Search
Close this search box.

Hoe lenzen bewaren? Tips voor een optimale lenshygiëne.

Als je contactlenzen draagt, weet je hoe belangrijk het is om ze goed te verzorgen. Maar weet je ook precies hoe je lenzen moet bewaren? In deze blog bespreken we de beste manieren om je...

Als je contactlenzen draagt, weet je hoe belangrijk het is om ze goed te verzorgen. Maar weet je ook precies hoe je lenzen moet bewaren? In deze blog bespreken we de beste manieren om je lenzen schoon en veilig te houden, zodat je ogen gezond blijven en je zicht optimaal is.

Waarom is het belangrijk om lenzen goed te bewaren?

Het correct bewaren van je lenzen is cruciaal om verschillende redenen. Ten eerste voorkomt het ooginfecties en irritaties. Vuile of slecht bewaarde lenzen kunnen bacteriën en andere schadelijke micro-organismen bevatten die je ogen kunnen beschadigen. Daarnaast verlengt het de levensduur van je lenzen, wat je op de lange termijn geld bespaart.

De basisprincipes van lenshygiëne

Voordat we ingaan op de specifieke tips voor het bewaren van lenzen, is het belangrijk om de basisprincipes van lenshygiëne te begrijpen. Hier zijn enkele algemene richtlijnen:

  • Was altijd je handen met zeep en water voordat je je lenzen aanraakt.
  • Gebruik alleen de door je opticien aanbevolen lensvloeistof.
  • Vermijd het gebruik van kraanwater om je lenzen schoon te maken of te bewaren.
  • Vervang je lenzendoosje regelmatig, idealiter elke drie maanden.

Hoe lenzen bewaren: stap-voor-stap gids

1. Gebruik de juiste lenzenvloeistof

Het is essentieel om de juiste lenzenvloeistof te gebruiken voor het bewaren van je lenzen. Er zijn verschillende soorten lensvloeistoffen beschikbaar, zoals alles-in-één oplossingen, waterstofperoxide-oplossingen en zoutoplossingen. Raadpleeg je opticien om te bepalen welke vloeistof het beste bij jouw lenzen en ogen past.

2. Reinig je lenzen dagelijks

Voordat je je lenzen opbergt, moet je ze grondig reinigen. Plaats de lens in je handpalm, voeg een paar druppels lensvloeistof toe en wrijf zachtjes met je vinger over beide zijden van de lens. Spoel de lens vervolgens af met meer vloeistof voordat je deze in het lenzendoosje plaatst.

3. Ververs de lenzenvloeistof dagelijks

Het is belangrijk om de lensvloeistof in je lenzendoosje dagelijks te verversen. Oude vloeistof kan vuil en bacteriën bevatten, wat het risico op infecties verhoogt. Giet de oude vloeistof weg, spoel het doosje af met verse lensvloeistof en vul het vervolgens met nieuwe vloeistof voordat je je lenzen opbergt.

4. Bewaar je lenzen op een schone en droge plaats

Je lenzendoosje moet altijd op een schone en droge plaats worden bewaard. Vermijd vochtige omgevingen zoals badkamers, omdat deze bacteriën kunnen bevatten die je lenzen kunnen besmetten. Bewaar je lenzen ook niet in direct zonlicht of bij extreme temperaturen.

5. Vervang je lensdoosje regelmatig

Een vaak over het hoofd geziene stap in lenshygiëne is het regelmatig vervangen van je lenzendoosje. Na verloop van tijd kunnen bacteriën zich ophopen in het doosje, zelfs als je het regelmatig schoonmaakt. Vervang je lenzendoosje elke drie maanden om het risico op infecties te minimaliseren.

Veelgemaakte fouten bij het bewaren van lenzen

Zelfs met de beste bedoelingen kunnen er fouten worden gemaakt bij het bewaren van lenzen. Hier zijn enkele veelvoorkomende fouten en hoe je ze kunt vermijden:

1. Het gebruik van kraantjeswater

Kraantjeswater bevat micro-organismen die schadelijk kunnen zijn voor je lenzen en ogen. Gebruik altijd steriele lensvloeistof om je lenzen schoon te maken en te bewaren.

2. Het niet dagelijks verversen van de lensvloeistof

Het is verleidelijk om lenzenvloeistof meerdere dagen te gebruiken, maar dit verhoogt het risico op infecties. Ververs de vloeistof dagelijks om je lenzen schoon en veilig te houden.

3. Het niet reinigen van het lenzendoosje

Je lenzendoosje moet regelmatig worden schoongemaakt en gedroogd om bacteriële groei te voorkomen. Spoel het doosje af met lensvloeistof en laat het aan de lucht drogen voordat je het opnieuw gebruikt.

Conclusie

Het correct bewaren van je lenzen is essentieel voor het behoud van gezonde ogen en een helder zicht. Door de juiste lenzenvloeistof te gebruiken, je lenzen dagelijks te reinigen en je lenzendoosje regelmatig te vervangen, kun je het risico op infecties en andere oogproblemen minimaliseren. Volg deze tips en je lenzen zullen je dankbaar zijn!

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Andere leuke artikelen:

Inhoudsopgave

Bedankt!

We hebben je inschrijving goed ontvangen. We nemen zo snel mogelijk contact met je op ter bevestiging van de afspraak.

Tot dan!