardoor weer een fijn en scherp zicht hebt. Wij hebben een aantal lenzenvloeistoffen en oogdruppels op een rijtje gezet die kunnen bijdragen aan een beter zicht tijdens hooikoorts.

Lenzenvloeistof:

Deze oogdruppels werken goed tegen jeukende, geïrriteerde en droge ogen:

Wil je graag contactlenzen proberen  met hooikoorts? Dan wordt aangeraden om eerst contact op te nemen met je contactlensspecialist. Hij of zij kan jou vertellen welke lenzen en lenzenvloeistof geschikt zijn voor jouw ogen.

Dit artikel mag niet worden opgevat als medisch advies, noch is het bedoeld als vervanging van de aanbevelingen van een medische professional. Voor specifieke vragen, raadpleeg een van onze 100 contactlensspecialisten.

Zelf nog tips tegen hooikoorts? Deel ze en help anderen!

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Andere leuke artikelen:

Inhoudsopgave

Bedankt!

We hebben je inschrijving goed ontvangen. We nemen zo snel mogelijk contact met je op ter bevestiging van de afspraak.

Tot dan!