Search
Close this search box.

Hoelang lenzen dragen: essentiële tips en advies voor veilig gebruik

Contactlenzen zijn een populaire keuze voor mensen met refractieve fouten zoals bijziendheid (myopie), verziendheid (hypermetropie) of astigmatisme. Maar hoelang lenzen dragen zonder je ogen te beschadigen? In deze blog duiken we dieper in de verschillende...

Contactlenzen zijn een populaire keuze voor mensen met refractieve fouten zoals bijziendheid (myopie), verziendheid (hypermetropie) of astigmatisme. Maar hoelang lenzen dragen zonder je ogen te beschadigen? In deze blog duiken we dieper in de verschillende typen contactlenzen en de aanbevolen draagtijden, evenals de risico’s van langdurig dragen en hoe je deze kunt voorkomen.

Verschillende typen contactlenzen

Er zijn drie primaire typen contactlenzen: daglenzen, weeklenzen en maandlenzen. Elk type heeft zijn eigen specifieke draagtijd en onderhoudsvereisten.

Daglenzen

Daglenzen, ook bekend als wegwerplenzen, zijn ontworpen voor eenmalig gebruik. Je draagt ze overdag en gooit ze weg voordat je gaat slapen. Dit type lens is ideaal voor mensen die geen zin hebben in het gedoe van dagelijkse reiniging en onderhoud.

De optimale draagtijd van daglenzen varieert, maar over het algemeen wordt aanbevolen om ze tussen de 8 en 16 uur per dag te dragen. De exacte draagtijd kan afhangen van verschillende factoren, zoals de gezondheid van je ogen, hoe goed je ogen de lenzen verdragen, en of je last hebt van droge of gevoelige ogen.

Weeklenzen

Weeklenzen kunnen een week lang worden gedragen, maar moeten ’s nachts worden uitgenomen. Ze vereisen dagelijkse reiniging en opslag in een lenshouder met een geschikte oplossing.

Weeklenzen moeten elke dag worden gedragen en ’s nachts worden verwijderd om te worden gereinigd en gedesinfecteerd. Ze kunnen tot 14 dagen worden gebruikt voordat ze moeten worden vervangen.

Sommige weeklenzen zijn goedgekeurd voor verlengd gebruik, wat betekent dat ze continu kunnen worden gedragen, inclusief tijdens het slapen, voor maximaal 6 nachten/7 dagen. Dit moet echter altijd onder begeleiding van een opticien gebeuren.

Maandlenzen

Maandlenzen hebben de langste draagtijd van de drie en kunnen tot een maand worden gedragen. Net als weeklenzen moeten ze ’s nachts worden uitgenomen en dagelijks worden gereinigd.

Maandlenzen zijn ontworpen om dagelijks te worden gedragen en ’s nachts te worden verwijderd voor reiniging en desinfectie. Ze moeten na 30 dagen worden vervangen, ongeacht hoe vaak ze zijn gedragen.

Sommige maandlenzen zijn goedgekeurd voor verlengd gebruik, wat betekent dat ze continu kunnen worden gedragen, inclusief tijdens het slapen, voor maximaal 7 dagen achter elkaar. Dit moet echter altijd onder begeleiding van een opticien gebeuren.

Risico’s van langduring lenzen inhouden

Het langdurig dragen van contactlenzen kan leiden tot verschillende complicaties en risico’s voor je ooggezondheid. Hier zijn enkele van de meest voorkomende problemen:

Ontsteking van het oog

Langdurig dragen van contactlenzen kan leiden tot ontstekingen van het oog, wat kan resulteren in jeuk, roodheid, pijn en een verminderd zicht. Dit komt vaak door een gebrek aan zuurstof naar het hoornvlies.

Gezichtsvermoeidheid

Het dragen van contactlenzen voor langere periodes kan leiden tot gezichtsvermoeidheid en droge ogen. Dit kan vooral problematisch zijn voor mensen die veel tijd achter een computer doorbrengen.

Cornea-abrasies

Het verwaarlozen van de hygiëne van contactlenzen kan leiden tot cornea-abrasies, wat kan resulteren in pijn, roodheid en een verminderd zicht. Dit gebeurt wanneer vuil of bacteriën zich ophopen op de lens en het hoornvlies beschadigen.

Microbiële keratitis

Dit is een ernstige infectie van het oog die kan leiden tot blindheid als deze niet behandeld wordt. Het wordt vaak veroorzaakt door slechte lenshygiëne of het te lang dragen van lenzen.

Hoe voorkom je complicaties?

Om complicaties te voorkomen, is het belangrijk om enkele preventieve maatregelen te nemen bij het dragen van contactlenzen:

Volg de aanbevolen draagtijd

Het is cruciaal om de aanbevolen draagtijd van je contactlenzen te volgen en ze op tijd te vervangen. Dit helpt om de ophoping van vuil en bacteriën te minimaliseren.

Zorg voor goede hygiëne

Was altijd je handen voordat je je lenzen aanraakt en reinig je lenzen met de aanbevolen oplossing. Vermijd het gebruik van kraanwater om je lenzen te reinigen, omdat dit bacteriën kan bevatten die schadelijk zijn voor je ogen.

Zorg voor voldoende vochtigheid

Gebruik oogdruppels als je ogen droog aanvoelen. Dit helpt om je ogen gehydrateerd te houden en vermindert het risico op irritatie.

Regelmatige controle bij je opticien / optometrist

Laat je ogen regelmatig controleren door een opticien / optometrist om je ooggezondheid te monitoren en eventuele problemen vroegtijdig op te sporen.

Conclusie

Het dragen van contactlenzen biedt veel voordelen, maar het is belangrijk om de aanbevolen draagtijden te volgen en goede hygiënepraktijken te handhaven om complicaties te voorkomen. Of je nu daglenzen, weeklenzen of maandlenzen draagt, zorg ervoor dat je je lenzen op tijd vervangt en je ogen regelmatig laat controleren door een professional.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Andere leuke artikelen:

Inhoudsopgave

Bedankt!

We hebben je inschrijving goed ontvangen. We nemen zo snel mogelijk contact met je op ter bevestiging van de afspraak.

Tot dan!