Search
Close this search box.

Gamen met contactlenzen: tips voor frisse ogen tijdens lange sessies

Ben je een fanatieke gamer die contactlenzen draagt? Dan herken je vast het gevoel van droge, vermoeide ogen na een lange sessie achter je favoriete game. Hoewel gamen een heerlijke manier is om te ontspannen,...

Ben je een fanatieke gamer die contactlenzen draagt? Dan herken je vast het gevoel van droge, vermoeide ogen na een lange sessie achter je favoriete game. Hoewel gamen een heerlijke manier is om te ontspannen, kan het behoorlijk belastend zijn voor je ogen. Vooral als je contactlenzen draagt, is het belangrijk om extra aandacht te besteden aan je ooggezondheid. 

In deze blog delen we praktische tips om je ogen fris en comfortabel te houden tijdens het gamen met contactlenzen. We duiken in de oorzaken van oogvermoeidheid bij gamers en laten zien hoe je met enkele eenvoudige aanpassingen langer en prettiger kunt gamen. Lees verder om te ontdekken hoe jij je ogen kunt beschermen zonder in te leveren op je gaming-plezier! 

Waarom krijgen gamers droge en vermoeide ogen? 

Langdurig turen naar het beeldscherm 

Een van de hoofdoorzaken van oogvermoeidheid bij gamers is het urenlang gefocust kijken naar een beeldscherm. Tijdens het gamen knipperen we minder vaak met onze ogen, wat leidt tot een verminderde traanproductie. Voor contactlensdragers is dit extra problematisch, omdat de lenzen de natuurlijke traanfilm op het oog kunnen verstoren. 

Gebrek aan pauzes 

Gamers staan bekend om hun lange, ononderbroken sessies. Hoewel dit geweldig is voor je gameplay, is het minder goed voor je ogen. Zonder regelmatige pauzes krijgen je ogen geen kans om te herstellen van de intense focus, wat kan leiden tot overbelasting en irritatie. 

Hoe kun je oogvermoeidheid voorkomen tijdens het gamen? 

Pas de 20-20-20 regel toe 

Een simpele maar effectieve methode om je ogen te ontlasten is de 20-20-20 regel. Neem elke 20 minuten een pauze van 20 seconden waarin je naar iets kijkt dat minstens 20 meter ver weg is. Dit helpt je ogen te ontspannen en stimuleert de natuurlijke traanproductie. 

Zorg voor goede verlichting 

Gamen in een donkere kamer kan extra belastend zijn voor je ogen. Zorg voor voldoende omgevingslicht dat niet direct op je scherm schijnt. Een bureaulamp die achter je monitor staat, kan helpen om het contrast te verminderen en oogvermoeidheid te voorkomen. 

Specifieke tips voor gamers met contactlenzen 

Kies de juiste lenzen 

Niet alle contactlenzen zijn even geschikt voor langdurig gamen. Overweeg lenzen die speciaal ontworpen zijn voor langdurig computergebruik. Deze lenzen hebben vaak een hogere zuurstofdoorlaatbaarheid en houden je ogen beter gehydrateerd. 

EyeDefinition BRIGHT

EyeDefinition BRIGHT daglenzen zorgen voor optimale zuurstoftoevoer en hydratatie van je ogen. Dankzij de innovatieve Smart Silicone Technology biedt deze lens helder zicht en langdurig draagcomfort, de hele dag door, elke dag opnieuw. EyeDefinition BRIGHT is de perfecte keuze voor wie waarde hecht aan gemak, hygiëne en kwaliteit.

Acuvue Oasys MAX 1-Day

Onze ogen zijn continu actief, zowel online als offline, binnen en buiten, en onder alle lichtomstandigheden. Daarom heb je meer nodig van je contactlenzen. Acuvue’s nieuwste innovatie is speciaal ontwikkeld voor de veeleisende levensstijl van vandaag. Geniet van ultiem comfort en helder zicht, de hele dag door, ongeacht de lichtomstandigheden. MAX comfort. MAX helderheid.

Ultra ONEday

De baanbrekende Bausch + Lomb ULTRA® ONE DAY daglens is ontworpen om contactlensdragers gedurende lange, actieve dagen moeiteloos helder zicht en comfort te bieden. Dankzij het innovatieve lensmateriaal, dat gebruikmaakt van twee samenwerkende technologieën, blijft de lens tot wel 16 uur lang 96% van het vocht vasthouden. Hierdoor blijft de traanfilm stabiel, wat bijdraagt aan langdurig draagcomfort, scherp zicht en vermindert de kans op droge ogen.

