Alles over harde lenzen

Wat zijn harde lenzen en wat is het verschil met zachte lenzen? En hoe doe je ze in en uit? En welke soorten bestaan er? Alles over harde contactlenzen lees je in dit artikel. Wat...

Harde lenzen blogpost

Wat zijn harde lenzen en wat is het verschil met zachte lenzen? En hoe doe je ze in en uit? En welke soorten bestaan er? Alles over harde contactlenzen lees je in dit artikel.

Wat zijn harde lenzen?

Harde lenzen heten ook wel RGP lenzen (semi rigide gas) doorlatende lenzen of vormstabiele lenzen. Harde lenzen worden op maat gemaakt en gaan langer mee dan zachte lenzen. Hier lees je alles over harde lenzen.

Waar harde lenzen kopen?

Op de website van LensOnline worden geen vormstabiele contactlenzen verkocht. Vaak kun je deze alleen in een opticien laten maken. Dit komt omdat de lenzen helemaal op maat worden gemaakt. Daardoor bieden de lenzen het beste en scherpste zicht en corrigeren ze zo goed als alle oogafwijkingen. Mocht je interesse hebben in harde contactlenzen, dan raden wij je aan om naar een opticien bij jou in de buurt te gaan.

Hoe harde lenzen indoen?

Het indoen van harde en zachte lenzen gaat op dezelfde manier. Hoe doe je harde lenzen in?

 1. Was je handen met een desinfecterende zeep en droog ze af.
 2. Pak met je linkerhand de lens uit de lenshouder en positioneer de lens op je rechterwijsvinger.
 3. Doe je linkerarm over je hoofd en trek met je linkerhand het bovenste ooglid van je rechteroog naar boven.
 4. Trek je onderste ooglid van je rechteroog omlaag met je rechtermiddelvinger.
 5. Kijk vooruit in de spiegel en doe de lens in je oog.
 6. Laat je oogleden los en knipper een paar keer.
 7. Herhaal stap 2 tot en 6 maar dan voor je linkeroog.

Wanneer je meer ervaren bent, hoef je niet perse voor een spiegel te staan en kan je dit ook zonder spiegel doen. Oefening baart immers kunst.

Hoe harde lenzen uitdoen?

Harde lenzen uitdoen vergt enige voorbereiding. We hebben een handig stappenplan voor je gemaakt hoe je ze makkelijk uitdoet.

 1. Zet je lenzenhouder en lenzenvloeistof klaar.
 2. Was je handen met een desinfecterende zeep en droog ze vervolgens goed af.
 3. Ga zitten aan een tafel. Zet een spiegel neer op tafel en zorg voor een handdoekje bij de hand. Deze leg je neer op tafel, mocht de lens vallen, dan stuitert de lens in ieder geval niet weg.
 4. Knipper met je ogen zodat je lens in het midden van je oog zit.
 5. Buig een beetje naar voren en maak je ogen groot. Begin met rechts.
 6. Plaats je wijsvinger in je buitenste ooghoek.
 7. Maak met je andere hand een kommetje en houd dit kommetje onder je oog.
 8. Trek je ooglid strak met de vinger die je op je buitenste ooghoek hebt geplaatst.
 9. Knipper met je oog en als het goed is valt de lens nu vanzelf in het kommetje dat je met je handen hebt gevormd.
 10. Maak vervolgens de lens schoon en doe deze in de lenshouder.
 11. Herhaal stap 4 tot en met 10 voor de andere kant.

Hoe harde lenzen reinigen?

Het reinigen van je harde contactlenzen is niet zo heel moeilijk. Met een paar enkele stappen, heb jij jouw lenzen zo gereinigd.

 1. Leg de lens in je handpalm en doe er een paar druppels lenzenvloeistof op.
 2. Wrijf de lens met je wijsvinger zo’n 15-30 seconden schoon.
 3. Spoel de lens zorgvuldig af met vloeistof en plaats de lens in de lenshouder. Zorg ervoor dat de lenshouder gevuld is met vloeistof.
 4. In de nacht worden je lenzen gedesinfecteerd.

Wanneer harde lenzen vervangen?

Vormstabiele lenzen gaan een paar jaren mee. Gemiddeld kun je ze zo’n twee jaar zonder problemen dragen. Het is echter aan te raden om ze ieder jaar te laten vervangen. Dit is belangrijk voor een goede ooggezondheid. Daarnaast is het belangrijk om iedere twee jaar je contactlenzen opnieuw te laten aanmeten.

Wat kosten harde lenzen?

Harde lenzen gaan een stuk langer mee dan daglenzen, weeklenzen en maandlenzen maar zijn wel een flinke investering. Daarnaast betaal je ook per lens. We hebben hieronder de gemiddelde prijzen op een rijtje gezet.

 • Sferische harde lenzen kosten zo’n €100-150,- euro per lens.
 • Torische harde lenzen kosten zo’n €150-220,- per harde lens.
 • Multifocale harde lenzen kosten zo’n €180-300,- per harde lens.

Wat kosten harde lenzen met leesgedeelte?

