Hulp nodig? We helpen je graag
Bijziend verziend astigmatisme

Bijziendheid, verziendheid, astigmatisme en lenzen

Er zijn verschillende soorten oogafwijkingen. De meest voorkomende afwijking kunnen zijn verziend of  bijziend bent of astigmatisme (torische afwijking) hebt. In dit blogartikel gaan we dieper in op deze begrippen, hoe je te weten komt welke zichtafwijking je hebt en hoe lenzen daarbij kunnen helpen.

Wat is bijziendheid en verziendheid?

Bijziendheid (myopie) en verziendheid (hypermetropie) zijn de meest gekende en meest voorkomende oogaandoeningen. Deze refractiefouten worden beïnvloed door de sterkte van de ooglens en de vorm van het oog. Er wordt geen scherp signaal geprojecteerd op het netvlies wanneer de lengte van het oog en de sterkte van de lens niet op elkaar aansluiten. Vandaar dat ook voorwerpen dichtbij (verziend) of veraf (bijziend) onscherp worden.

Bijziendheid (myopie) treedt op wanneer het oog te lang is of wanneer de bolling van het hoornvlies te groot is. Hierdoor komen inkomende lichtstralen voor netvlies samen, waardoor het beeld vóór het netvlies valt (in plaats van op) en kan het oog objecten van veraf niet scherpstellen. Bijziendheid kan op iedere leeftijd optreden, maar ontstaat vaak in de puberteit.

Verziendheid (hyeropie) treedt op wanneer het oog te kort is of wanneer de bolling van het hoorvlies te klein is. Hierdoor komen inkomende lichtstralen achter het netvlies samen (in plaats van op) en kan het oog objecten van dichtbij niet scherpstellen en kun je niet goed zien. Kinderen kunnen geboren worden met verziendheid, maar ook volwassenen kunnen op latere leeftijd een aparte vorm van verziendheid ontwikkelen (ook wel presbyopie) wat zorgt voor onscherp beeld.

Hoe weet je of je bijziend of verziend bent?

Of je bijziend of verziend bent, hangt af vanaf welke afstand je zicht minder scherp wordt. We lichten hieronder twee manieren toe om erachter te komen of je een zichtafwijking hebt en om welke het gaat:

Wanneer je bijziend (myopisch) bent, heb je moeite met het scherp zien van tekst en voorwerpen op afstand. Als je merkt dat je tekst en voorwerpen die ver van je verwijderd zijn niet goed kunt zien en als je je ogen moet dichtknijpen om het beeld scherper te maken spreekt men van bijziendheid. Bijziendheid kan leiden tot pijnlijke ogen, hoofdpijn en vermoeidheid.

Bij verziendheid is dit net andersom: onscherp van dichtbij en scherp in de verte. Hierbij hoort nog een ander symptoom, dit kan hoofdpijn zijn. Dat komt doordat je ooglens bijna nooit rust heeft, ze spant zich namelijk meer in om in de verte scherp te kunnen zien.

Astigmatisme

Al dan niet naast bijziendheid of verziendheid spreekt men ook van een cilindrische afwijking of astigmatisme. Astigmatisme is een veel voorkomende aandoening waarbij er kromming van het hoornvlies is ontstaan. De hoornvliezen van mensen met astigmatisme zijn uitgerekt tot een onregelmatige vorm (vaak ellipsvorming), in plaats van rond. Dat veroorzaakt een refractiefout waardoor inkomende lichtstralen worden vervormt. Hierdoor heb je wazig zicht. De meeste vormen van astigmatisme kunnen gemakkelijk gecorrigeerd worden.

Correctie van bijziend, verziend en astigmatisme

Tegenwoordig is er voor bijna elke oogafwijking een oplossing. Wanneer je bijziend of verziend bent of astigmatisme hebt, kan dit goed met een bril of contactlenzen worden gecorrigeerd.

Als je last hebt van symptomen van astigmatisme, bijziendheid of verziendheid kun je een afspraak voor een oogtest maken bij een jouw contactlensspecialist. De uitkomst van een oogtest bij een specialist bepaalt de sterkte van je bril of contactlenzen. Sferische contactlenzen met plus-sterktes (vergroten) zijn voor mensen met verziendheid. Min-sterktes (verkleinen) zijn voor mensen met bijziendheid. Hierbij heb je de keuze uit daglenzen, weeklenzen en maandlenzen. Er zijn ook torische contactlenzen die astigmatisme corrigeren. Torische lenzen zijn voorzien van een verzwaard gedeelte aan de onderkant, zodat ze niet gaan draaien als je ze in hebt.

Sferische lenzen of torische lenzen bestellen

Wanneer je weet welke sterkte je nodig hebt, kun je lenzen heel eenvoudig online bestellen. LensOnline heeft een zeer uitgebreid assortiment contactlenzen met populaire merken zoals Acuvue, Dailies, Air Optix, PureVision en veel meer. Bovendien werkt LensOnline samen met lensspecialisten, zodat wij jou van het beste advies kunnen voorzien. Heb je hulp nodig? Neem dan contact op met onze vriendelijke klantenservice. Bestel je contactlenzen online voor een scherpe prijs en ze worden bij je thuis geleverd.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Inhoudsopgave