EyeDefinition PERFORMANCE

Breng je veel tijd door achter een scherm en merk je dat je ogen daaronder lijden? Dan zijn de EyeDefinition® PERFORMANCE maandlenzen de perfecte oplossing. Deze lenzen zijn speciaal ontworpen voor mensen met een drukke, digitale levensstijl en bieden optimaal comfort tijdens langdurig gebruik van digitale apparaten. Met de geavanceerde MoistureSeal-technologie behouden ze tot 95% van hun vocht gedurende 16 uur, waardoor je ogen fris en comfortabel blijven.

Gebruik oogdruppels 

Houd tijdens het gamen een flesje kunsttranen of oogdruppels bij de hand. Deze kunnen helpen om je ogen vochtig te houden en irritatie te verminderen. Kies voor druppels die geschikt zijn voor gebruik met contactlenzen en volg de instructies van je opticien. 

Optimaliseer je gaming set-up 

Pas je scherminstellingen aan 

De helderheid en het contrast van je scherm kunnen een grote invloed hebben op je oogcomfort. Verminder de helderheid van je scherm in donkere ruimtes en gebruik een blauwlichtfilter om de belasting op je ogen te verminderen, vooral tijdens avond- en nachtsessies. 

Investeer in een ergonomische plek 

Een goede houding kan oogvermoeidheid aanzienlijk verminderen. Zorg ervoor dat je scherm op de juiste hoogte staat (je ogen moeten net iets boven het midden van het scherm uitkomen) en gebruik een comfortabele stoel die je rug ondersteunt. 

Het belang van goede lensverzorging 

Houd je aan de aanbevolen draagduur 

Het is verleidelijk om je lenzen langer te dragen dan aanbevolen, vooral tijdens een spannende gaming-marathon. Toch is het cruciaal om je aan de voorgeschreven draagduur te houden. Daglenzen moeten na één dag worden vervangen, weeklenzen na een week. Overmatig gebruik kan leiden tot irritatie en zelfs ooginfecties. 

Reinig je lenzen zorgvuldig 

Voor gamers die geen daglenzen gebruiken, is een goede hygiëne essentieel. Reinig je lenzen dagelijks met de juiste vloeistof en vervang je lenzendoosje regelmatig. Schone lenzen zorgen voor minder irritatie en een beter zicht tijdens het gamen. 

Conclusie 

Gamen met contactlenzen hoeft geen bron van ongemak te zijn. Door bewust om te gaan met je ogen en de juiste voorzorgsmaatregelen te nemen, kun je urenlang comfortabel genieten van je favoriete games. Neem regelmatig pauzes, zorg voor een optimale gaming-omgeving en besteed aandacht aan je lensverzorging. Met deze tips kun je niet alleen je highscores verbeteren, maar ook de gezondheid van je ogen op peil houden. 

Vergeet niet: je ogen zijn onvervangbaar, dus wees er zuinig op! Mocht je aanhoudende problemen ervaren tijdens het gamen, aarzel dan niet om contact op te nemen met je opticien of oogarts. Zij kunnen je persoonlijk advies geven over de beste oplossing voor jouw situatie. 

Veelgestelde vragen

Er zijn inderdaad contactlenzen die speciaal zijn ontworpen voor mensen die veel achter een beeldscherm zitten, waaronder gamers. Deze lenzen hebben vaak een hogere zuurstofdoorlaatbaarheid en zijn gemaakt om de ogen langer comfortabel te houden tijdens langdurig schermgebruik. Vraag je opticien naar de mogelijkheden die het beste bij jouw gaming-gewoontes passen. 

Als je veel gamet en contactlenzen draagt, is het aan te raden om minstens één keer per jaar je ogen te laten controleren. Bij aanhoudende klachten of ongemak tijdens het gamen, is het verstandig om eerder een afspraak te maken met je opticien of oogarts. 

Hoewel langdurig gamen kan leiden tot tijdelijke oogvermoeidheid en droogheid, is er geen bewijs dat het permanente schade aan je ogen veroorzaakt. Wel is het belangrijk om de juiste voorzorgsmaatregelen te nemen, zoals regelmatige pauzes en een goede ergonomie, om langdurige klachten te voorkomen. 

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Andere leuke artikelen:

Inhoudsopgave

Bedankt!

We hebben je inschrijving goed ontvangen. We nemen zo snel mogelijk contact met je op ter bevestiging van de afspraak.

Tot dan!