Harde lenzen met leesgedeelte zijn multifocale lenzen. Met deze lenzen zie je zowel dichtbij als veraf scherp. Deze lenzen worden ook wel varifocale lenzen genoemd. Hierboven hebben wij de gemiddelde prijzen van lenzen genoemd, waaronder ook de multifocale/varifocale lenzen.

Welke lenzenvloeistof harde lenzen?

Lenzenvloeistof voor zachte contactlenzen kun je niet gebruiken voor harde lenzen en andersom. Dit kan oogirritaties veroorzaken of je lenzen beschadigen. Lenzenvloeistof werkt namelijk samen met de eigenschappen van de lenzen. Wanneer je ervoor kiest om op maat gemaakte harde lenzen te laten maken bij een opticien, kun je je daar het beste laten informeren over welke lenzenvloeistof goed past bij het type harde lens dat je gaat dragen.

Waarom harde lenzen?

Je kunt verschillende redenen hebben om vormstabiele contactlenzen te dragen. Een van de belangrijkste redenen waarom men hiervoor kiest is het draagcomfort en zicht. Tegenwoordig bieden ook zachte lenzen hoogwaardig draagcomfort en een optimaal zicht. Wanneer je een scala aan oogafwijkingen hebt, is het fijn om lenzen op maat te laten maken die je oogafwijkingen goed corrigeren.

Harde lenzen bij droge ogen

Mensen die zachte lenzen dragen, ervaren over het algemeen minder snel droge ogen. Dit probleem komt vaker voor bij mensen die harde lenzen dragen. Wanneer je last hebt van droge ogen, adviseren wij je om langs te gaan bij een opticien. De opticien helpt je namelijk graag verder. Er zijn voldoende oplossingen die je kunt proberen om het probleem op te lossen.

Harde lenzen voor- en nadelen

Wat zijn de voordelen van harde lenzen?

Harde lenzen:

 • zijn duurzaam, ze gaan lang mee.
 • bieden een goede en betaalbare oplossing.
 • zijn eveneens geschikt wanneer je lenzen wilt voor veraf en dichtbij of een cilinderafwijking hebt.
 • worden op maat gemaakt en corrigeren daarom alle oogafwijkingen.
 • zijn gezond voor je ogen.

Wat zijn de nadelen van harde lenzen?

Harde lenzen:

 • voelen minder comfortabel aan.
 • vallen sneller uit je ogen.
 • hebben een langere gewenningstijd.
 • zijn een flinke investering.
 • zijn gevoeliger dan zachte lenzen voor stofjes onder de lens.
 • moet je dagelijks reinigen.

Van harde lenzen naar bril

Overweeg je om over te stappen van harde lenzen naar een bril? Dat kan zeker. Houd er wel rekening mee dat je even moet wennen aan het zicht. Wanneer je vele jaren harde lenzen hebt gedragen, kunnen je ogen veranderen wanneer je geen lenzen meer draagt. Harde contactlenzen kunnen de ogen iets veranderen waardoor het even kan duren voordat je een stabiele brilsterkte hebt. Dit is niet het geval bij zachte contactlenzen. Die overstap is een stuk makkelijker.

Harde lenzen met cilinder

Lenzen met een cilinder worden ook wel torische lenzen genoemd. Deze lenzen maken gebruik van geavanceerde technieken om het cilinder in je ogen te corrigeren. Torische lenzen worden meestal gebruikt door mensen die astigmatisme hebben. Mensen met deze oogafwijking hebben twee verschillende krommingen aan iedere as van het oog. Hierdoor ontstaan er twee verschillende sterktes. Dit verschil wordt het cilinder genoemd en zorgt voor een onscherp zicht. Torische lenzen corrigeren deze afwijking.

Harde of zachte lenzen?

Zachte lenzen zijn populairder dan harde lenzen. Ze worden dan ook aanzienlijk meer gedragen. Op LensOnline worden uitsluitend zachte lenzen verkocht omdat deze altijd voorzien zijn van de nieuwste technologie, een hoge zuurstofdoorlaatbaarheid hebben, je veel vrijheid geven (afwisseling bril en lenzen) en omdat je direct gewend bent aan zachte lenzen. Er is geen gewenningstijd en ze zitten direct comfortabel. Zachte lenzen bestaan als daglenzen, weeklenzen en maandlenzen.

Een zachte lens is comfortabel, voordeliger dan een harde lens, je went er snel aan en beschikbaar in verschillende soorten. Harde lenzen passen zich aan aan de vorm van je oog, je hebt er lang profijt van en ze corrigeren diverse oogafwijkingen. Harde lenzen dien je wel iedere dag te reinigen en vervangen is kostbaar.

Zachte lenzen bestellen?

Op LensOnline kun je terecht voor een scala aan zachte lenzen. Zo vind je bij ons daglenzen, weeklenzen, maandlenzen, torische lenzen, multifocale lenzen en silicone hydrogel lenzen.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Andere leuke artikelen:

Inhoudsopgave

Bedankt!

We hebben je inschrijving goed ontvangen. We nemen zo snel mogelijk contact met je op ter bevestiging van de afspraak.

Tot dan!