Search
Close this search box.

Keratoconus: wat je moet weten over deze progressieve oogziekte

Keratoconus is een progressieve oogziekte die leidt tot een vervorming van de cornea, de doorzichtige lensvliezer van het oog. In plaats van normaal convex te zijn (bolvormig), neemt de cornea bij keratoconus een kegelvorm aan....

optometrist

Keratoconus is een progressieve oogziekte die leidt tot een vervorming van de cornea, de doorzichtige lensvliezer van het oog. In plaats van normaal convex te zijn (bolvormig), neemt de cornea bij keratoconus een kegelvorm aan. Dit resulteert in vertekende en vervormde visie. De aandoening treedt meestal op in de adolescentie of vroege twintiger jaren en kan in beide ogen voorkomen, al is het bij één oog meestal erger.

Wil je persoonlijk advies over de gezondheid van je ogen? Onze deskundige opticiens en optometristen staan klaar om je te helpen.

Oorzaken en risicofactoren

Hoewel de oorzaak van keratoconus niet volledig is begrepen, denken experts dat er een genetische component is, omdat de aandoening soms binnen families voorkomt. Daarnaast zijn er bepaalde factoren die het risico op keratoconus verhogen:

Erfelijke aanleg

Keratoconus komt vaker voor bij mensen van wie familieleden de aandoening hebben. Dit suggereert dat genetica een rol speelt in de ontwikkeling van de ziekte.

Oogrubbelingen

Voortdurend wrijven of knijpen van de ogen kan de cornea beschadigen en het risico op keratoconus verhogen. Dit gedrag kan de cornea verzwakken en de progressie van de ziekte versnellen.

Eczeem en andere huidallergieën

Er bestaat een verband tussen atopische aandoeningen zoals eczeem, astma en hooikoorts en keratoconus. Mensen met deze aandoeningen hebben een verhoogd risico op het ontwikkelen van keratoconus.

Contactlensgebruik

Langdurig gebruik van contactlenzen, met name harde contactlenzen, kan de cornea beschadigen en het risico op keratoconus verhogen. Het is belangrijk om contactlenzen correct te gebruiken en regelmatig te laten controleren door een optometrist.

Keratoconus symptomen

De symptomen van keratoconus zijn:

Progressief verergeren van het zicht

De gezichtssherpte vermindert en neemt een grillige vorm aan. Dit kan leiden tot wazig zien en moeilijkheden bij het lezen of autorijden.

Lichtgevoeligheid

Lichtbraken en lichtflikkering kunnen optreden, wat het moeilijk maakt om in fel licht te kijken. Dit kan vooral hinderlijk zijn tijdens het rijden ’s nachts.

Dubbelzicht

Dubbelzicht kan optreden, vooral wanneer men ’s nachts of in slecht verlichte situaties kijkt. Dit kan het dagelijks leven aanzienlijk beïnvloeden.

Behoefte aan veranderende bril- of contactlensprescripties

Het zicht verandert regelmatig, waardoor regelmatige bezoeken aan de optometrist of oogarts noodzakelijk zijn. Dit kan frustrerend zijn voor mensen met keratoconus, omdat ze constant hun bril of contactlenzen moeten aanpassen.

Diagnose van keratoconus

De diagnose van keratoconus vereist een grondige oogonderzoeking door een optometrist of oogarts. Deze onderzoeken kunnen onder meer omvatten:

Visusmeting

De visus wordt gemeten om te bepalen of er een vermindering van de visus is. Dit is een basisstap in het diagnosticeren van keratoconus.

Slitlamponderzoek

De oogarts of optometrist gebruikt een slitlamp om de cornea te onderzoeken en te controleren of er tekenen van vervorming zijn. Dit helpt bij het identificeren van de karakteristieke kegelvorm van de cornea.

Corneale topografie

Dit onderzoek meet de vorm en dikte van de cornea en kan helpen vast te stellen of er sprake is van keratoconus. Het biedt een gedetailleerd beeld van de cornea, wat essentieel is voor een nauwkeurige diagnose.

Behandeling van keratoconus

De behandeling van keratoconus hangt af van de ernst van de aandoening. Mogelijke behandelingen zijn:

Brillen of contactlenzen

Voor lichte gevallen van keratoconus kunnen bril of contactlenzen  helpen om de visus te verbeteren. Dit is vaak de eerste stap in de behandeling.

Cross-linking

Dit is een behandeling die de cornea verstevigt en voorkomt dat de aandoening zich verslechtert. Het is een relatief nieuwe procedure die veelbelovende resultaten heeft laten zien.

Intacs

Intacs zijn kleine ringen die in de cornea worden geplaatst om de vorm te corrigeren en de visus te verbeteren. Deze procedure kan helpen bij het stabiliseren van de cornea en het verbeteren van de visus.

Corneaverplaatsing

In ernstige gevallen van keratoconus kan een chirurgische corneaverplaatsing noodzakelijk zijn om de visus te herstellen. Dit is een ingrijpende procedure die wordt overwogen wanneer andere behandelingen niet effectief zijn.

Conclusie

Keratoconus is een complexe en progressieve oogziekte die een aanzienlijke impact kan hebben op de visus en de kwaliteit van leven. Hoewel de exacte oorzaak niet volledig bekend is, zijn er verschillende risicofactoren die de kans op het ontwikkelen van keratoconus kunnen verhogen.

Het is belangrijk om de symptomen vroegtijdig te herkennen en een grondige oogonderzoeking te ondergaan voor een nauwkeurige diagnose. De behandeling varieert afhankelijk van de ernst van de aandoening en kan bestaan uit brillen of contactlenzen, cross-linking, Intacs en corneaverplaatsing.

Door tijdige interventie en passende behandeling kunnen veel mensen met keratoconus een goed zicht behouden en een normaal leven leiden.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Andere leuke artikelen:

Inhoudsopgave

Bedankt!

We hebben je inschrijving goed ontvangen. We nemen zo snel mogelijk contact met je op ter bevestiging van de afspraak.

Tot dan!