Hulp nodig? We helpen je graag
Lenzen blindheid

Deze complicaties ontstaan door verkeerd lensgebruik

Als je contactlenzen gebruikt zoals voorgeschreven door de fabrikant, kan er weinig misgaan. Verkeerd lenzengebruik, zoals lenzen te lang dragen en een slechte hygiëne, kunnen oogirritaties veroorzaken. De lenzen raken vervuild, het oog krijgt te weinig zuurstof en bacteriën vermenigvuldigen zich tussen de lens en het hoornvlies. In het ergste geval kan verkeerd lenzengebruik ook tot blindheid leiden. Ontdek onze tips om veilig lenzen te dragen.

Verkeerd lenzengebruik

Contactlenzen zijn ontzettend populair. Helaas treden er wel eens complicaties op door verkeerd lenzengebruik. Doordat zachte lenzen zo comfortabel zijn, heb je het bijna niet door als er een vuiltje in je oog zit. Ook draag je de lenzen af en toe langer dan aangewezen door het comfort van de lenzen. Dat zorgt ervoor dat bacteriën vrij spel krijgen.

Verkeerd lenzengebruik vs. goed lenzengebruik

Door je contactlenzen op de juiste manier te behandelen, kan je het risico op complicaties aanzienlijk verlagen. Hieronder enkele aandachtspunten:

  • ✔️ Juiste lenzenvloeistof: niet elke lenzenvloeistof gaat met elke lens samen. Laat je adviseren door een contactlensspecialist over welke vloeistof geschikt is voor jouw lenzen. Reinig overigens nooit je lenzen met speeksel of kraanwater. Ontdek hier wat je het beste kan doen als je je lenzenvloeistof vergeten bent.
  • ✔️ Geen lenzen bij ontstoken ogen: bij een ontstoken oog wordt het sterk afgeraden om contactlenzen te dragen. Dat kan de infectie verergeren. Draag daarom een bril en tijdelijk ook geen make-up zodat de oogontsteking kan genezen.
  • ✔️ Altijd propere handen: dit lijkt een voor de hand liggende tip. Maar een goede hygiëne is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Als je met ongewassen handen je lens aanraakt, kunnen bacteriën en vuil gemakkelijk overgaan op de lens. Naast beschadigingen van de lens, zijn de bacteriën een heel groot risico voor je oog.
  • Lange nagels: met name voor het reinigen geldt dat korte nagels een stuk hygiënischer is. Onder je nagels zitten namelijk veel bacteriën. Ook beschadigen lange nagels de lens gemakkelijk. Bijvoorbeeld tijdens het insteken en uitnemen van de lens.
  • Te lang je lenzen dragen: als je je lenzen te lang draagt, bijvoorbeeld ‘s nachts, dan is de kans groter dat je geïrriteerde ogen krijgt. Als je je ogen gesloten houdt, wordt de kwaliteit van het zuurstof in het oog namelijk minder. Dit verhoogt het risico op infecties.
  • Lenshouder niet tijdig vervangen: je lenshouders kunnen naar verloop van tijd een bron van bacteriën zijn. Vervang daarom regelmatig je lenshouders, ongeveer om de 3 maanden. Een goede reiniging is ook belangrijk. Reinig je lenshouder met heet water en een veilig reinigingsmiddel en laat aan de lucht drogen.

Kan je blind worden van lenzen?

In het ergste geval kan verkeerd lenzengebruik leiden tot hoornvliesontsteking, met mogelijke blindheid als gevolg. Je slijmvlies kleurt rood en je gezichtsvermogen wordt minder. Het is dan noodzakelijk om direct de huisarts of oogspecialist te raadplegen. Na behandeling en genezing van keratitis kan er een litteken in het oog achterblijven. Wordt de ontsteking echter niet behandeld, dan kan er blindheid optreden.

Hoe vaak lenzenvloeistof vervangen?

Gebruik altijd nieuwe lenzenvloeistof uit een steriele fles. Gebruik dezelfde lenzenvloeistof dan niet meerdere dagen achter elkaar. Zit er nog vloeistof van gisteren in je lenshouder? Gooi deze dan altijd weg. Lenzenvloeistof dient ongeveer 3 maanden na opening vervangen te worden om irritaties te voorkomen.

Veelvoorkomende complicaties

Wimper in je oog

Een veelvoorkomende complicatie bij lensdragers is een wimper of haartje in je oog. Op dat moment kan het voelen alsof er een barst in je lens zit of dat je oog flink ontstoken aanvoelt. Echter kan het een haartje zijn dat voor irritatie zorgt. Probeer een paar keer te knipperen of voorzichtig de ogen te sluiten en rustig het oog te masseren.

Gescheurde lens

Wanneer je weeklenzen of maandlenzen draagt is het belangrijk dat je je lenzen tijdig vervangt. Dit voorkomt dat je lenzen eerder scheuren. Belangrijk om te weten is dat je nooit een lens indoet waar een scheur inzet. Dit kan namelijk voor flinke irritatie zorgen en het hoornvlies beschadigen. Bovendien belemmerd het ook het zicht.

Last van geïrriteerde ogen?

Je ogen zijn kwetsbaar en het is belangrijk om bij complicaties een oogspecialist te raadplegen. Een oogontsteking kan immers vervelende gevolgen hebben. Bij aanhoudende irritatie wordt het aangeraden om tijdelijk geen contactlenzen te dragen en langs de huisarts of oogspecialist te gaan. Zeker bij hevige stekende pijn gelijk actie ondernemen!

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Inhoudsopgave