Search
Close this search box.

Alles wat je moet weten over de basiscurve van lenzen

Als je ooit contactlenzen hebt gedragen of overweegt om ze te gaan dragen, heb je waarschijnlijk gehoord van de term ‘basiscurve’. Maar wat betekent dit precies ‘basiscurve lenzen’ en waarom is het zo belangrijk? In...

Als je ooit contactlenzen hebt gedragen of overweegt om ze te gaan dragen, heb je waarschijnlijk gehoord van de term ‘basiscurve’. Maar wat betekent dit precies ‘basiscurve lenzen’ en waarom is het zo belangrijk? In deze blog duiken we dieper in de wereld van de basiscurve van lenzen en leggen we uit waarom deze specificatie cruciaal is voor jouw comfort en ooggezondheid.

Wat is de basiscurve lenzen?

De basiscurve van lenzen verwijst naar de kromming van het contactlensoppervlak dat is aangepast aan de vorm van je oog. Deze kromming wordt uitgedrukt in millimeters (mm) en kan zowel positief als negatief zijn, wat respectievelijk een staande of neerwaartse kromming aangeeft. De basiscurve is een van de belangrijkste specificaties van contactlenzen, samen met de diameter.

Waarom is de basiscurve zo belangrijk?

De basiscurve is van cruciaal belang voor de pasvorm en het comfort van de contactlens. Een correcte basiscurve zorgt ervoor dat de lens goed op het oog past, wat irritatie en schade aan het oog voorkomt. De meeste mensen hebben een basiscurve tussen 8,0 mm en 8,6 mm. Een verkeerde basiscurve kan leiden tot ongemak, irritatie en zelfs oogschade.

Hoe wordt de basiscurve lenzen gemeten?

De kromming van de basiscurve wordt gemeten met een keratometer, een apparaat dat de kromming van het oog meet. Deze meting wordt uitgedrukt in dioptrie (D) en kan zowel positief als negatief zijn. Een andere methode om de kromming te bepalen is door middel van een corneale topografie, een geavanceerder apparaat dat een gedetailleerde kaart van het oogoppervlak maakt.

De rol van de opticien of oogarts

Bij het kiezen van de juiste basiscurve is het belangrijk om rekening te houden met de vorm en conditie van je oog. Een opticien of oogarts zal de kromming van je oog meten en de beste basiscurve adviseren. Het is essentieel om hun aanbevelingen op te volgen, omdat een verkeerde basiscurve kan leiden tot irritatie, schade aan het oog of een slechte pasvorm van de lens.

Basiscurve versus diameter

Het is ook belangrijk om de basiscurve te onderscheiden van de diameter van de lens. De diameter is de breedte van de lens en wordt uitgedrukt in millimeters. Hoewel de diameter eveneens van belang is voor de pasvorm en het comfort van de lens, wordt deze bepaald door de vorm en grootte van het oog.

Waarom is de diameter belangrijk?

De diameter van de lens speelt een rol in hoe de lens op je oog zit en hoe comfortabel deze aanvoelt. Een te grote of te kleine diameter kan leiden tot ongemak en zelfs problemen met het zicht. Daarom is het net zo belangrijk om de juiste diameter te kiezen als de juiste basiscurve.

Conclusie

De basiscurve van lenzen is een cruciale specificatie die niet over het hoofd mag worden gezien. Het zorgt voor de juiste pasvorm en comfort van je contactlenzen, wat essentieel is voor de gezondheid van je ogen. Door de aanbevelingen van je opticien of oogarts op te volgen en regelmatig je ogen te laten controleren, kun je ervoor zorgen dat je lenzen altijd perfect passen en comfortabel aanvoelen.

Veelgestelde vragen

Het dragen van een contactlens met de verkeerde basiscurve kan leiden tot ongemak, irritatie en zelfs schade aan het oog. Het is daarom essentieel om de aanbevelingen van je opticien of oogarts op te volgen.

Je opticien of oogarts zal de kromming van je oog meten met een keratometer of corneale topografie en je de juiste basiscurve adviseren. Het is belangrijk om deze metingen regelmatig te laten uitvoeren, vooral als je merkt dat je lenzen niet meer zo comfortabel zitten als voorheen.

Ja, de basiscurve van je ogen kan in de loop van de tijd veranderen door factoren zoals veroudering, oogziekten of chirurgische ingrepen. Daarom is het belangrijk om regelmatig je ogen te laten controleren en je contactlenzen indien nodig aan te passen.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Andere leuke artikelen:

Inhoudsopgave

Bedankt!

We hebben je inschrijving goed ontvangen. We nemen zo snel mogelijk contact met je op ter bevestiging van de afspraak.

Tot dan!