Hulp nodig? We helpen je graag
harde en zachte lenzen

Harde en zachte lenzen – Wat is het verschil en wat zijn de voor- en nadelen?

De eerste contactlenzen die door mensen werden gedragen waren harde contactlenzen (ook wel vormstabiele lenzen) en waren niet erg oncomfortabel. Pas sinds 1960 kwamen er ideeën voor een zachte contactlens. Enkele jaren later is de zachte lens op de markt gebracht en is het draagcomfort met sprongen vooruit gegaan. Zachte contactlenzen zijn tegenwoordig steeds populairder dan harde contactlenzen. Waarom is dit, wat is het verschil tussen harde en zachte lenzen?

Harde lenzen

Dat harde lenzen van glas worden gemaakt is een fabeltje. Veel mensen geloven dat dit nog steeds zo is, maar alleen in de beginperiode van contactlenzen werden harde lenzen gemaakt van glas. Vrij snel na de ontdekking van polymethylmethacrylaat werden contactlenzen van dit materiaal gemaakt. Een harde lens van PMMA heeft als voordeel dat ze zeer duurzaam zijn en in de exacte vorm van je oog kunnen worden gemaakt (en dus zeer goed zitten). Het nadeel van PMMA is dat deze stof vrijwel geen zuurstof doorlaat. Hierdoor heb je sneller kans op oogirritaties en vermoeide ogen.

De harde contactlenzen van nu zijn een stuk beter dan de eerdere lenzen. Doordat ze minder poreus zijn dan zachte contactlenzen, nemen ze vuil en andere schadelijke stoffen minder gemakkelijk op. Vormstabiele lenzen gaan tot wel een paar jaar mee. Het nadeel van harde lenzen is dat ze vrij rigide zijn, waardoor ze minder comfortabel zijn en een langere gewenningsperiode hebben dan zachte lenzen. De voor en nadelen op een rijtje:

Voordelen harde lenzen Nadelen harde lenzen
+ Worden op maat gemaakt voor jouw oog
+ Absorberen minder schadelijke stoffen
+ Scheuren minder snel
+ Kunnen verschillende oogafwijkingen corrigeren
+ Minder last van ontstekingen
+ Gaan langer mee
– Zitten minder comfortabel
– Zijn duur om te vervangen
– Kunnen minder lang gedragen worden
– Langere gewenningsperiode

Zachte lenzen

De zachte contactlenzen zijn inmiddels niet meer weg te denken als optie. Vooral de laatste jaren is de ontwikkeling van dit type lens met sprongen vooruit gegaan. Denk bijvoorbeeld aan de Silicone Hydrogel lenzen. Nog nooit eerder waren lenzen zo comfortabel. Zachte lenzen zijn verkrijgbaar als daglenzen, weeklenzen en maandlenzen. De lenzen worden gemaakt van een biologisch materiaal dat zo min mogelijk wrijving met je oog geeft. De zachte lenzen vormen zich geheel naar de vorm van je oog en net als harde lenzen drijven ze op een laagje oogvocht. Doordat zachte contactlenzen veel meer zuurstof doorlaten zijn de contactlenzen comfortabeler en beter voor de gezondheid van je oog.

Zachte lenzen hebben ook enkele nadelen. Zo raken deze sneller vervuild, drogen ze sneller uit en zijn ze minder duurzaam dan harde lenzen. Ook worden zachte lenzen voor een standaardmodel van een oog gemaakt, met als doel dat ze zich automatisch vormen naar je oog. Zachte contactlenzen zijn daardoor niet voor ieder oog geschikt ondanks dat de meeste mensen zachte lenzen als prettiger ervaren. De voor- en nadelen op een rij:

Voordelen zachte lenzen Nadelen zachte lenzen
+ Zitten zeer comfortabel
+ Zijn stukken goedkoper
+ Er zijn dag & nacht lenzen
+ Laten zeer veel zuurstof door
+ Ook als daglenzen beschikbaar
– Absorberen meer viezigheid
– Drogen sneller uit
– Zijn soms moeilijker in te zetten
– Vergen vaak meer onderhoud

Harde of zachte lenzen

De keuze voor harde of zachte contactlenzen hangt sterk van je persoonlijke voorkeur en situatie af. Daarom is het altijd verstandig om je goed te laten adviseren door een opticien, oogarts of optometrist. Met onze handige kaart kan je een contactlensspecialist zoeken bij jou in de buurt.

Het is altijd belangrijk om te letten op je persoonlijke situatie als je de keuze tussen harde of zachte contactlenzen maakt. In de meeste gevallen kun je een bril moeiteloos afwisselen met zowel harde als zachte lenzen. Over het algemeen kan er gezegd worden dat veel mensen zachte contactlenzen als prettiger ervaren. Zachte lenzen zijn echter op langere termijn wel wat duurder, met name doordat zachte contactlenzen minder lang meegaan en meer lenzenvloeistof nodig hebben. Heb je echter vaak last van oogirritaties? Dan zijn vormstabiele contactlenzen misschien geschikter voor je omdat deze zuurstof vaak beter doorlaten en voor minder oogproblemen zorgen. Sport je veel, dan kiezen veel mensen echter weer voor zachte contactlenzen.

Kortom, als je kiest tussen harde of zachte contactlenzen neem dan de volgende punten mee in je keuze:

  • Advies van je opticien: de specialist zal het beste weten waar jouw ogen voor geschikt zijn
  • Kosten: zachte lenzen zijn vaak goedkoper dan harde lenzen
  • Comfort: de meeste mensen vinden zachte lenzen comfortabeler
  • Gevoeligheid: heb je snel last van irritaties of ontstekingen dan zijn harde lenzen vaak beter
  • Baan/hobby’s: zachte lenzen zijn geschikter als je veel sport

Het voordeel van zachte contactlenzen is dat de eerste aanschaf goedkoop is. Zo kun je met daglenzen gemakkelijk proberen of het wat voor jou is.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Inhoudsopgave