Bril of contactlenzen? Wat zijn de voordelen & nadelen?

Een bril of lenzen nodig? Er is voor veel mensen een moment in het leven dat ze eraan moeten geloven. Het zicht wordt minder en het wordt toch echt tijd voor een bril. Dit gebeurt...

bril of lenzen

Een bril of lenzen nodig? Er is voor veel mensen een moment in het leven dat ze eraan moeten geloven. Het zicht wordt minder en het wordt toch echt tijd voor een bril. Dit gebeurt bij sommige mensen al op een vrij jonge leeftijd, maar het kan ook pas veel later voorkomen. Vervolgens is er dan dé vraag: “Wil je een bril dragen of wil je lenzen proberen?” Om de vraag bril of lenzen goed te kunnen beantwoorden gaan wij hierover alle informatie voor je op een rijtje zetten!

De keuze: Een bril of lenzen

De keuze maken om een bril of lenzen te dragen is een erg persoonlijke keuze en is afhankelijk van verschillende voorkeuren. Je levensstijl, het comfort en je budget zijn allemaal onderdelen van de keuze tussen een bril of contactlenzen. Wel is belangrijk om te onthouden dat de ene niet per se beter is dan de andere! We hebben daarom de voor- en nadelen voor een bril of lenzen voor je op een rijtje gezet.

Het dragen van een bril

Brillen zijn er in allerlei kleuren en monturen, maar een echt goed passende bril vinden is een hele klus. De ene is te groot voor je hoofd en de andere kleur maakt je te flets. Een oneindig aantal mogelijkheden word je voorgeschoteld en je ziet daardoor vaak door de glazen de bril niet meer!

Voordelen van een bril

Brillen zijn daarentegen wel steeds hipper. Vroeger was een bril vooral voor ‘nerds’ maar tegenwoordig draagt een bril juist bij aan je stijl en je persoonlijkheid. Een bril kan je een intelligentere uitstraling geven en kan het dé finishing touch zijn van je outfit.

Daarnaast kan het ook nadelige eigenschappen van je gezicht verdoezelen. Een bril is namelijk de blikvanger van je gezicht en trekt daardoor de aandacht weg van bijvoorbeeld kraaienpootjes.

Bij het dragen van een bril vermindert ook de kans op oogirritaties, helemaal als je droge of gevoelige ogen hebt.

Ten slotte wordt een bril niet alleen meer gezien als hulpmiddel maar als echt modeaccessoire. Met het kiezen van een bril kan je verschillende kanten op en kan je daardoor je eigen look creëren.

De nadelen van het dragen van een bril

Met het dragen van een bril komen helaas ook nadelen om de hoek kijken.
Daarom zetten we ze even voor je op een rijtje:

  1. Elke bril is anders waardoor je telkens zal moeten wennen aan de nieuwe glazen en aan het nieuwe montuur. Je sterkte kan namelijk telkens veranderen. Als je voor het eerst start met het dragen van een bril kan het ook moeilijk zijn om te focussen op voorwerpen doordat de glazen ongeveer 10mm van je ogen vandaan zitten. Daarbij voeren monturen verschillende druk uit op je neus en achter je oren. Dit ervaren veel mensen als ongemakkelijk en kan ook hoofdpijn opleveren.
  2. Een bril kan nadelige eigenschappen van je gezicht verdoezelen maar dit kan ook als nadeel gezien worden. Door een bril te dragen kan dit ten koste gaan van je gezichtsuitdrukkingen.
  3. Je bril kan (vooral in de winter) beslaan of dof worden door temperatuurverschillen. Wanneer je van buiten naar binnenloopt kan je bril beslaan, maar ook als je buiten aan het hardlopen of fietsen bent is de kans groot dat je bril zal beslaan wanneer je weer stil staat.
  4. Wanneer je een hoge sterkte hebt is er de mogelijkheid dat je dikke brilglazen zult krijgen. Bij sommige sterktes is dit helaas niet te voorkomen, houd hier dus rekening mee.
  5. Je hebt minder bewegingsvrijheid met een bril, denk bijvoorbeeld aan tijdens het sporten.

Het dragen van lenzen

Contactlenzen zijn er ook in verschillende soorten en maten. Zo kun je kiezen uit daglenzen, weeklenzen of maandlenzen en zijn er verschillende opties voor de soort lenzen zoals torische lenzen en multifocale lenzen. Wil je meer weten over de verschillende lenzen en adviees krijgen over de beste lenzen voor jou? Maak dan een afspraak bij een contactlensspecialist bij jou in de buurt.

Voordelen contactlenzen

  1. Doordat lenzen zich vormen aan je ogen is er een beter en breder gezichtsveld die zelfs bij hoge sterktes niet vervormen (wat bij brillen wel het geval kan zijn).
  2. Met het dragen van contactlenzen heb je veel meer bewegingsvrijheid. Onder andere sporten met lenzen is veel handiger.
  3. Een ander voordeel is dat de weersomstandigheden en de verschillende temperaturen geen invloed hebben op contactlenzen zoals het beslaan van brillen.
  4. Lenzen zijn daarbij niet zo modegevoelig als brillen. Je kan daarentegen ook met lenzen experimenteren door verschillende kleurlenzen uit te proberen. Daarbij kan je ook alle zonnebrillen dragen die je zou willen! Je hebt namelijk geen beperking die bij een zonnebril op sterkte komt kijken!

Nadelen van lenzen

Lenzen zijn voor de meeste mensen lastig om de eerste keer in te doen. Mensen vinden het vaak eng om hun ogen ‘aan te raken’ (wat niet echt het geval is!), maar in de meeste gevallen met veel oefenen zijn deze problemen snel opgelost. Bekijk hier onze tips lenzen indoen en uitdoen.

Lenzen vereisen echter wel enige zorg. Het goed schoonhouden van lenzen is erg belangrijk, zeker als je week of maandlenzen wil gaan dragen. Als je dit echter niet ziet zitten, kan je er ook voor kiezen om daglenzen aan te schaffen.

Je kan met het dragen van lenzen wel last krijgen van geïrriteerde of droge ogen. Sommige mensen hebben hier extra veel last van als ze de hele dag in ruimtes met airco verblijven of wanneer ze last hebben van hooikoorts. Dit is echter per persoon zeer verschillend. Tegenwoordig worden lenzen ontwikkeld met de nieuwste technologieën voor meer draagcomfort. Zo bestaan er silicone hydrogel lenzen die extra veel zuurstof doorlaten naar het oog.

Heb jij je keuze al kunnen maken?‍‍‍

Kiezen tussen een bril of lenzen is niet gemakkelijk, omdat ze beide voor- (maar ook nadelen) hebben. Het mooie daarvan is dat het combineren van een bril of lenzen erg effectief kan zijn en je dus niet een echte keuze hoeft te maken! Het afwisselen tussen lenzen en een bril kan juist erg leuk zijn, zodat je de voordelen van beide hebt!

Wil je een bril aanschaffen, zelf eens contactlenzen proberen of zou je graag meer informatie willen over een bepaald soort lenzen? Ga dan langs bij een contactlensspecialist bij jou in de buurt!

 

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Andere leuke artikelen:

Inhoudsopgave

Bedankt!

We hebben je inschrijving goed ontvangen. We nemen zo snel mogelijk contact met je op ter bevestiging van de afspraak.

Tot dan!