Hoe werken contactlenzen?

Heb jij je weleens afgevraagd hoe contactlenzen werken? Waarschijnlijk niet. Ondanks dat er ontzettend veel mensen zijn die deze plastic schijfjes iedere dag in hun ogen stoppen om hun zicht te verbeteren, zijn er maar...

Zachte lenzen

Heb jij je weleens afgevraagd hoe contactlenzen werken? Waarschijnlijk niet. Ondanks dat er ontzettend veel mensen zijn die deze plastic schijfjes iedere dag in hun ogen stoppen om hun zicht te verbeteren, zijn er maar weinig die weten hoe contactlenzen werken en hoe ze er voor zorgen dat je beter kunt zien. We gaan het mysterie voor je ontrafelen.

Hoe het oog werkt

Als je wilt begrijpen hoe contactlenzen werken, is het eerst belangrijk om een klein beetje te snappen hoe het oog werkt. We nemen de wereld om ons heen waar door het licht dat weerkaatst wordt op objecten, de straat, andere mensen etc. Dit licht wordt via ons hoornvlies en de pupil op ons netvlies geprojecteerd. Het netvlies maakt er vervolgens een compleet beeld van en stuurt signalen door naar onze hersenen. Bij een oogafwijking valt het licht verkeerd je oog binnen, waardoor het niet goed wordt opgevangen door je netvlies. Als licht niet recht op het netvlies binnenkomt, ga je onscherp zien.

Hoe werken contactlenzen?

Met contactlenzen kunnen mensen die een oogafwijking hebben de wereld om hen heen weer scherp zien. Contactlenzen zorgen er namelijk voor dat licht anders en daarmee op de juiste manier het oog binnenvalt. Zo komt het weer recht op het netvlies en zie je scherp. Contactlenzen drijven op een laagje traanvocht en met de juiste sterkte en eventuele cilinder wordt de manier waarom licht je oog binnenkomt verandert. Er zijn allerlei verschillende soorten contactlenzen voor verschillende oogafwijkingen:

  • Bijziendheid (myopia) Objecten van ver zie je wazig, maar dichtbij kun je scherp zien. Deze oogafwijking kun je met standaard contactlenzen corrigeren. Bijvoorbeeld met de Avaira lenzen van Coopervision.
  • Verziendheid (hyperopia) is het tegenovergestelde van bijziendheid. Objecten van dichtbij kun je niet goed scherp zien en veraf juist wel.
  • Presbyopie is leeftijd gerelateerd en zorgt er net als bij hyperopia voor dat je objecten van dichtbij niet meer scherp ziet en van ver wel. Het wordt veroorzaakt doordat de lens in je oog minder flexibel wordt. Om objecten van dichtbij te zien moet je namelijk je oog bol kunnen maken, dit lukt steeds minder goed naarmate de jaren verstrijken.
  • Astigmatisme is een oogafwijking die gecorrigeerd wordt met een cilindrische lens, ook wel torische lens genoemd. Het  hoornvlies van mensen met astigmatisme is niet rond, maar meer elipsvorming. Hierdoor valt het licht verkeerd het oog binnen en zie je wazig.

Eigenschappen per contactlens

Nu je beter weet hoe contactlenzen werken, zetten we de verschillende type lenzen nog even voor je op een rijtje:

Soort lens Specifieke eigenschappen
Daglenzen Elke dag nieuwe lenzen. Super-hygiënisch en geen gedoe met lenzenvloeistof of lenzendoosjes.
Weeklenzen De lenzen vervang je een of 2 wekelijks en kunnen vaak ook ’s nachts gedragen worden.
Maandlenzen Maandlenzen worden maandelijks vervangen en zijn er voor allerlei oogafwijkingen en sterktes
Harde lenzen Harde lenzen vervangt u één keer per jaar. Ze worden op maat gemaakt en zijn niet online te bestellen. Ga hiervoor naar een opticien in de buurt
Torische lenzen Voor mensen met astigmatisme. Een cilindrische afwijking gaat vaak samen met een min- of plussterkte.
Multifocale lenzen Deze lenzen zorgen er voor dat je zowel met een afwijking van veraf en dichtbij goed kunt zien.
Silicon Hydrogel Silicon Hydrogel is een nieuw, comfortabeler, materiaal waarvan contactlenzen worden gemaakt.
Kleurenlenzen Kleurlenzen kunnen je oogkleur accentueren of zelfs compleet veranderen. Deze zijn er ook zonder sterkte en zowel voor dagelijks gebruik leuk als voor een feestje.
Lenzenvloeistof Alle contactlenzen, behalve daglenzen, dienen dagelijks te worden schoongemaakt met lenzenvloeistof.

Ben je een beginnende lensdrager of merk je dat het indoen en uitdoen van de lenzen soms wat moeite kost? Dan is het handig om eerst na te gaan hoe je lenzen moet indoen en uitdoen.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Andere leuke artikelen:

Inhoudsopgave

Bedankt!

We hebben je inschrijving goed ontvangen. We nemen zo snel mogelijk contact met je op ter bevestiging van de afspraak.

Tot dan!